ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Pilot stressmonitoring TINT West-Brabant

TINT West-Brabant heeft een pilot stressmonitoring uitgevoerd na een eerdere pilot bij Werkzaak Rivierenland onder de naam ‘Know Yourself’. In de pilot is onderzocht hoe technologie zoals de Fitbit, in combinatie met coaching, ingezet kan worden om langdurige stress bij medewerkers te helpen verminderen. Aan het experiment deden 30 deelnemers van MidZuid en Breda Werkt mee.

  • Psychosociale support technologie
  • Stress meting device
Pilot stressmonitoring TINT West-Brabant

Doel van de pilot

De pilot stressmonitoring bij TINT West-Brabant richtte zich op de onderzoeksvraag: “Hoe kan stressmonitoring met technologie en coaching het beste worden ingezet om langdurige stress te verlagen?” De deelnemers droegen een Fitbit, hielden een dagboek bij en namen deel aan groepssessies. Daarbij werd gekeken hoe deze combinatie kon bijdragen aan meer inzicht in stresspatronen en gedragsverandering.

Belangrijke lessen over stressmonitoring bij TINT West-Brabant

  1. Schep duidelijke verwachtingen
    Het is essentieel om vooraf helder te zijn over wat technologie wel én niet kan. De Fitbit registreert stresssignalen zoals hartslag en slaaptekort, maar lost stress niet automatisch op. De meerwaarde zit in het gesprek dat op basis van de data gevoerd kan worden.
  2. Selectie van deelnemers
    Niet elke deelnemer is gebaat bij deze vorm van monitoring. Voor mensen met een lager IQ bleek het moeilijker om verbanden te leggen tussen stresssignalen en eigen gedrag. Ook groepssessies leverden bij sommige deelnemers extra prikkels en stress op.
  3. Voldoende en passende begeleiding
    In sommige gevallen verliep het contact tussen coach en deelnemer moeizaam, bijvoorbeeld als iemand buiten werkte of op afstand was gedetacheerd. Goede planning vooraf voor afspraken is hierbij cruciaal even als voldoende en passende begeleiding.
  4. Zorg voor follow-up
    Deelnemers verwachten vervolgacties, zoals een terugkoppeling op hun gegevens. Een paar maanden na afloop blijkt een goed moment te zijn voor deze terugkoppeling, omdat er dan meer data beschikbaar is. De beschikbare data leidt dan tot betere adviezen.
  5. Ondersteuning bij technologiegebruik
    De technologie was in het begin soms lastig in gebruik, maar met ondersteuning wisten deelnemers zich al snel aan te passen. De behoefte aan een vast aanspreekpunt voor technische vragen was duidelijk aanwezig. Door het gebruik van de wearables zetten deelnemers vaak onverwachts een stap richting digitale vaardigheden – een mooie bijvangst in het kader van het verkleinen van de digitale kloof.

Waarom stressmonitoring bij TINT West-Brabant werkt

De reacties op de pilot stressmonitoring bij TINT West-Brabant zijn positief. Deelnemers raakten nieuwsgierig naar hun eigen data, deelden inzichten met collega’s, en lieten gedragsverandering zien. Ook andere collega’s toonden interesse om mee te doen. De belangrijkste uitkomst: de data uit wearables kunnen inzicht geven in stresspatronen, wat voor deelnemers aanleiding kan zijn om zelf stappen te zetten richting gedragsverandering.

Benieuwd naar de ervaringen van deelnemers? Bekijk het filmpje waarin deelnemers zelf vertellen hoe zij de pilot hebben beleefd.

Meer weten

Ben je geïnteresseerd in stressmonitoring of maakt jouw organisatie ook gebruik van technologie voor stressmonitoring of andere vormen van inclusieve technologie? Neem dan contact met ons op en deel je verhaal.

gerelateerde artikelen

Dokwurk als specialist Virtual Reality in de regio

  • Psychosociale support technologie
  • Virtual Reality
  • VR

Dokwurk wil specialist Virtual Reality in de regio Friesland worden. Jan Knol en Tonny van den Berg vertellen over hoe VR ingezet wordt.

Lees meer

Stressmonitoring bij Werkzaak Rivierenland

  • Duurzame inzetbaarheid
  • Psychosociale support technologie
  • Stress meting device

Werkzaak Rivierenland en Carapax IT onderzochten hoe technologie voor stressmonitoring bij medewerkers ingezet kan worden.

Lees meer
Stressmonitoring bij persoon die een fitbit draagt en ziet op de telefoon de uitslag van de hartslagvariabiliteit

Door een app meer regie over je stress?

  • Psychische beperking
  • Stress meting device
  • TNO

Meer regie over hun stress: dat is wat de cliënten van Emerhese Flevoland, het autisme expertise centrum van GGZ Centraal, graag willen. De app SAM die onderzoeksinstituut TNO samen met hen en hun behandelaars heeft ontwikkeld moet hierbij helpen.

Lees meer
De SAM app op een telefoon