ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

In de Achterhoek zet men vol in op inclusieve technologie

Vorige week vond de aftrap van TINT Achterhoek plaats bij het CIVON Innovatiecentrum, om werkgevers in de regio te informeren en te inspireren over de inzet van inclusieve technologie. Tijdens een ontbijtsessie kregen werkgevers een afwisselend programma voorgeschoteld.

  • Fijnder
  • Laborijn
  • TINT
  • TINT Achterhoek
Logo TINT Achterhoek. Groene balletjes in een cirkel met 1 rood balletje

Geen schaap met vijf poten

Marcel Hielkema van VNO-NCW Midden riep de werkgevers op niet meer te zoeken naar het schaap met vijf poten, maar kansen te creëren voor mensen die graag willen werken, maar nu nog belemmeringen ervaren. Kijk hoe werk anders kan worden ingericht met behulp van technologieën, bijvoorbeeld met de inzet van een Exoskelet of Virtual Reality.

TINT Achterhoek

TINT Achterhoek helpt werkgevers hierbij om kansen te zien in plaats van belemmeringen. Leon ten Have van Fijnder benadrukte nog eens dat het belangrijk is om gelijke kansen te creëren, om bewustwording en bekendheid te vergroten over de inzet van technologie. Dit alles met als doel inwoners in de Achterhoek te begeleiden naar werk.

Afb. 1. Leon ten Have spreekt de werkgevers toe.

Werkgevers aan het woord

Ook spraken werkgevers Kramp en De Groenmakers de deelnemers toe. Beide werken al lange tijd samen met de sociale ontwikkelbedrijven Laborijn en Fijnder. Kramp begon 12 jaar geleden met 4 mensen uit de Participatiewet, en momenteel werken er 60 mensen uit deze doelgroep. Er zijn kleine aanpassingen gedaan, zoals planning en werkinstructies, waardoor werk toegankelijker is geworden.
De Groenmakers heeft ongeveer 60% van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. De Groenmakers zet iPads in om mensen uit het groen te begeleiden in het werk. Er staan routes op en ook de laatste veranderingen worden meegenomen. Dit zorgt voor minder stress bij zowel de aansturende medewerkers als de uitvoerende medewerkers. Door in te zetten op deze technologie hebben 4 mensen hun werk kunnen behouden, wat anders niet meer mogelijk was.
Beide werkgevers gaven aan dat medewerkers trots zijn op wat ze doen en dat het een gevoel geeft van ‘ik doe mee’.

TINT hubs in Gelderland

In Gelderland draaien al TINT Apeldoorn en TINT Rivierenland. Lysanne Scheijbeler, hubmanager van Apeldoorn, vertelde over hoe zij de TINT benaderen vanuit de doelgroep en iemands kwetsbaarheden. Waar kan technologie de persoon ondersteunen? Ook vertelde Lysanne over de Learning Community waarin onderwijs en sociaal ontwikkelbedrijf veel delen en onderzoeken.

Malinda Janssen, programmamanager Technologie & Inclusie van TINT Rivierenland, nam de werkgevers mee in de inzet van technologie bij werkgevers. Het is belangrijk om dit in co-creatie te doen. Sociale ontwikkelbedrijven hebben kennis van de mens en werkgevers hebben meer kennis van de technologie. Daarom de oproep om gebruik te maken van elkaars kennis.

Afb. 2. Werkgevers kunnen inclusieve technologie zelf bekijken en testen.

Oproep aan werkgevers Achterhoek

Studenten van het Graafschap College houden zich bezig met vraagstukken over inclusieve technologie, onder andere door middel van de cobotpool bij CIVON. Vanuit TINT de oproep aan werkgevers om hun vraagstukken hier neer te leggen. Zodat er vanuit meerdere hoeken kan worden meegekeken naar een oplossing.
Geinteresseerd als werkgever, neem contact op via het contactformulier onder vermelding van TINT Achterhoek.

Wil je meer weten over TINT hubs?

Lees hier meer over de TINT hubs in Nederland. De website van TINT Achterhoek is in ontwikkeling en zal later onder de aandacht worden gebracht.

Recente artikelen

Victor van Dinten over navigatie in gebouwen door naext

  • Meet the Maker
  • naext

Hoe kan je de kennis over navigatiekaarten in parkeergarages inzetten om maatschappelijke impact te maken? Victor van Dinten deed dat door naext op te richten. Waar de meeste navigatieapps, zoals Google Maps, stoppen zodra je bij het gebouw bent aangekomen, gaat naext een stap verder. Dit platform maakt de binnenkant van gebouwen toegankelijker voor mensen met een ondersteuningsvraag, door alle instructies te geven die je nodig hebt om op een stressvrije manier de weg te vinden.

Lees meer
Foto van de oprichter van naext, Victor van Dinten
Uitgelicht

Digitale werkinstructies bij maatwerkbedrijf Mariasteen

  • Cognitieve Support Technologie
  • Digitale werkinstructies

Bij Mariasteen in België maken ze gebruik van digitale werkinstructies. Er zijn verschillende aanbieders van platformen, maar bij Mariasteen koos men voor Axele on-the-job van Axians. Een platform dat eenvoudig te begrijpen is en waar iedereen mee aan de slag kan. An Defossez, Diensthoofd methodedienst, en Inge Scharlaken, Projectverantwoordelijke processen en digitalisering, vertellen over de keuze voor het platform, de voordelen en de reacties van medewerkers op deze technologie.

Lees meer
Gebruiker is aan het werk en ziet op tabblad digitale werkinstructies.
Uitgelicht

KIT on Tour : Inspiratie – Inclusie – Innovatie – Technologie

  • Inclusieve technologie
  • KIT on tour
  • West4Work

KIT on tour: twee dagen inspiratie rond technologie voor inclusie op 4 en 5 november in Kortrijk, België. Op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe krijgen én houden we meer mensen aan het werk met inzet van technologie? Welke mogelijkheden biedt technologie voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt?

Lees meer
Hand raakt robot hand aan

Samenwerken met een collaboratieve robot (cobot)

  • Cobots

Een cobot noemen we ook wel een collaboratieve robot. Deze fysieke robot kan samenwerken naast en met mensen op de werkvloer. Maar wat houdt een cobot nou precies in?

Lees meer
Cobotarm

De rol van TNO in de pilot Smart beamer bij Inclusief Gresbo

  • Smart beamer
  • TKI-LSH
  • TNO

In pilots speelt TNO, founding partner van Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), als onderzoeker een belangrijke rol. KIT sprak met Ellen Wilschut, onderzoeker Human Factors, over de rol van TNO bij de pilot Inclusief Gresbo.

Lees meer
Medewerker Inclusief Gresbo aan het werk met smart beamer

Kabinet zet in op innovatie bij werkgevers richting een inclusieve arbeidsmarkt

  • Generieke werkvoorziening
  • Inclusieve arbeidsmarkt

Het kabinet wil werkgevers en hun werknemers ondersteunen met voorzieningen bij het vormgeven van werkplekken waar inclusiviteit de norm is. Technologische oplossingen kunnen de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij brengen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet daarom in op het faciliteren van werkplekaanpassingen met inzet van technologie en goede begeleiding. De Kennisalliantie Inclusie en Technologie roept werkgevers op om van deze faciliteiten gebruik te maken.

Lees meer
Medewerker met smart glasses