ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Hoe bereiken we een inclusieve arbeidsmarkt?

TNO heeft samen met samenwerkingspartners, waaronder KIT, hard gewerkt om een inclusieve en diverse arbeidsmarkt dichterbij te brengen.

Het is niet voor iedereen gemakkelijk om aan het werk te komen of aan het werk te blijven. Inzet van technologie, ook wel inclusieve technologie genoemd, kan hierbij helpen. Dit kan technologie zijn die mensen helpt bij het vinden van de juiste baan, maar ook technologie die mensen ondersteunt bij het uitvoeren van werkzaamheden.

  • Inclusieve technologie
  • TKI-LSH
  • TNO
Medewerkers aan het werk bij VDL Parree

Dit kan bijvoorbeeld door Cognitieve Support Technologie (CST). CST is de verzamelterm voor technologische mogelijkheden om de mens op cognitief vlak te ondersteunen in de taakuitvoering. De cognitieve ondersteuning kan bestaan uit stapsgewijze werkinstructies, feedback op het werk, of meer algemene informatie die van nut kan zijn. Bij het overbrengen van deze informatie is gebruik te maken van tablets, smartphones, 2-D en 3-D brillen of via beamer-projecties. Er kan sprake zijn van Augmented Reality, wanneer informatie aan de werkelijkheid wordt toegevoegd, bijvoorbeeld zichtbaar gemaakt in de vorm van een overlay.

In deze publicatie worden verschillende voorbeeldprojecten besproken zoals Virtual Reality Bril – Weener XL, Virtuale Assistent, Projecttechnologie Senzer en Inclusief Groep, Groen Werkte app – Anchiano en Werkinstructies op tablet bij Tomin Groep.

Bekijk hier de volledige publicatie.

Recente artikelen

Bor Veen en Pieter Schortemeijer over succes en ‘mislukkingen’

  • Kijken naar Kansen
  • Werkkracht

De ‘gewoon doen, we zien wel waar het schip strandt’– mentaliteit doet tekort aan de ambities van Werkkracht. Ze weten wat ze doen, maar kaderen van tevoren niet wat de uitkomsten moeten zijn. Want zelfs als het niet werkt, leer je daar weer van. En heb je de volgende keer een betere kans van slagen.

Lees meer
Links Pieter Schortemeijer en rechts Bor Veen
Uitgelicht

Wat is cognitieve support technologie?

  • Cognitieve Support Technologie

Inclusieve technologie omvat een breed scala aan toepassingen. Wat valt er precies onder? Om die vraag te beantwoorden, belichten we de verschillende soorten inclusieve technologie. Deze keer leggen we uit wat cognitieve support technologie (CST) inhoudt.

Lees meer
Wat is cognitieve support technologie?
Uitgelicht

De ervaringen met een OSS van Senzer en TNO

  • Augmented Reality
  • Groei en doorstroming
  • Operator Support Systeem
  • TKI-LSH 2

In het kader van het Groei en Doorstroming project heeft Senzer in samenwerking met TNO de afgelopen tijd het Operator Support Systeem (OSS) uitgetest. Carel Retera, adviseur Arbeid en Innovatie bij Senzer, en Michiel de Looze, onderzoeker bij TNO, delen hun aanpak, inzichten en adviezen.

Lees meer
Medewerker zet product in elkaar met behulp van OSS

Zeg niet: ‘Goed idee’, maar: ‘Wat goed dat je een idee hebt!’

  • Innovatie campagnes
  • TINK Cedris

Ideeën heb je nodig voor innovatie en door innovatie campagnes kan je vraagstukken oplossen. Dat zeggen Steven Kop van Accept Mission, leveren idee & innovatie software, en Kim Kooke van Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Ze deelden tijdens de TINK Cedris op 11 juni hun adviezen over hoe je succesvolle innovatie campagnes organiseert.

Lees meer

De waarde van technologie voor mensen met een ondersteuningsvraag

  • CTI
  • Inclusieve technologie

Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI) heeft acht pilots uitgevoerd met 223 deelnemers waarbij is gekeken naar positieve praktijkervaringen met inclusieve technologie. In de pilots is gebruik gemaakt van verschillende soorten persoonsgebonden, productiegebonden en begeleidingsgerichte technologie. UWV heeft hierover een Kennisverslag uitgebracht. Wij delen graag de belangrijkste punten.

Lees meer
Medewerker Senzer aan het werk met Operator Support System

Werkkracht zet VRelax in om kandidaten te ondersteunen te ontspannen

  • Virtual Reality

Werkkracht zet VRelax in om kandidaten te ondersteunen te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun stressniveau op de werkvloer kunnen verlagen? Welke technologie is hiervoor inzetbaar? KIT ging in gesprek met werkcoach Sjoerd van Eck, projectleider Pieter Schortemeijer van Werkkracht, en Business Developer Frank Nuus van VRelax. Sinds een aantal maanden wordt de app van VRelax ingezet in het groeikrachtprogramma van Werkkracht.

Lees meer