ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Generieke werkgeversvoorziening voor technologie bij VDL Parree

Voor werkgevers is het mogelijk om een beroep te doen op de generieke werkgeversvoorziening van het UWV als je werknemers met een arbeidsbeperking voor langere tijd in dienst wilt houden of nemen en hiervoor aanpassingen op de werkvloer nodig zijn. Maar hoe gaat dat in de praktijk? VDL Parree, een bedrijf gespecialiseerd in kunststof spuitgietwerk, en aanvrager van de generieke werkgeversvoorziening, neemt ons mee.

  • Generieke werkvoorziening
  • Operator Support System
Medewerkers aan het werk bij VDL Parree

Bedrijf

VDL Parree is leverancier voor ‘built to print’ delen als ook systeemleverancier. Al 70 jaar staan ze voor kwaliteit op het gebied van kunststof spuitgietdelen die ook voor klanten worden samengesteld tot halffabricaten of eindproducten. Vanuit de eigen organisatie worden klanten al vanaf de engineeringsfase begeleid om tot een optimale productkwaliteit tegen de juiste kostprijs te komen.

De eisen van klanten op gebied van service, kwaliteit en kwaliteitsborging liggen op een erg hoog niveau en is de organisatie daar op ingericht.

Samenwerking VDL Parree en Senzer

Senzer voert als sociaal ontwikkelbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel de Participatiewet uit. Via Senzer werken ruim 2.000 mensen bij honderden bedrijven. Ook verzorgt Senzer de inkomensondersteuning voor 4.500 bijstandscliënten en zorgt zij voor honderden mensen voor zinvolle maatschappelijke participatie.

De samenwerking tussen VDL Parree en Senzer voert al vele jaren terug en concentreert zich op toelevering van een component voor de assemblage van een kinderveiligheidsstoel voor Dorel Juvenile. Hiervoor is op de locatie in Sevenum een assemblagelijn ingericht waarop de spuitgegoten onderdelen door medewerkers van Senzer worden geassembleerd. Met een groeiend productievolume t.b.v. de automotive industrie zijn in de loop van de jaren de werkzaamheden voor Dorel verder uitgebreid met werkzaamheden voor o.a. DAF en Audi.

In nauwe samenwerking tussen ingenieurs van VDL en Senzer worden werkplekken dusdanig ingericht dat de werkzaamheden geschikt worden gemaakt voor structurele uitvoering door medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt. Voor inrichting van werkplekken wordt er, op basis van techniek van inclusief functieontwerp en/of jobcarving (*,naar gestreefd de werkzaamheden te standaardiseren waarbij het voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden het uitgangspunt is.

Aanleiding aanvraagGenerieke werkvoorziening

Het streven van VDL Parree is om de assemblageactiviteiten zoveel mogelijk te laten verrichten door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een groot aantal van deze medewerkers werkt op de locatie in Sevenum, maar er zijn nu ook ontwikkelingen die mogelijk belemmerend gaan werken. Kleinere series maken het lastig om meervoudige (technisch complexe) handelingen in enkelvoudige handelingen op te knippen. Daarnaast doet technologische ontwikkeling een toenemend beroep op ‘technisch’ handelen van medewerkers. Het vraagt steeds meer flexibiliteit, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en inschattingsvermogen van medewerkers.

Om binnen VDL Parree de doelstellingen op gebied van inclusie te realiseren vraagt het voorgaande om oriëntatie op de mogelijkheden voor ondersteuning en anders begeleiden van participanten.

Producttype

De ‘Dooropener’ is opgebouwd uit een aantal kunststof spuitgietdelen die op de VDL Parree locatie in Sevenum worden vervaardigd en -onder andere met behulp van een aantal inkoopdelen -worden geassembleerd.

Senzer is al in een vroegtijdig stadium betrokken om de mogelijkheden van inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt gerelateerd aan de assemblage van de ‘Dooropener’ te onderzoeken.

In overleg tussen VDL engineers en Senzer is al snel duidelijk geworden dat de samenstelling van de Dooropener en het ontwerp dusdanig complex is dat het uitsplitsen van assemblagewerkzaamheden vrijwel onmogelijk is. De werkzaamheden zijn hierdoor niet als ‘enkelvoudig’ in te richten en daarmee in basis niet geschikt voor uitvoering door een grote groep medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op basis van de inschatting en ervaring met andere producttypen is het wel zo dat de werkzaamheden in ‘technische’ zin prima geschikt zijn voor de medewerkers met een afstand. Dan komt inzet van technologie om de hoek kijken…

Mogelijkheden technologie

Kijkend naar mogelijkheden zijn er vanuit inclusieve technologie systemen die ingezet kunnen worden om medewerkers te ondersteunen bij de werkzaamheden zoals een Operator Support Systeem (OSS). Inzet van een dergelijk systeem maakt het mogelijk om een medewerker op basis van een voorgeprogrammeerde instructie door een aantal assemblagestappen te leiden en deze hierdoor meervoudige taken uit te kunnen laten voeren. Senzer heeft in de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de inzet van OSS en heeft aangegeven hierin dan ook aansluiting te zien voor inzet hiervan voor assemblage van de Dooropener. Na assemblage met behulp van de OSS unit vindt er een kwaliteitscontrole plaats waarbij de medewerker ondersteund wordt door een controle unit. De hoge kwaliteitseisen die aan het product worden gesteld maakt deze laatste stap noodzakelijk en vraagt, naast investering in een OSS-unit, ook om investering in een controle unit.

Aanvragen werkgeversvoorziening

Binnen VDL Parree en Senzer waren er al contacten met het UWV. Het UWV heeft de partijen gewezen op de generieke werkgeversvoorziening. De aanvraag is formeel gedaan door VDL Parree met ondersteuning van Senzer.

Het UWV heeft aan de voorkant meegekeken bij de aanvraag. Er is al in een vroeg stadium contact geweest over de haalbaarheid. De aanvraag is daarmee als soort van pilot ingezet om in praktijk te zien of UWV in dit geval de voorziening in kan en wil zetten.

Het proces

Het proces van aanvragen en toekenning heeft lang geduurd. Voor de regionale UWV adviseur was dit de eerste keer was dat ze ’een dergelijke vraag kreeg. . Binnen het UWV werd alles dubbel gecheckt om geen ‘risico’s’ te lopen en de aanvraag succesvol te laten zijn

VDL Parree heeft UWV een aantal keren gevraagd naar de status van de aanvraag. , waarop het UWV positief en welwillend heeft gereageerd. Overall is VDL Parree positief over het proces, de voorziening is uiteindelijk toegekend en dat was het belangrijkste doel. Hierdoor is een Operator Support System aangeschaft om de werkzaamheden te kunnen doen.

Aantal mensen met arbeidsbeperking aan het werk

Vanuit Senzer zijn er nu 43 mensen bij VDL Parree aan het werk. Wat betreft het bovenstaande project zijn 4 medewerkers aan dit proces toegewezen.

Meer weten over de generieke werkvoorziening

Check de website van het UWV.

(* jobcarving: splits je bestaande functies op om banen te creëren voor mensen met een beperking.