Vertaaltechnologie
Anderstaligen zijn een belangrijke doelgroep van bedrijven. Communiceren op de werkvloer is soms lastig door een taalbarrière. Hierdoor kunnen medewerkers bepaalde taken niet uitvoeren, omdat ze de uitleg niet begrijpen. Door de vertaaltechnologie kunnen medewerkers ter plekke met elkaar communiceren doordat de app het gesprek in real time vertaalt.
Bij werkontwikkelbedrijf KonnecteD en hun opdrachtgevers werken ze al met vertaaltechnologie. Benieuwd naar hun ervaring? Lees het artikel dat KIT hierover schreef.
Speaksee
Speaksee biedt een praktische oplossing voor mensen met een auditieve ondersteuningsvraag, zoals doven en slechthorenden. Net als bij de vertaalhulp zet Speaksee spraak om in tekst via een app die af te lezen is op een telefoon of laptop. De technologie zorgt ervoor dat mensen met een auditieve ondersteuningsvraag kunnen deelnemen aan gesprekken op de werkvloer en in de pauzes. De technologie wordt ook ingezet voor anderstaligen.
Rotterdam Inclusief maakt gebruik van Speaksee. Lees hier meer over in het artikel.
Slimme bril
Mensen met een visuele ondersteuningsvraag, zoals blinden en slechtzienden, missen informatie op de werkvloer, omdat zij bijvoorbeeld teksten niet kunnen lezen. Een slimme bril kan teksten voorlezen, beschrijven hoe een ruimte eruitziet of iemand bellen. Door middel van deze ondersteuning worden mensen breder inzetbaar.
Bij Den Haag Werkt werkt Nour el Arkoubi. Hij maakt gebruik van de slimme bril. KIT ging in gesprek met de projectleider en Nour. Lees over hun ervaring met de slimme bril in het artikel.
Meer weten over inclusieve technologie?
Er zijn veel verschillende technologieën die op een werkplek of in een organisatie kunnen worden toegepast om zo het werk toegankelijk te maken. Bekijk het overzicht van inclusieve technologieën.