Inclusief Groep verkent kansen nieuwe technologie voor mensen met een arbeidsbeperking
Kunnen medewerkers met een beperking met hulp van een smart beamer meer complexe producten assembleren? Inclusief Gresbo uit Ermelo onderzoekt dit in samenwerking met TNO.
Inclusief Gresbo in Ermelo verkent of medewerkers met een beperking met hulp van een smart beamer meer complexe producten kunnen assembleren. Concreet gaat het om de productie/ assemblage van de zogenoemde kanbankasten, onderdeel van een meterkast. Met de inzet van een slim projectiesysteem worden medewerkers actief ondersteund bij het uitvoeren van alle productiestappen; ook controleert de beamer de geleverde kwaliteit en kwantiteit van de producten. Deze pilot maakt deel uit van een groter programma van TNO en de Kennisalliantie Inclusie en Technologie, dat mede mogelijk wordt gemaakt door TKI en Goldschmeding Foundation.
Proces en de doelgroep
De pilot vindt plaats in samenwerking met TNO. TNO zorgt voor de proefopstelling en het instellen van hard- en software. In samenwerking met een coach en trainer van Proson (onderdeel Inclusief Groep) zijn 24 medewerkers benaderd voor deelname. Deze medewerkers komen vanuit verschillende groepen (zoals mensen met SW indicatie, NBW, mensen met doelgroepenverklaring, statushouders, jongeren vanuit VSO).
De betrokken medewerkers worden via een korte vragenlijst via de app (zogenaamde whappbot) regelmatig om een update gevraagd om zo resultaten meetbaar te maken. Na afloop van de pilot worden conclusies getrokken en adviezen opgesteld.
De technologie: smart beamer
Wat is de functie van een smart beamer? Het systeem projecteert met een beamer het proces op het werkblad. Ook geeft de beamer met pijltjes en/of beelden aan welke handeling je moet doen en welk gereedschap of materiaal je moet gebruiken. Het gaat om een proces met een groot aantal stappen, die door één medewerker achter elkaar uitgevoerd worden. Het gebruik van de smart beamer ondersteunt de medewerker in het volgen van de stappen en het uitvoeren van de handelingen volgens de kwaliteitsnorm van de klant.
Verwachte resultaten
Inclusief Gresbo verwacht dat medewerkers zich sneller of beter ontwikkelen door de ondersteuning van de beamer. En dat meer medewerkers door het gebruik van smart beamer kunnen worden ingezet in het productieproces. Een belangrijke opbrengst is mogelijk ook dat eigenwaarde en zelfvertrouwen toenemen en de uitdaging in het werk groter wordt. Voor bedrijven die werk uitbesteden aan Inclusief Groep is een belangrijk aspect dat de kwaliteit van de productie nog beter wordt geborgd.
Eerste opbrengsten tot nu toe
Een eerste waarneming is dat mensen meer vertrouwen krijgen door het werken met de smart beamer, door de duidelijke instructies. Tegelijkertijd blijkt ook dat werken met smart beamer voor bepaalde medewerkers, met bijvoorbeeld motorische beperkingen, minder goed past. De inzet van de beamer biedt hiervoor geen oplossing. Omdat nu nog slechts vier medewerkers zijn gestart, is het te vroeg om al conclusies te trekken.
Vervolgstappen
Op basis van de pilot met 24 medewerkers wordt gekeken naar de meerwaarde binnen dit productieproces en voor andere processen binnen de organisatie.
Inclusief Gresbo in het kort
Inclusief Gresbo is zowel werkgever als arbeidsmarkttoeleider. Als werkgever heeft Inclusief Gresbo ruim 1.200 mensen in dienst. Ruim 90% van het productiepersoneel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Een deel van de medewerkers werkt in onze eigen werkbedrijven zoals Groen, Post, Schoonmaak, Catering, Verpakken & Montage, Elektromontage, Verpakken Food, Schilderwerken. Een ander deel is gedetacheerd bij externe werkgevers.
Kennisalliantie Inclusie en Technologie
Kennisalliantie Inclusie en Technologie verkent en deelt de kansen van nieuwe technologie in relatie tot passend werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Op www.inclusievetechnologie.nl is meer informatie en kennis beschikbaar, waaronder de checklist voor bedrijven die willen starten met inclusieve technologie.
Nieuwe technologie toepassingen voor inclusie?
Wil je ook jouw kennis / project over inclusie en technologie via onze website delen. Neem dan contact op met ons via het contactformulier.
Goldschmeding Foundation
De Goldschmeding Foundation werkt aan een betere wereld waarin Mens, Werk en Economie met elkaar in balans zijn én elkaar versterken. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat deze ontstaat als mensen elkaars belangen dienen.
De Foundation ondersteunt daarom – met inzet van donaties, netwerk en kennis – zowel excellent wetenschappelijk onderzoek als innovatieve praktijkprojecten, die bijdragen aan een Inclusieve Arbeidsmarkt, Duurzaam Werk en een Menswaardige Economie waaronder het TKI-LSH project.