ASSA ABLOY over de samenwerking met TINT West-Brabant
TINT West-Brabant bestaat 1 jaar. Thom van Opstal van ASSA ABLOY blikt terug op het succes van de samenwerking en de opbrengsten.
Lees meerIn de melkveehouderij wordt fysiek zwaar werk uitgevoerd. Exoskeletten kunnen ondersteuning bieden bij deze werkzaamheden. Henny Greveling, regiomanager van Abeos Agri in Drenthe en Flevoland, vertelt over hoe Abeos Agri de exoskeletten introduceerde aan hun medewerkers en hun reactie.
Abeos Agri is een coöperatie voor agrarisch ondernemers. De organisatie is zestig jaar geleden ontstaan vanuit noaberschap. Dat houdt in dat wanneer de boer ziek is, zijn buren hem helpen met zijn bedrijf. De leden van Abeos Agri zijn zowel lid als eigenaar waarbij samenwerken en elkaar versterken de kern is. Greveling legt uit dat Abeos Agri met meerdere uitdagingen te maken heeft. Deze uitdagingen zijn:
Voor Abeos Agri is duurzame inzetbaarheid daarom een belangrijk thema. Om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten wordt er naar drie aspecten gekeken:
1. Technologische maatregelen: technologie moet het zware werk doen of overnemen. Technologie is echter niet voor iedere klus een oplossing.
2. Organisatorische maatregelen: het werk kan anders ingedeeld worden door bijvoorbeeld meer afwisseling te creëren.
3. Persoonlijke maatregelen: mensen kunnen opleidingen of trainingen volgen.
“De keuze voor exoskeletten*) is ontstaan, door de ondernemingsraad. Zij hoorden dat een andere AB-organisatie gebruikmaakte van de exoskeletten en werden hierdoor geïnspireerd. Aangezien Abeos Agri graag de duurzame inzetbaarheid van de mensen in de sector wilt verhogen, zijn we gestart met het aanbieden van exoskeletten”, vertelt Greveling.
Abeos Agri is gestart met voorlichtingen door het hele land. Tijdens deze voorlichtingen gaf de leverancier van de exoskeletten een demonstratie en konden mensen het exoskelet zelf uitproberen. Hoewel de reacties van medewerkers soms lacherig waren ontstond er zeker ook serieuze interesse. Eind 2023 zijn er 18 à 20 exoskeletten aangeschaft door Abeos Agri voor medewerkers om uit te testen, voor de medewerkers die interesse hadden. De exoskeletten zijn specifiek bedoeld voor de ondersteuning van de schouders en armen. De kosten van de aanschaf van exoskeletten bedragen rond de €2500,- per exoskelet.
Greveling vertelt: “Het effect van de exoskeletten wordt in het eerste jaar goed gemonitord. Zo ontvangen medewerkers bijvoorbeeld na drie maanden een enquête over de tevredenheid, het gebruikersgemak en de resultaten van het exoskelet. Vervolgens ontvangen ze deze enquête na een aantal maanden opnieuw om te kijken of er een verbetering heeft plaatsgevonden. Tijdens ontwikkelgesprekken met de medewerkers worden de skeletten ook besproken en geëvalueerd. Het aankomende jaar zal meer bekend worden over het effect van de exoskeletten met betrekking tot de duurzame inzetbaarheid.”
Greveling zegt: “De reacties van de medewerkers zijn tot nu toe positief. Het ontlast de medewerker in zijn werk. Wel blijkt inmiddels dat het werken met een exoskelet in kleine ruimtes lastig kan zijn, omdat er te weinig bewegingsruimte is. Ook de lengte van de medewerker speelt een rol. Voor iemand die te lang of te klein is, kan het lastig zijn het juiste skelet te vinden.”
Voor Abeos Agri is de inzet van de technologie geslaagd wanneer de medewerker het skelet aanbeveelt aan andere collega’s, omdat:
De adviezen van Greveling aan andere organisaties die exoskeletten willen gebruiken zijn:
1. Denk goed na over de aanpak van hoe je de exoskeletten introduceert. Voor Abeos Agri werkte de uitgebreide voorlichting goed. Daarbij is tijd ook belangrijk. Neem liever de tijd dan dat je iets gehaast doet.
2. Maak een goede blauwdruk van je organisatie. Onderzoek wat de oorzaak van je probleem is en pak dat aan. Doe niet aan symptoombestrijding.
3. Bedenk dat de mens eerst komt en dan pas de techniek. Een exoskelet is niet voor iedereen de juiste oplossing.
Wil je als organisatie meer weten over inclusieve technologie voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op. Werk je in jouw organisatie met een technologie voor mensen met een beperking of heb je een technologie ontwikkelt of ben je de persoon die met een technologie werkt? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Deel jouw verhaal hier.
*) Een exoskelet is een draagbaar skelet wat uitkomst bieden bij mensen met een fysieke ondersteuningsvraag. Lees hier meer over exoskeletten.
TINT West-Brabant bestaat 1 jaar. Thom van Opstal van ASSA ABLOY blikt terug op het succes van de samenwerking en de opbrengsten.
Lees meerTNO en TINT West-Brabant onderzochten hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten in de groenvoorziening.
Lees meerASSA ABLOY en TINT West-Brabant vertellen over de inzet van Arkite beamerprojectie bij het assembleren van sloten in een video.
Lees meerBij Senzer hebben ze een demoruimte waarin verschillende soorten inclusieve technologieën onderzocht en gebruikt worden. Eén van deze inclusieve technologieën is het exoskelet. Om erachter te komen of exoskeletten worden ingezet op de werkvloer en hoe de reacties van de medewerkers zijn, is KIT in gesprek gegaan met Ton Janssen, quality engineer inclusieve technologie van Senzer.
Lees meer