ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Hoe meet je zelfeffectiviteit bij mensen met een cognitieve beperking?

Mensen met een cognitieve beperking kunnen een minder ontwikkeld taal- en conceptueel denkvermogen hebben. Dit maakt vragenlijstenonderzoek bij deze doelgroep vaak uitdagend. TNO ontwikkelde samen met Games for Health een toegankelijk meetinstrument dat goed aansluit bij deze mensen én veranderingen door de tijd heen kan meten.  Zoals bij de inzet van inclusieve technologie in het werk. Sociaal bestek besteedde hier aandacht aan.

  • Inclusieve technologie
  • Meetinstrument
  • TNO
Man met een tablet in zijn hand

Meetinstrument

Dit meetinstrument meet de verandering in zelfeffectiviteit onder medewerkers. Zelfeffectiviteit is het vertrouwen van een persoon in de eigen bekwaamheid om met succes invloed uit te oefenen op zijn of haar situatie. Zelfeffectiviteit is een belangrijke voorspeller van motivatie en betreft het geloof dat iemand heeft in zijn of haar eigen kunnen om bepaalde acties succesvol uit te voeren.

Zelfstandiger door inzet van inclusieve technologie

De inzet van technologie ter ondersteuning van in dit geval cognitieve belemmeringen kan het werk toegankelijker maken voor mensen met een arbeidsbeperking, de zogenoemde inclusieve technologie. Technologie kan mensen bijvoorbeeld ondersteunen bij taken die cognitieve vaardigheden vereisen (geheugen, concentratie), door specifieke en stapsgewijze instructies en feedback te geven. Hierbij valt te denken aan de inzet van tablets, slimme brillen of Augmented Reality.
Het is zeer aannemelijk dat de zelfeffectiviteit groter wordt door de inzet van inclusieve technologie waarmee iemand zelfstandiger en/of complexer werk kan doen. Hier is echter nog weinig onderzoek naar gedaan. Het meetinstrument dat door TNO is ontwikkeld is bruikbaar voor werknemers met fysieke, cognitieve en psychosociale beperkingen.

WhatsApp dialoog

Het meetinstrument stelt middels webgebaseerde chatbot-technologie op een speelse manier vragen via een tablet op de werkplek. De vragenlijst lijkt op een WhatsApp dialoog van vraag en antwoord. De meting wordt geïntroduceerd met enkele videoboodschappen door een proefleider over het doel, privacy en de vragen. Wekelijks worden er twaalf meerkeuzevragen (stellingen) en één open vraag gesteld over zelfeffectiviteit. De vragen zijn begrijpelijk en sluiten aan bij de werkcontext,

Meer informatie

Lees meer over de ontwerpmethodiek, analyse van de doelgroep, chat-bot, frequentie meetinstrument, evaluatie en de conclusies over het meetinstrument.
Klik hier voor het volledige artikel Hoe meet je zelfeffectiviteit bij mensen met een cognitieve beperking in het Sociaal bestek.

 

gerelateerde artikelen

Wat werkt (niet) bij de inzet van technologie?

  • Inclusieve technologie
  • Onderzoek

TNO heeft een nieuw onderzoeksrapport uitgebracht over het verminderen van de personeelskrapte met arbeidsbesparende en arbeidsondersteunende technologieën. Het rapport presenteert de kansen, uitdagingen en factoren die bijdragen aan een succesvolle implementatie.

Lees meer
Logo van TNO. In blauwe letters TNO innovation for life.

Maak kennis met het team van KIT: Leendert & Mark

  • Inclusieve technologie

Het team van KIT groeit. Benieuwd naar de verhalen van de medewerkers? In deze rubriek gaan medewerkers met elkaar in gesprek over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week stellen Kwartiermakers Leendert Bos en Mark Scheutjens zich voor.

Lees meer
Links op de foto Leendert Bos, rechts Mark Scheutjens

Maak kennis met het team van KIT: Marleen

  • Inclusieve technologie

In deze rubriek vertellen medewerkers over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week stelt Marleen Braakhuis zich voor.

Lees meer

Column: Het schaap met drie poten? Dit is het moment…

  • Column
  • Inclusieve technologie

Zoek niet langer naar het schaap met 5 poten. De werkgever van de toekomst zoekt naar specifiek talent. Hij is nieuwsgierig hoe hij mensen met talent duurzaam kan inzetten. Hij investeert in een werkvloer met ruimte voor diverse mensen. Lees de column van Leendert Bos.

Lees meer