Aanleiding
Werkzaak Rivierenland (Geldermalsen) biedt werk aan mensen met een ondersteuningsvraag. Werkzaak begeleidt deze mensen bij het vinden en het behouden van werk. Ook adviseren zij werkgevers over personeelsoplossingen en subsidies. Daarnaast kunnen werkgevers werk aan Werkzaak uitbesteden.
Op de locatie in Geldermalsen worden onder andere assemblagewerkzaamheden verricht. RAVAS is één van de klanten waarvoor Werkzaak producten assembleert. RAVAS integreert weeg- en meettechniek in handpallettrucks, elektrische magazijntrucks, stapelaars en vorkheftrucks, voor logistieke operaties, distributiecentra en magazijnen in verschillende sectoren. Werkzaak assembleert vier verschillende weegmodules met een team van medewerkers.
Dit werk is niet voor iedereen toegankelijk, bijvoorbeeld door het grote aantal assemblage stappen, complexiteit van handelingen en de fijne motoriek die daarbij soms vereist is. Het werk is slechts door een aantal mensen uitvoerbaar. Er ligt een wens om ook mensen van andere afdelingen dit en ander assemblagewerk te laten doen. De vraag is of technologie daarbij kan helpen.
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit mensen met een cognitieve ondersteuningsvraag en/of een laag cognitief vermogen, waarvan de inschatting is dat ze zonder ondersteunende technologie het werk aan de RAVAS producten niet of nauwelijks aankunnen.
Doel
Het selecteren van een specifieke vorm van cognitieve ondersteuningstechnologie passend bij de ondersteuningsbehoeften van de medewerker. De gekozen technologie met de doelgroep in de praktijk evalueren. Daarbij is gekeken naar: de toegankelijkheid van werk, performance bij leren bouwen van het product, geloof in eigen kunnen, houding t.o.v. technologie en ervaringen van de medewerkers.
Rolverdeling
Werkzaak kocht licenties van software om digitale instructies te maken, selecteerde de deelnemers, stelde tablets beschikbaar en werkplekken met materiaal voor de productie. Werkzaak ontwikkelde in samenwerking met TNO de digitale werkinstructies op de tablet. TNO zette de evaluatie op en voerde deze uit met hulp van Werkzaak.
Keuze technologie
Om de juiste technologie te kiezen is er een canvassessie georganiseerd, waaraan praktijkbegeleiders, werkcoaches, job coach, een productieleider, een medewerker Bedrijfsbureau, en een projectleider technologie, de klant (Ravas) en twee TNO-ers deelnamen. In de canvassessie worden het doel, doelgroep, scope, werkproces en informatie behoefte van het proces besproken, gescoord en gewogen om tot een keuze van de meest passende technologie te komen. Uitkomst van de canvassessie was dat zowel projectie-technologie als digitale werkinstructie op een tablet geschikt zou kunnen zijn voor de assemblage van de Ravas-loadcellen-kit. Er is gekozen voor digitale werkinstructies op een tablet, omdat er op meerdere werkstations tegelijk kan worden gewerkt. Deze keus maakt ook verdere opschaling eerder haalbaar, (minder kostbaar) en maakt het ook mogelijk om andere hardware dan de tablet te gebruiken, zoals laptop of pc.
Er is gekozen om gebruik te maken van het instructieplatform Azumuta. Deze software maakt het mogelijk om instructies stap voor stap aan te bieden in een standaard format. Deze software biedt tekstvakken waar aangegeven kan worden ‘hoe een handeling moet worden uitgevoerd’, ‘waarom deze handeling wordt uitgevoerd’ en ‘speciale aandachtspunten’. Daarnaast wordt ruimte geboden om een handeling te visualiseren in de vorm van afbeeldingen met tekst-aanwijzingen en video. De software kent ook de optie om de voortgang te loggen en de controles te registreren.

Afb.1 Azumuta
Het ontwikkelen van instructies
Op basis van de beschikbare instructies (PDF), is in samenwerking tussen TNO en Werkzaak een stapsgewijze digitale instructie gemaakt. De instructie teksten zijn zoveel mogelijk aangepast naar B1 taalniveau. Er zijn nieuwe afbeeldingen en video’s gemaakt om elke stap te illustreren, zodat medewerkers zo zelfstandig mogelijk de instructie konden uitvoeren. De instructies zijn voorgelegd aan begeleiders en medewerkers waarna aanpassingen zijn gedaan aan de instructies.
Resultaten
Het is met de digitale werkinstructies mogelijk om een grotere groep medewerkers nieuw werk en moeilijker werk te leren. Het kost minder begeleidingstijd van de praktijkbegeleiders. De medewerkers hoeven niet te wachten op uitleg, maar kunnen zelfstandiger aan het werk. De tablet ondersteund stap voor stap en biedt continu een uitgebreide instructie in de vorm van foto’s en video’s. De zelfstandigheid tijdens het leren wordt zeer gewaardeerd door medewerkers. De deelnemers zijn overwegend positief en voelen zich ontspannen bij het gebruik van de tablet met werkinstructies. 85% van de deelnemers zou in de toekomst vaker iets nieuws willen leren met behulp van de tablet met werkinstructies. Als er voor het maken van een product geen specifieke skills zoals solderen of zeer fijn motorische handelingen nodig zijn kunnen heel veel medewerkers het product leren maken.
Geleerde lessen
De pilot is inmiddels afgerond en Werkzaak heeft hier een aantal belangrijke lessen uitgehaald:
- Keuze van een technologie en platform kost tijd, omdat er commitment én kennis nodig is binnen het bedrijf.
- Canvassessie helpt goed bij het bepalen van de meerwaarde van een technologie voor de productie medewerker en het bedrijf, maar zegt weinig over de haalbaarheid van opzetten en inrichten van een technologie (tijdsinvestering en capaciteiten van ondersteunende medewerkers). Daarnaast is het ook een financiële keuze.
- Het gekozen platform van Azumuta is voor medewerkers die de instructies moeten maken onvoldoende intuitief en laagdrempelig in gebruik. Werkzaak Rivierenland heeft besloten zelf software te laten ontwikkelen.
- Het testen en aanpassen van de werkinstructie op de tablet met de gebruikers en begeleiders op de werkvloer is erg belangrijk om de informatie te laten aansluiten bij de doelgroep.
- Als je technologie gaat inzetten voor het inleren van het werk is het goed te realiseren dat het leren omgaan met de technologie er ook bij komt.
Vervolg
Tijdens het project is de productie van de loadcellen kit helaas bijna geheel gestopt. Hierdoor zijn er voor de deelnemers niet direct doorgroei mogelijkheden naar het Ravas werkpakket. Wel blijft Werkzaak Rivierenland het aantal medewerkers die digitale werkinstructie in het platform kunnen maken uitbreiden, om de technologie breder te kunnen laten landen in de organisatie.
Er is door Werkzaak verkend of de tablet met werkinstructie ook in andere hallen/werkpakketten kan worden toegepast. Er is bij meerdere werkpakketten potentie voor de tablet met werkinstructie, om te ondersteunen bij het leren maken van producten. Werkzaak Rivierenland gaat zelf software ontwikkelen om zo een toegankelijk en minder tijdrovend platform beschikbaar te maken voor de sector.
Naast de digitale werkinstructie op de tablet doet Werkzaak ook ervaring op met werkplek projectie en herkenningstechnologie. Er is een use-case gevonden bij een bestaande klant waar verschillende dozen met montage materiaal samengesteld moet worden voor bij de eindproducten (boilers, warmtepompen). Het is zeer belangrijk dat dit foutloos wordt samengesteld. Een werkplek met projectie technologie, handelingsherkenning en systeem voor kwaliteitscontrole kan het werk mogelijk geschikt maken voor medewerkers van Werkzaak. Er is een test werkplek bij Werkzaak ingericht en projectie technologie aangeschaft waarmee in een aparte pilot deze use-case wordt onderzocht op haalbaarheid. Bij een positieve uitkomst is het plan om deze werkplekken op te schalen naar de locatie van de klant.
Meer weten over inclusieve technologie?
Wil je als organisatie meer weten over inclusieve technologie voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op.
Ook bezig met inclusieve technologie?
Werk je in jouw organisatie met een technologie voor mensen met een ondersteuningsvraag of heb je een technologie ontwikkeld of ben je de persoon die met een technologie werkt? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Deel jouw verhaal hier.
Goldschmeding Foundation
De Goldschmeding Foundation gelooft dat in een betere wereld iedereen mee kan doen. Daarom streeft het programma ‘Inclusieve Arbeidsmarkt’ naar een arbeidsmarkt waarop iedereen (die kan en wil), met werk een bijdrage aan de maatschappij levert en daarmee in eigen levensonderhoud voorziet.
De Foundation ondersteunt daarom – met inzet van donaties, netwerk en kennis – zowel excellent wetenschappelijk onderzoek als innovatieve praktijkprojecten, die bijdragen aan een Inclusieve Arbeidsmarkt, Duurzaam Werk en een Menswaardige Economie