ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsSubsidieregelingEventsKIT

Promen zet medewerkers met behulp van exoskeletten in bij PostNL

Promen biedt werk aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Zo voert ze voor verschillende gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uit en is uitvoerder in het kader van de Participatiewet. Binnen én buiten de muren van het bedrijf in Gouda en Capelle a/d IJssel werken ruim 1400 medewerkers. Bij Promen maken ze gebruik van de inzet van exoskelet om mensen te ondersteunen in hun werk. Ze delen de geleerde lessen en opbrengsten.

  • Exoskelet
  • Lichamelijke beperking
  • Promen
Promen zet medewerkers met behulp van exoskeletten in bij PostNL

Welke technologie wordt er ingezet

Bij PostNL, klant van Promen, worden exoskeletten ingezet bij het opvoeren van postpakketten. Medewerkers van Promen werken in een groepsdetachering bij PostNL.
De keuze voor het exoskelet is gekomen, doordat een aantal MT-leden ze tegen kwamen bij andere bedrijven en hierdoor geïnteresseerd raakten.
Een exoskelet is een draagbaar skelet dat de drager zelf aanstuurt. Het skelet helpt met actief of passief tillen, bij voorovergebogen werk of bij fysiek belastende, repeterende werkzaamheden. Door ondersteuning van bijvoorbeeld de bovenarmen of onderrug neemt de belasting van het lichaam af.
Voor Promen is de gezondheid van haar medewerkers belangrijk. Promen wil uitval van medewerkers voorkomen en daarom zijn ze gestart met een proef met gehuurde exoskeletten. Deze verliep goed, waarna de exoskeletten van Laevo zijn aangeschaft.

Doelgroep

Het exoskelet wordt voor medewerkers van Promen bij PostNL ingezet bij:

  • Mensen met een beperking: garantiebaan en Beschut Werk
  • Reguliere medewerkers

Doel inzet exoskelet

Voor Promen is de gezondheid van haar medewerkers belangrijk. Promen wil graag uitval van medewerkers voorkomen. Daarom wordt er gewerkt met exoskeletten om overbelasting bij fysieke werkzaamheden van de medewerkers te voorkomen.

Acceptatie van exoskelet bij medewerkers

Iets nieuws introduceren op de werkvloer kan soms lastig worden geaccepteerd. Vanuit Promen is vooral de insteek gekozen om de voordelen te benadrukken. Het is goed voor je rug, je wordt fysiek en mentaal minder moe, omdat je niet steeds aan je (vermoeide) rug hoeft te denken.  Daardoor heb je ’s avonds heb je dan nog energie voor andere zaken.
Daarnaast heeft de leidinggevende het goede voorbeeld gegeven door het exoskelet uit te proberen. Ook viel op dat medewerkers het leuk vinden om nieuwe dingen uit te proberen. De acceptatie van de exoskelet verliep goed.

Medewerker met exoskelet aan

afb 1. Medewerker met een exoskelet aan

Momenteel zijn er 4 exoskeletten door Promen in gebruik en deze worden door meerdere medewerkers gebruikt. Een exoskelet is goed verstelbaar waardoor dit mogelijk is.

Geleerde lessen en opbrengsten

  • Het exoskelet zorgt ervoor dat de medewerker wordt gedwongen om op de juiste manier te bewegen en de juiste lichaamshouding aan te nemen
  • Medewerkers zijn minder vermoeid
  • Medewerkers ervaren minder druk op de borst
  • Leidinggevenden hebben een rol in de acceptatie van het exoskelet
  • Het exoskelet voorkomt uitval, met als gevolg minder ziekteverzuim

Vervolg

Binnen Promen wordt bij bepaalde werkzaamheden standaard gebruik gemaakt van exoskeletten.
Momenteel worden er ook braces (Paexo Soft Back) ingezet. Dit is een brace ter ondersteuning van de onderrug.

Meer weten over exoskeletten

Lees het artikel wat wij eerder plaatsten: exoskeletten en fysieke belasting: de kansen en risico’s.

Recente artikelen

Marcel Jöris over inclusieve technologie bij MTB Maastricht

  • Kijken naar Kansen
  • MTB Maastricht
  • TINT Maastricht

Waar anderen zouden afwachten of vasthouden aan het oude, kiest werkontwikkelbedrijf MTB Maastricht voor vooruitgang. “Je kunt gaan stilliggen en dan weet je dat je bootje omkiepert,” zegt directeur Marcel Jöris. “Of je kunt koers proberen vast te houden.” En koers houden doet hij — met overtuiging, visie en vooral: innovatie.

Lees meer
Marcel Jöris over inclusieve technologie bij MTB Maastricht
Uitgelicht

Subsidieregeling inclusiviteitstechnologie in mkb van start per oktober 2025

  • Subsidieregeling inclusiviteitstechnologie

Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen vanaf 1 oktober 2025 subsidie aanvragen voor de aanschaf van arbeidsondersteunende inclusieve technologie. Deze nieuwe regeling is bedoeld om werkgevers te stimuleren om personen met een ondersteuningsvraag in dienst te nemen en/of personen met een ondersteuningsvraag die al in dienst zijn, beter te ondersteunen in het uitvoeren van hun werk.

Lees meer
Subsidieregeling inclusiviteitstechnologie in mkb van start per oktober 2025
Uitgelicht

Technologie voor laaggeletterden: Laurens van den Berg over Tolkie

  • Meet the Maker
  • Praktijkvoorbeeld
  • Tolkie

Laaggeletterdheid is een groot, vaak onzichtbaar probleem in Nederland. Daarom richtte Laurens van den Berg samen met Jeroen van de Nieuwenhof in 2022 het bedrijf Tolkie op. Met Tolkie bouwen ze oplossingen die laagdrempelig zijn en écht toegankelijk — zonder extra drempels, zonder onnodige schaamte. Zodat niemand buiten de boot valt.

Lees meer
Technologie voor laaggeletterden: Laurens van den Berg over Tolkie

Kansen creëren en verzilveren. Dat is toch goud waard?

  • Column

Voorzitter van Cedris Mohamed el Mokaddem roept in zijn column ondernemers op om samen met een werkontwikkelbedrijf anders te kijken naar bedrijfsprocessen. Want kansen creëren en verzilveren, dat is toch goud waard?

Lees meer
Kansen creëren en verzilveren. Dat is toch goud waard?

VakVaardig app maakt nieuwe collega’s wegwijs bij IBN

  • Inclusieve technologie
  • Praktijkvoorbeeld
  • VakVaardig app

Stel je voor: je begint je eerste werkdag in het groenonderhoud. De omgeving is nieuw, de taal is je misschien nog vreemd, en er wordt van alles van je verwacht. Waar begin je? Bij IBN, een werkontwikkelbedrijf in Noordoost-Brabant, krijgen nieuwe medewerkers direct hulp van de VakVaardig app.

Lees meer
VakVaardig app maakt nieuwe collega’s wegwijs bij IBN

Senzer en VDL Parree over inclusieve technologie

  • Inclusieve technologie
  • Praktijkvoorbeeld

Senzer en VDL Parree hebben een mooie samenwerking. In een interview vertelt Pieter Melisse, directeur van VDL Parree, over inclusief ondernemen. Uiteraard komt ook het onderwerp inclusieve technologie aan bod.

Lees meer
Senzer en VDL Parree over inclusieve technologie