ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsSubsidieregelingEventsKIT

Heftrucktrainingen in Virtual Reality bij Avres

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het werken op een heftruck in een magazijn. Avres, het sociale ontwikkelbedrijf van Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden heeft samen met Playsight een goede en veilige oplossing gevonden om kandidaten hierin te trainen: heftrucktrainingen in Virtual Reality (VR).

  • Inclusieve technologie
  • Virtual Reality
Heftrucktrainingen in Virtual Reality bij Avres

KIT sprak met Patrick van Uitert, directeur van Avres, en Luuk Bouw, medeoprichter van Playsight, over deze nieuwe manier van training geven. “Virtual Reality is een technologie die enorme sprongen heeft gemaakt in ontwikkeling. Mensen slaan direct aan bij de praktische toepassing van VR en het draagt bij aan de leercurve van kandidaten. Iedereen is enthousiast!”

Directeur Patrick van Uitert en co-founder Luuk Bouw Playsight

Afb 1. Patrick van Uitert en Luuk Bouw

Inzet inclusieve technologie

Binnen de leerlijn Logistiek start Avres nu met Virtual Reality. “Trainingen werden tot nu toe op de standaard manier gegeven:een instructeur met een instructieboekje en, zoals in mijn vorige baan, een getoonde video met wat er allemaal mis kon gaan in een magazijn. Hierdoor krijg je onvoldoende beeld hoe het echt is. Een heftruck is een gevaarlijk apparaat en het is belangrijk om dit te beseffen en te ervaren wat de risico’s zijn”, aldus Van Uitert. “Dus zijn we op zoek gegaan naar een interactieve manier van trainen. Zo kwam ik in contact met Playsight.”

Van Uitert kende het technologiebedrijf al van zijn tijd als directeur bij Voorne-Putten Werkt. Toen hij naar Avres ging, besloot hij ook hier de alternatieve heftrucktraining te introduceren. De keuze voor VR was snel gemaakt. “We hebben niet een omgeving waar grote heftrucksimulatoren kunnen worden geplaatst”, legt Van Uitert uit. “Daarnaast zijn ze erg duur en draaien we niet de volumes om dit soort installaties aan te schaffen. Bovendien
is er grote krapte in deze branche; 6 van de 10 vacatures zijn bij ons in de logistiek. Er zijn op dit gebied veel vernieuwingen qua technologie, maar het blijft een hands-on industrie waar heel veel handen nodig zijn en die zijn er momenteel niet. Het is belangrijk om mensen dan juist geïnteresseerd te krijgen in dit soort branches. VR maakt het tastbaarder en daarnaast is het vrij snel schaalbaar. Daardoor hoef je niet direct weer 100.000 euro te investeren.”

Mensen meenemen in Virtual Reality

Om VR goed te kunnen inzetten, is het belangrijk om alle betrokken mee te nemen, aldus Luuk Bouw van Playsight “Als eerste zijn we destijds bij Voorne-Putten Werkt met de trainer Logistiek gaan zitten. Die was eerst nog wat sceptisch over de inzet van technologie, maar al snel was hij overtuigd. De eerste groep die op deze manier trainde kon daarna direct aan de slag. Ze hadden zaken met betrekking tot de heftrucktraining beter onthouden dan via de normale leerweg”, vertelt Bouw. Vervolgens kon de VR-heftrucktraining verder worden uitgerold.

“Bij Avres gaan we ook gebruik maken van Train de Trainer. We kijken dan samen hoe de VR-training binnen Avres het beste kan worden ingezet en zorgen dat de trainers op de hoogte zijn van de ins & outs. Daarnaast wordt de cursist via de VR meegenomen in de onboarding. De training kan op deze manier straks autonoom draaien. Ook is Playsight regelmatig aanwezig bij trainingen om aan de doelgroep te vragen hoe ze de training ervaren. Eventuele feedback kan zo snel in de training worden verwerkt.”

Van Uitert vult aan: “We hebben een kort lijntje, want we kenden elkaar natuurlijk al vanuit de tijd bij Voorne-Putten Werkt. Dit was ook prettig voor het gesprek intern bij Avres. Ik kon daardoor al veel zaken meegeven en antwoorden op belangrijke vragen over dit onderwerp. Dit was prettig voor de introductie bij Avres. We weten uit de eerdere ervaring dat het werken met onboarding een fijne manier is om de mensen mee te krijgen. Dat gaan we nu ook doen. Door het te ervaren, raken mensen enthousiast.”

Voordelen inzet VR heftrucktraining

De inzet van VR voor de heftrucktraining geeft diverse voordelen. Een groot voordeel van VR-training is bijvoorbeeld dat je alles kunt meten. Alle progressie en verbeterpunten zijn duidelijk inzichtelijk voor de trainer, zodat deze een goed beeld heeft van waar de cursist staat. Zo kunnen gevaarlijke situaties worden gesimuleerd en kunnen cursisten leren hoe ze daarop moeten anticiperen. Daarnaast zijn er nog de volgende voordelen:

  • Er wordt bijgedragen aan de leercurve van de kandidaat
  • Uitgebreid lessenpakket met complexe en gevaarlijke situaties die normaal niet te trainen zijn
  • Jong en oud kan ermee werken
  • Flexibele manier van trainen

Interview gaat verder onder de afbeeldingen.

Afb 2. Kandidaat rijdt door het magazijn

Afb 3. Kandidaat krijgt instructies

Afb 4. Een gevaarlijke situatie

Investering Virtual Reality

Hoeveel een organisatie financieel kwijt is aan het implementeren van de training, ligt aan het soort bedrijf en de wensen. “Wij werken met fullservice abonnementen, waar alles bij inbegrepen zit. Voor werkleerbedrijven/SWA’s hebben we een speciale prijzenstaffel zodat het ook voor deze organisaties een zeer interessante optie is. Brillen en updates zitten er voor de kostprijs bij en Train de Trainer wordt allemaal gefaciliteerd door Playsight en zitten bij dit jaarlijkse bedrag”, aldus Bouw.

Tips om aan de slag te gaan met VR

Bouw heeft nog een aantal tips voor bedrijven die zelf ook willen starten met de VR-trainingen. “Het is belangrijk om niet zomaar een Virtual Reality bril aan te schaffen en te denken: die gebruiken we wel. Zorg voor ambassadeurs binnen het bedrijf, zo blijft het meer gewaarborgd en wordt kennis gedeeld. Vandaar ook de Train de Trainer en de onboarding. Laat mensen de training zelf proberen en maak ze enthousiast, dat helpt om de techniek in te zetten.”

Van Uitert benadrukt dat het belangrijk is dat de technologie bijdraagt aan de ontwikkeling van de mens. ”Voeg het niet alleen maar toe omdat het leuk is. Het moet wel een bepaalde meerwaarde hebben voor de mens.”

Avres steeds meer sociaal ontwikkelbedrijf

Het werken met VR is één van de recente ontwikkelingen binnen Avres, maar er gebeurt nog veel meer. Van Uitert vertelt trots: “We worden steeds meer een ontwikkelbedrijf en werken met verschillende pilots op het gebied van samenwerking, ontwikkeling en aandacht. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die bij Avres aankloppen starten met een intakegesprek. Daarna gaat de kandidaat van start op de start-afdeling. Deze afdeling is vorig jaar geopend. Hier wordt gekeken waar je affiniteit mee hebt en wat je kunt. Daarna word je doorgeleid naar de route die het beste bij je past.”
Avres biedt intern verschillende routes aan, zoals groen, schoonmaak, retail, facilitaire dienstverlening en logistiek. Daarin kunnen kandidaten nog meer leren om zo duurzaam door te kunnen stromen naar de arbeidsmarkt.

“Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar de installatiebranche of de zorgsector”, aldus Van Uitert. “Binnen deze gebieden werken we samen met partners. Zo kunnen we iedereen een zo breed mogelijk pakket aanbieden. Op deze manier staan mensen niet weken of maanden langs de kant, maar bieden we ze direct een plek op de startafdeling aan”, vertelt Van Uitert.

“Daarnaast krijgt elke kandidaat na een match op de arbeidsmarkt een externe jobcoach. Dit heeft als grote voordeel dat kandidaten nagenoeg niet terugkeren naar Avres. “Dat kost extra inspanning en onze caseload is iets lager dan gemiddeld bij andere sociaal ontwikkelbedrijven, maar het levert ons meer resultaat op.”

Toekomst inclusieve technologie

Naast de VR-trainingen is Avres zich verder aan het verdiepen in de inzet van inclusieve technologie. “Door de verschillende doelgroepen die we hier krijgen en de start van de start-afdeling zou het interessant zijn om bijvoorbeeld complexer werk toe te voegen. Om zo de grens op te zoeken in wat mogelijk is. Dan kunnen technologische oplossingen, zoals een smart beamer, helpen. Dit zou in de toekomst interessant kunnen zijn.”

“Avres is geen ontwikkelbedrijf waar veel zware fysieke werkzaamheden plaatsvinden”, aldus Van Uitert. “Maar we vinden het sowieso belangrijk om te kijken hoe mensen duurzaam inzetbaar blijven. We doen de inzet van inclusieve technologie in stapjes. Kleine investering met grote toegevoegde waarde en van daaruit kijken we weer verder.”

Al met al biedt de samenwerking tussen Avres en Playsight een innovatieve en veilige manier om kandidaten te trainen voor werken in de logistiek.

Meer weten over Virtual Reality

Neem contact met ons op.

Recente artikelen

Subsidieregeling inclusiviteitstechnologie in mkb van start per oktober 2025

  • Subsidieregeling inclusiviteitstechnologie

Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen vanaf 1 oktober 2025 subsidie aanvragen voor de aanschaf van arbeidsondersteunende inclusieve technologie. Deze nieuwe regeling is bedoeld om werkgevers te stimuleren om personen met een ondersteuningsvraag in dienst te nemen en/of personen met een ondersteuningsvraag die al in dienst zijn, beter te ondersteunen in het uitvoeren van hun werk.

Lees meer
Subsidieregeling inclusiviteitstechnologie in mkb van start per oktober 2025
Uitgelicht

Technologie voor laaggeletterden: Laurens van den Berg over Tolkie

  • Meet the Maker
  • Praktijkvoorbeeld
  • Tolkie

Laaggeletterdheid is een groot, vaak onzichtbaar probleem in Nederland. Daarom richtte Laurens van den Berg samen met Jeroen van de Nieuwenhof in 2022 het bedrijf Tolkie op. Met Tolkie bouwen ze oplossingen die laagdrempelig zijn en écht toegankelijk — zonder extra drempels, zonder onnodige schaamte. Zodat niemand buiten de boot valt.

Lees meer
Technologie voor laaggeletterden: Laurens van den Berg over Tolkie
Uitgelicht

Kansen creëren en verzilveren. Dat is toch goud waard?

  • Column

Voorzitter van Cedris Mohamed el Mokaddem roept in zijn column ondernemers op om samen met een werkontwikkelbedrijf anders te kijken naar bedrijfsprocessen. Want kansen creëren en verzilveren, dat is toch goud waard?

Lees meer
Kansen creëren en verzilveren. Dat is toch goud waard?

VakVaardig app maakt nieuwe collega’s wegwijs bij IBN

  • Inclusieve technologie
  • Praktijkvoorbeeld
  • VakVaardig app

Stel je voor: je begint je eerste werkdag in het groenonderhoud. De omgeving is nieuw, de taal is je misschien nog vreemd, en er wordt van alles van je verwacht. Waar begin je? Bij IBN, een werkontwikkelbedrijf in Noordoost-Brabant, krijgen nieuwe medewerkers direct hulp van de VakVaardig app.

Lees meer
VakVaardig app maakt nieuwe collega’s wegwijs bij IBN

Senzer en VDL Parree over inclusieve technologie

  • Inclusieve technologie
  • Praktijkvoorbeeld

Senzer en VDL Parree hebben een mooie samenwerking. In een interview vertelt Pieter Melisse, directeur van VDL Parree, over inclusief ondernemen. Uiteraard komt ook het onderwerp inclusieve technologie aan bod.

Lees meer
Senzer en VDL Parree over inclusieve technologie

TINT Apeldoorn – technologie als middel voor menselijk werk

  • Kijkje in de Keuken
  • TINT Apeldoorn

Een 3D-printer die batterijenhouders print, een virtuele sollicitatietraining die zelfvertrouwen vergroot, en een lampje van een OSS dat oplicht als je het juiste schroefje pakt. Bij TINT Apeldoorn draait alles om het toegankelijk maken van technologie voor mensen die (nog) niet vanzelfsprekend mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Maar technologie is daarbij nooit het doel, benadrukken hubmanager Lysanne Scheijbeler, innovatiemedewerker Elianne de Roo en studentonderzoeker Martijn Pattie. Het gaat om wat mensen nodig hebben. Dáár ligt de focus.

Lees meer
TINT Apeldoorn – technologie als middel voor menselijk werk