Door een app meer regie over je stress?
Meer regie over hun stress: dat is wat de cliënten van Emerhese Flevoland, het autisme expertise centrum van GGZ Centraal, graag willen. De app SAM die onderzoeksinstituut TNO samen met hen en hun behandelaars heeft ontwikkeld moet hierbij helpen.

De werking van de app
SAM (Stress Autisme Mate) stelt vier keer per dag vragen aan de cliënt over zijn of haar stress-signalen en activiteiten in de afgelopen vier uur. De hiervoor door TNO samengestelde vragenlijst is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de cliënten, hun naasten en hun behandelaars.
De antwoorden op de vragen worden gebruikt om het stressniveau te bepalen.
Bij de terugkoppeling van het gemeten stressniveau biedt SAM de cliënt de mogelijkheid hierop te reageren. De drie tips die SAM na de terugkoppeling van het stressniveau vervolgens geeft om eventuele stress te verlagen zijn passend bij het gemeten stressniveau en afgestemd op het individu.
Cliënten en behandelaars zijn steeds bij alle stappen van het ontwikkelen van de prototype-app betrokken geweest, specifiek ook bij keuzes ten aanzien van de taal en vormgeving.
Enkele instellingen van SAM kunnen door de cliënt worden aangepast, zoals het kleurgebruik en het wel of niet gebruiken van emoticons in de vragenlijst.
De eerste resultaten
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebruik van SAM belangrijke effecten heeft:
- Stressvermindering;
- Verbeterde zelfredzaamheid;
- Verbetering van kwaliteit van leven.
SAM op de werkvloer
TNO heeft de stress autisme app geïntroduceerd in de GGZ. Een app gericht op het monitoren van stress bij mensen. Nu wil TNO graag de focus verleggen naar de werkvloer. Dit traject zullen wij vanuit KIT actief volgen.
Bekijk hier het filmpje over SAM