ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Drie voorbeelden van inclusieve technologie voor een toegankelijke werkplek

Het is de Week van de Toegankelijkheid met dit jaar het thema ‘toegankelijke werkplek’. Hoe kan inclusieve technologie bijdragen aan een toegankelijke werkplek? KIT deelt drie inspirerende voorbeelden.

  • Communicatie support technologie
  • Inclusieve technologie
  • Werkplekondersteunende technologie
Drie voorbeelden van inclusieve technologie voor een toegankelijke werkplek

Vertaaltechnologie

Anderstaligen zijn een belangrijke doelgroep van bedrijven. Communiceren op de werkvloer is soms lastig door een taalbarrière. Hierdoor kunnen medewerkers bepaalde taken niet uitvoeren, omdat ze de uitleg niet begrijpen. Door de vertaaltechnologie kunnen medewerkers ter plekke met elkaar communiceren doordat de app het gesprek in real time vertaalt.

Bij werkontwikkelbedrijf KonnecteD en hun opdrachtgevers werken ze al met vertaaltechnologie. Benieuwd naar hun ervaring? Lees het artikel dat KIT hierover schreef.

Speaksee

Speaksee biedt een praktische oplossing voor mensen met een auditieve ondersteuningsvraag, zoals doven en slechthorenden. Net als bij de vertaalhulp zet Speaksee spraak om in tekst via een app die af te lezen is op een telefoon of laptop. De technologie zorgt ervoor dat mensen met een auditieve ondersteuningsvraag kunnen deelnemen aan gesprekken op de werkvloer en in de pauzes. De technologie wordt ook ingezet voor anderstaligen.

Rotterdam Inclusief maakt gebruik van Speaksee. Lees hier meer over in het artikel.

Slimme bril

Mensen met een visuele ondersteuningsvraag, zoals blinden en slechtzienden, missen informatie op de werkvloer, omdat zij bijvoorbeeld teksten niet kunnen lezen. Een slimme bril kan teksten voorlezen, beschrijven hoe een ruimte eruitziet of iemand bellen. Door middel van deze ondersteuning worden mensen breder inzetbaar.

Bij Den Haag Werkt werkt Nour el Arkoubi. Hij maakt gebruik van de slimme bril. KIT ging in gesprek met de projectleider en Nour. Lees over hun ervaring met de slimme bril in het artikel.

Meer weten over inclusieve technologie?

Er zijn veel verschillende technologieën die op een werkplek of in een organisatie kunnen worden toegepast om zo het werk toegankelijk te maken. Bekijk het overzicht van inclusieve technologieën.

Recente artikelen

TINT Apeldoorn – technologie als middel voor menselijk werk

  • Kijkje in de Keuken
  • TINT Apeldoorn

Een 3D-printer die batterijenhouders print, een virtuele sollicitatietraining die zelfvertrouwen vergroot, en een lampje van een OSS dat oplicht als je het juiste schroefje pakt. Bij TINT Apeldoorn draait alles om het toegankelijk maken van technologie voor mensen die (nog) niet vanzelfsprekend mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Maar technologie is daarbij nooit het doel, benadrukken hubmanager Lysanne Scheijbeler, innovatiemedewerker Elianne de Roo en studentonderzoeker Martijn Pattie. Het gaat om wat mensen nodig hebben. Dáár ligt de focus.

Lees meer
TINT Apeldoorn – technologie als middel voor menselijk werk
Uitgelicht

Paul Verbakel over inclusieve technologie bij Senzer

  • Kijken naar Kansen

Technologie is geen doel op zich. Dat benadrukt Paul Verbakel, directeur van werkontwikkelbedrijf Senzer, meerdere keren tijdens het gesprek. “De technologie moet een oplossing bieden voor een belemmering die iemand ervaart. Dáár begint het.” Vanuit die filosofie ontwikkelde Senzer in de afgelopen jaren een doordachte, geborgde aanpak rondom inclusieve technologie. Wat begon als een project, is inmiddels een vast onderdeel van de dienstverlening. En dat levert resultaat op.

Lees meer
Paul Verbakel over inclusieve technologie bij Senzer
Uitgelicht

Pilot stressmonitoring TINT West-Brabant

  • Psychosociale support technologie
  • Stress meting device

TINT West-Brabant heeft een pilot stressmonitoring uitgevoerd na een eerdere pilot bij Werkzaak Rivierenland onder de naam ‘Know Yourself’. In de pilot is onderzocht hoe technologie zoals de Fitbit, in combinatie met coaching, ingezet kan worden om langdurige stress bij medewerkers te helpen verminderen. Aan het experiment deden 30 deelnemers van MidZuid en Breda Werkt mee.

Lees meer
Pilot stressmonitoring TINT West-Brabant

Van lichtprojectie tot vertaaloortje: de mens centraal

  • A+O fonds
  • A+O metalektro
  • Column

Column van Asief Habiboellah directeur van Stichting A+O Metalektro. Hij draagt als directeur – en als mens – inclusieve technologie een warm hart toe. Heeft jouw bedrijf nog koudwatervrees? Asief neemt je mee.

Lees meer
Van lichtprojectie tot vertaaloortje: de mens centraal

De inzet van inclusieve technologie bij SDD

  • TINT Apeldoorn

Voor werkgevers biedt de inzet van inclusieve technologie een oplossing voor de huidige arbeidskrapte. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al? TINT Apeldoorn verzameld praktijkverhalen van werkgevers ter inspiratie. Dit keer is de beurt aan SDD.

Lees meer
De inzet van inclusieve technologie bij SDD

Bor Veen en Pieter Schortemeijer over succes en ‘mislukkingen’

  • Kijken naar Kansen
  • Werkkracht

De ‘gewoon doen, we zien wel waar het schip strandt’– mentaliteit doet tekort aan de ambities van Werkkracht. Ze weten wat ze doen, maar kaderen van tevoren niet wat de uitkomsten moeten zijn. Want zelfs als het niet werkt, leer je daar weer van. En heb je de volgende keer een betere kans van slagen.

Lees meer
Bor Veen en Pieter Schortemeijer over succes en ‘mislukkingen’