ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsKIT

Sociale robot

Een sociale robot helpt mensen met een psychosociale ondersteuningsvraag met het reguleren van emoties en met het maken van een dagplanning.

Wat is een sociale robot?

Een sociale robot maakt gebruik van spraak-, gezichts- en emotieherkenning om menselijk gedrag na te bootsen. Door middel van Artificial Intelligence (AI) kan een sociale robot een gesprek voeren of andere interactie aangaan met een persoon. Een sociale robot is van grote waarde voor mensen met psychosociale ondersteuningsvraag. De sociale robot kan helpen met plannen en beslissingen nemen, maar draagt ook bij aan het omgaan met emoties.

Kenmerken sociale robot

  • Heeft menselijke kenmerken
  • Werkt met Artificial Intelligence (AI)
  • Is voorzien van spraak-, gezichts- en emotieherkenning
  • Voorzien van sensors zoals camera en druksensoren

Wat doet een sociale robot?

Doordat een sociale robot in staat is om menselijke emoties te registreren en daarop te reageren, kan dit rustgevend werken voor mensen met psychosociale uitdagingen en kan potentiële stress worden voorkomen.

Ook kan een sociale robot dankzij AI-technologie reageren op gesproken zinnen en dus een gesprek voeren. Dit kan een veilige omgeving geven voor mensen om te praten en zo sociale vaardigheden te gebruiken en zelfs te verbeteren.

Een sociale robot kan vaak autonoom bewegen door een ruimte, praten of van gezichtsuitdrukking veranderen. Door dit “gedrag” zelfstandig te vertonen, lijkt een sociale robot extra menselijk. Dit gevoel wordt nog eens extra versterkt doordat sociale robots meestal voorzien zijn van druksensoren en dus ook aanraking kunnen reageren.

Naast de sociale toepassingen heeft een sociale robot ook de mogelijkheid om herinneringen in te plannen. Op deze manier heeft iemand extra ondersteuning om bijvoorbeeld afspraken en verjaardagen te onthouden.

Voordelen sociale robot

  • Menselijke interactie nabootsen
  • Autonoom bewegen en reageren
  • Herinneringen inplannen
  • 24 uur per dag beschikbaar

Sociale robots voor mensen met een psychosociale ondersteuningsvraag

Met een sociale robot hebben werknemers een laagdrempelige gesprekspartner, die een veilige situatie creëert om menselijke interactie te hebben. Op deze manier kunnen negatieve emoties zoals stress of frustratie, beter gereguleerd worden, waardoor iemand meer energie over houdt.

Doordat de robot menselijk gedrag nabootst, kunnen werknemers oefenen met het voeren van een gesprek. Hierdoor kunnen ze zich voorbereiden op een lastig gesprek en hun communicatieve vaardigheden verbeteren.

Verder kan een sociale robot ook gebruikt worden om de werkdag te plannen. Afspraken, deadlines of andere informatie wordt opgeslagen, waarna de sociale robot op het gewenste tijdstip een herinnering geeft. Verder kan een werknemer voice memo’s inspreken en weer afspelen.

Toepassingen sociale robots

  • Negatieve emoties reguleren
  • Laagdrempelig sociale interactie oefenen
  • Werkdag plannen

Naast de sociale robot zijn er meer technologieën die een bijdrage kunnen leveren aan mensen met een psychosociale ondersteuningsvraag. Denk aan de VRelx en Stress Meting Devices. Bekijk hier de psychosociale support technologieën.

Meer weten over duurzaam ondernemen met inclusieve technologieën?

Bij Kennisalliantie Inclusie en Technologie staat het duurzaam ondernemen met inclusieve technologie centraal. Door onze kennis te delen, hopen we de bekendheid van de beschikbare middelen verder te vergroten. Nieuwsgiering naar sociale robots of technologieen lees onze praktijkverhalen. Of neem contact met ons op en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen

Pilot stressmonitoring TINT West-Brabant

  • Psychosociale support technologie
  • Stress meting device

TINT West-Brabant heeft een pilot stressmonitoring uitgevoerd na een eerdere pilot bij Werkzaak Rivierenland onder de naam ‘Know Yourself’. In de pilot is onderzocht hoe technologie zoals de Fitbit, in combinatie met coaching, ingezet kan worden om langdurige stress bij medewerkers te helpen verminderen. Aan het experiment deden 30 deelnemers van MidZuid en Breda Werkt mee.

Lees meer
Tijdens de pilot stressmonitoring bij TINT West-Brabant draagt een deelnemer een fitbit om zijn pols.

Dokwurk als specialist Virtual Reality in de regio

  • Psychosociale support technologie
  • Virtual Reality
  • VR

Dokwurk wil specialist Virtual Reality in de regio Friesland worden. Jan Knol en Tonny van den Berg vertellen over hoe VR ingezet wordt.

Lees meer

Stressmonitoring bij Werkzaak Rivierenland

  • Duurzame inzetbaarheid
  • Psychosociale support technologie
  • Stress meting device

Werkzaak Rivierenland en Carapax IT onderzochten hoe technologie voor stressmonitoring bij medewerkers ingezet kan worden.

Lees meer
Stressmonitoring bij persoon die een fitbit draagt en ziet op de telefoon de uitslag van de hartslagvariabiliteit