De Groen-app in het kort
KIT schreef eerder over de pilot met de Groen-app bij IJmond Werkt!. De uitkomsten waren zo positief dat het platform wordt opgeschaald en doorontwikkeld. Een evaluatie van de effecten van de Groen app wordt gedaan door TNO en mogelijk gemaakt door de Topsector Life Sciences & Health (TKI-LSH) en door Goldschmeding Foundation. De komende 2 jaar gaat Anchiano samen met TNO de kunstmatige intelligentie in de app uitbreiden en optimaliseren. Maar niet iedereen is even bekend met de Groen-app. Dus daarom in het kort, wat is de Groen-app en waarom is het nodig?
Bob: “Voor groenmedewerkers is het een uitdaging om precies het gevraagde kwaliteitsniveau per groenlocatie te leveren door hun neiging het te goed te doen. Met de AI van de Groen-app wordt precies duidelijk wanneer ze verder kunnen. De Groen-app is ontwikkeld door en voor de groenmedewerkers en niet vanuit het management van een SW-bedrijf. Het is echt hun app, met hun input en meningen. Dat is denk ik ook een enorm verschil met andere softwareoplossingen die ingezet worden. Het zorgt ervoor dat de groenbranche aantrekkelijker wordt om in te werken. Of in de woorden van Gert-Jan Gerrits, directeur van Inclusief Groep: ‘het maakt het werk gewoon sexyer. En dat is ook nodig. Wij moeten ook naar opdrachtgevers en naar medewerkers toe laten zien dat wij blijven innoveren. Wij hebben ook onderscheidend vermogen nodig’.
Kan je voorbeelden geven van het innovatieve van de Groen-app?
Bob: “De informatievoorziening is gestroomlijnd. Die ging voorheen via post-its, printjes, geschreven notities, Whatsapp-groepjes, belletjes, noem het maar op. Daarvoor is nu deze laagdrempelige app. De groenmedewerkers kunnen nu makkelijk zien: wat moet ik vandaag doen? Waar zijn mijn groenvakken? Hoe ver ben ik in mijn wijk? De communicatie is ook makkelijker gemaakt. Ze kunnen nu bijvoorbeeld berichtjes inspreken als ze schrijven moeilijk vinden. We zijn bezig met de vraag naar meertaligheid, omdat er steeds meer behoefte is om mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn toch in te zetten. Je probeert al deze drempels te verlagen, zodat hun dagelijks werk zo goed mogelijk wordt ondersteund. Daardoor blijven ze hopelijk langer of kiezen ze bewust voor deze groensector.”
Martin: “Bij IJmond Werkt! hebben ze ook de lightversie van de app in gebruik. Dan kunnen ze de app op hun eigen telefoon zetten en bijvoorbeeld thuis laten zien wat ze die dag hebben gedaan. Ze zijn trots op het werk dat ze doen en kunnen dat nu makkelijker delen met de mensen om hun heen.”
Keuze voor inclusie
Door de positieve evaluatie kreeg de pilot een vervolg ‘inclusieve technologie: groei- en doorstroomproject. Toch hadden jullie eerder niet met inclusie te maken. Waardoor veranderden jullie van gedachten?
Bob: “Er waren een paar redenen. Mijn bedrijf ontwikkelde oorspronkelijk apps voor de toeristische sector. Tijdens de coronaperiode kwam TNO met de vraag voor een app met Artificial Intelligence (AI). We hadden ruimte om dit te doen Maar ook kwam de ruimte om ons in de dagelijkse werkprocessen te verdiepen en specifiek te verdiepen in deze doelgroep. Dat bleek ik heel erg fijn te vinden. Dat vind ik nog steeds zo. Het contact is prettig. Het is een heel dankbare doelgroep om voor te ontwikkelen. En er is nog zoveel te winnen in deze sector. Ik spreek veel met management- en directieleden en er komen veel herkenbare problemen voorbij waarvoor mooie oplossingen worden gezocht. Sommigen zitten in de hoek van cultuurverandering en bedrijfsinnovatie, maar er wordt ook heel erg gezocht in technische innovatie. Er wordt veel geprobeerd.”
Dat klinkt erg positief.
Bob: “Ja, ik ben erg blij dat ik er in ben gerold! Het geeft me veel energie. De directieleden zijn erg open over de problemen waarmee ze zitten en hun zoektocht naar oplossingen. In de commerciële wereld ga je niet zo snel roepen dat je met bepaalde problemen zit, want daar moet je vooral uitstralen dat je succesvol bent. En dan zit je niet te wachten op het delen van een ontwikkelbudget of techniek met een concurrent, omdat hij dan meteen hetzelfde hebt als jij. Maar hier zie je dat niet. Ik zie het nu als een enorme kans om met technische innovatie veel te bereiken in deze sector. Het heeft niets te maken met toerisme, dus ik heb mijn bedrijf gesplitst sinds begin dit jaar. In Anchiano gaan we alleen “development voor inclusie” doen.”
Zou je andere techbedrijven aanraden om ook in deze sector te werken?
Bob: “Ja, absoluut! Je moet hier niet aan starten voor het snel omzet draaien, maar voor het samenwerken en gezamenlijk ontwikkelen. Het is een sector die op meerdere vlakken onder druk staat. Maar je kan echt wel terreinwinst boeken door technieken in te zetten in de brede zin, niet alleen in software.”
Martin: “Eigenlijk zijn SW-bedrijven niet heel anders dan andere bedrijven. Er is wel een andere soort doelgroep en daar zal je wel rekening mee moeten houden. Bij elke stap, elke ontwikkeling, hebben we altijd in het achterhoofd wie de doelgroep is. Kan hij het aan? Begrijpen ze dat?”
Bob: “Vandaar ook het continu toetsen. Wij hebben de wijsheid ook niet in pacht. Wij blijven toetsen om de betrokkenheid van de groenmedewerkers te borgen. Verder, de beslissingstrajecten doen meer denken aan overheidstrajecten. Het is toch wel semi-overheid: veel overleg, veel nadenken. In het reguliere bedrijfsleven wordt eerder gekeken naar wat het oplevert, in plaats van wat het kost. En ik vind dat in SW-bedrijven vaak, misschien noodgedwongen, wordt gekeken naar wat het kost.”
Inclusief samenwerken
Maar dat is dan ook het voordeel van de Groen-app: je investeert samen met anderen in iets, waarbij je met zijn allen baat bij hebt. Met wie werken jullie samen?
Bob: “De partijen die nu getekend hebben zijn Tomingroep en Inclusief Groep. En we zijn met een negental SW-bedrijven in gesprek in verschillende stadia. Sommigen gaan al bijna tekenen. Maar je merkt duidelijk dat partijen die tekenen andere partijen erop wijzen dat de Groen-app bestaat, want vaak werken ze samen. Je ziet dan dat het vanzelf doorrolt. Het doel dit jaar is om 8 tot 10 bedrijven aan te laten haken. Meer kunnen we eigenlijk qua ontwikkelcapaciteit en projectbegeleidingscapaciteit niet aan.”
Waarom zouden SW-bedrijven gebruik moeten maken van de Groen-app?
Bob: “Wat wij meebrengen is ten eerste het digitaal ondersteunen van de dagelijkse werkprocessen en daarmee het bevorderen van de digitale vaardigheden bij de medewerkers. Ik denk dat je niet vroeg genoeg kan starten daarmee. Ten tweede, je ondersteunt de ontwikkeling van innovatie in de SW-sector. Verder, kijk gewoon naar de dagelijkse uitdagingen. Hoe ga je die aanpakken? Kijk dan naar de Groen-app. Het laatste is: data. Want het inzetten van de Groen-app is ook het verzamelen van data om meer inzicht te krijgen. Het is per bedrijf verschillend, maar soms hebben ze echt heel weinig inzicht in wat er nou precies gebeurt op de werkvloer. En hoe wil je sturen op een groep medewerkers als je niet voldoende zicht hebt op wat je medewerkers doen?”
Martin: “Maar ook het onderling uitwisselen van al die kennis. Alle gesprekken die wij nu voeren, daar zien wij dezelfde problematiek terugkomen. De één heeft meer focus op het ene stukje van de problematiek en een ander heeft meer focus op dat andere stuk. Dus als je al die focus en problemen samenneemt, dan krijg je een hele mooie oplossing. Ik merk iedere keer bij bijeenkomsten dat er zo veel behoefte is om van elkaar te leren. Dat is één van de redenen waarom ik hierop ben ingestapt, omdat ik denk dat op dat punt nog veel te behalen is. Het uitwisselen van kennis, ervaring, methodieken, tools en middelen.”
Geïnteresseerd
Interesse in de Groen-app of wil je meer informatie over samenwerken aan inclusie? Neem contact met ons op.