Beamerprojectie met digitale werkinstructies bij ASSA ABLOY
ASSA ABLOY en TINT West-Brabant vertellen over de inzet van Arkite beamerprojectie bij het assembleren van sloten in een video.
Lees meerIn het kader van het Groei en Doorstroming project heeft Senzer in samenwerking met TNO onderzoek gedaan hoe het Operator Support Systeem (OSS) kan bijdragen aan succesvolle in- en doorstroming van medewerkers van Senzer. KIT ging in gesprek met Carel Retera, adviseur Arbeid en Innovatie bij Senzer, en Michiel de Looze, onderzoeker bij TNO. Ze delen hun aanpak, inzichten en adviezen.
Wat kan het OSS betekenen in de persoonlijke begeleiding van kandidaten en hoe kan het OSS helpen bij de instroom en doorstroom van kandidaten? Dat wilde Senzer graag weten. Er is vooral gekeken naar het procesverloop wanneer een kandidaat binnenkomt.
Retera legt uit: “Als je een kandidaat het OSS wil laten gebruiken, moet je weten wat zij meegekregen hebben bij de ondersteuningsafdelingen. Om het gebruik van het OSS te laten slagen is het belangrijk dat iedereen in de organisatie de meerwaarde van de technologie inziet. We hebben een OSS geïnstalleerd op de afdeling verdiepend onderzoek van Senzer. Bij de werkplek wordt gebruik gemaakt van work samples* om bij kandidaten te onderzoeken wat voor werkzaamheden zij kunnen uitvoeren. Zo kan de technologie een rol spelen bij het in kaart brengen van de vaardigheden van de kandidaten.”.
“Daarnaast is het OSS op twee plekken bij opdrachtgevers geïnstalleerd. Het OSS is in de pilot door dertien mensen gebruikt om doorhandles voor DAF vrachtwagens te maken. Zeven van de dertien mensen bleken de taak goed uit te voeren en driekwart van de mensen was positief over het werken met het OSS”, vertelt De Looze.
Het OSS kan het overgrote deel van de werkinstructies overnemen. Daardoor hebben werkbegeleiders meer ruimte voor andere zaken, bijvoorbeeld om mensen op het psychosociale vlak te ondersteunen.
Men kan instromende medewerkers langere tijd aan een assemblage taak laten werken zonder al te veel begeleiding. Hierdoor wordt een betrouwbaar en objectief beeld verkregen over de vaardigheden die de kandidaten bezitten. Men kan beter inschatten of iemand geschikt is voor assemblagewerk.
Zonder de instructies van het OSS maken mensen sneller fouten. Retera zegt hierover: “Het is geen systeem dat kwaliteit volledig borgt, maar het geeft wel een verhoging van de kwaliteit van de assemblages”.
Door het OSS kunnen veel mensen meervoudige en complexere taken uitvoeren in plaats van werk dat slechts uit een of twee handelingen bestaat. De kandidaten, maar zeker ook hun begeleiders, waren positief verrast over wat zij konden doen.
Kandidaten hebben gaandeweg minder instructies nodig van het OSS en worden zo zelfstandiger. Op advies van eindgebruikers zijn aanpassingen doorgevoerd waardoor het mogelijk is om met het OSS ook terug te stappen in de instructies naar een vorige processtap. Hierdoor kan een eindgebruiker met meer vertrouwen de instructie volgen en een goede assemblage uitvoeren. Dat zorgt voor minder afhankelijkheid van werkbegeleiders. Zij halen daardoor meer voldoening uit hun werk en dat levert meer zelfvertrouwen op.
De Looze vertelt: “Analyseer eerst het werkproces om te achterhalen bij welke werkzaamheden mensen ondersteuning kunnen gebruiken op cognitief vlak”. En zegt Retera: “Zorg voor een geschikt product voor het OSS. Het product moet niet te simpel zijn en anderzijds ook weer niet te complex.”
De Looze geeft aan dat welke technologie passend is, afhankelijk is van het werk, de werkomstandigheden en de knelpunten die mensen kunnen ervaren. Hij zegt: “Er zijn namelijk ook alternatieven voor het OSS. Digitale werkinstructies kunnen ook overgebracht worden via slimme brillen, tablets of smartphones”. Retera bevestigt dit: “Voor ons werkt het OSS erg goed, maar er zijn meerdere leveranciers en meerdere vormen van dit soort systemen.
Volgens Retera kost het tijd om te wennen aan het OSS en ermee te experimenteren. Hij zegt: “Het is niet iets wat je vandaag bedenkt en morgen gerealiseerd hebt. Er zitten veel aspecten in waar je over na moet denken.” Mensen in de organisatie moeten ook op de hoogte zijn van wat de technologie kan betekenen voor kandidaten. Accountmanagers moeten het nut ervan inzien voor bedrijven en kandidaten zodat ze bedrijven goed kunnen informeren.
De Looze waarschuwt voor de tijd die het kost om werkinstructies te maken: “Het maken van de instructies luistert nauw en moet niet lichtvaardig worden opgevat. Dit vraagt om enige expertise en is een investering vooraf, daar pluk je later de vruchten van.”
Het is belangrijk om bij het implementeren van de technologie te denken vanuit de doelgroep en de eindgebruiker te betrekken in het proces. Luister goed naar de kandidaten om hun ondersteuningsbehoeften te snappen. Leg de werkinstructies voor aan de kandidaten en verbeter het ontwerp van de instructies op basis van hun ervaringen.
Het stellen van een goede en objectieve diagnose is uiteraard in het belang van elke kandidaat. Met de toepassing van het OSS systeem in de genoemde assemblage taak heeft Senzer een nieuw ‘work sample’, die daarbij kan helpen. Zo verzamelt het OSS veel data en is het mogelijk om de kwaliteit en werksnelheid van de verschillende handelingen te monitoren. In de toekomst zouden Senzer en TNO graag willen onderzoeken welke objectieve gegevens nodig zijn om de diagnose van kandidaten verder te verbeteren.
Het project van Senzer maakt deel uit van een groter project op het gebied van groei en doorstroming. Lees meer over dit project bij werkontwikkel- en reguliere bedrijven.
De Goldschmeding Foundation werkt aan een betere wereld waarin Mens, Werk en Economie met elkaar in balans zijn én elkaar versterken. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat deze ontstaat als mensen elkaars belangen dienen.
* Een work sample is een voorbeeld van (een deel van) het werk dat een kandidaat gaat uitvoeren.
ASSA ABLOY en TINT West-Brabant vertellen over de inzet van Arkite beamerprojectie bij het assembleren van sloten in een video.
Lees meerHoe zorg je dat complexe assemblagewerkzaamheden door meer mensen uitvoerbaar zijn? TNO en Werkzaak Rivierenland hebben onderzocht welke rol technologie daarin kan spelen. Dit in het kader van het project groei en doorstroming.
Lees meerOok reguliere werkgever aan de slag met de Groen-app. Medewerkers zonder of met een kwetsbare arbeidspositie gaan bij de Gemeente Zaanstad hiermee aan het werk. Lees snel over de voordelen en implementatie.
Lees meerSociaal ontwikkelbedrijf Werkzaak Rivierenland maakt een 3-delige podcast serie over technologie en inclusie.
Lees meer