Wat is inclusie?
Inclusie betekent dat mensen met een beperking ook meedoen en er 100% bij horen in de samenleving.
Mensen met verstandelijke, psychische en/of lichamelijke beperkingen worden dus niet buiten gesloten, maar doen volop mee.
Inclusie draait om:
- Waardering krijgen;
- Meedoen in de samenleving;
- Acceptatie door anderen in de maatschappij;
- Het leveren van een nuttige bijdrage.
Inclusieve arbeidsmarkt
Met een inclusieve arbeidsmarkt bedoelen we een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet. Mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hierbij dezelfde mogelijkheden op een passende baan als mensen zonder beperking.
De realisatie van een inclusieve arbeidsmarkt
De werkgelegenheid en baankansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt moeten worden vergroot. De overheid draagt daaraan bij door middel van de Participatiewet. Het doel van deze wet is om meer mensen, waaronder mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen en zo te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt. Verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de Participatiewet ligt bij de gemeenten.
Bij de Kennisalliantie Inclusie en Technologie zetten we ons specifiek in voor mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking. Met de alliantie verkennen we de kansen van nieuwe technologie in relatie tot het vinden en behouden van passend en duurzaam werk voor mensen met een beperking. Op deze manier dragen ook wij ons steentje bij aan een inclusieve arbeidsmarkt.
Inclusieve technologie biedt kansen voor werkgevers
Voor werkgevers is het vinden van goed personeel een grote uitdaging. Met het inzetten van technologie wordt en blijft werk toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarmee krijgen werkgevers toegang tot verborgen arbeidspotentieel en loyale, gekwalificeerde medewerkers. De inzet van technologie verhoogt daarmee de duurzame inzetbaarheid van medewerkers met en zonder beperking.