Inclusie en Metalektro
Net als veel andere sectoren kampt de Metalektro met nijpende arbeidstekorten. Daarom riep Asief Habiboellah, directeur van A+O Metalektro, de deelnemers op om buiten de gebaande paden te denken en te onderzoeken wat er wél mogelijk is.
Deelnemers konden workshops volgen in de werkplaatsen Eigen Regie, Organisatie & Inclusie en Techniek & Inclusie. Daarnaast was er een bezoek mogelijk aan de hub. In de hub stond onder andere TINT Apeldoorn met verschillende technologieën. De eerste Technohub Inclusieve Technologie van Nederland is tot stand gekomen met een subsidie van Metalektro. Het was prachtig om te zien hoe alles op deze dag samenkwam.
Technologie kan een brug slaan
In de werkplaats Techniek & Inclusie opende Jos Dirkx, een autoriteit op het gebied van diversiteit, inclusie en de toekomst van werk, met haar visie: “Doe het samen; ga in gesprek met de mensen voor wie het is bedoeld.”
Tijdens de workshop van KIT maakten deelnemers kennis met vijf verschillende technologieën: een cobot, vertaaltechnologie, een operator support-systeem, een exoskelet en virtual reality. In groepen van vier tot zes personen werd besproken welke technologie binnen hun organisatie goed toepasbaar zou zijn.
Maakbedrijven tonen veel interesse in inclusieve technologie, maar ervaren vaak koudwatervrees. Jos stelde vooraf de vraag: “Wat is lastiger: inclusie of technologie?” Maar liefst 95% van de deelnemers gaf aan dat inclusie uitdagender is. Hoe reageren werknemers bijvoorbeeld op collega’s die technologie gebruiken of op mensen die anders zijn dan zij? Het is essentieel om werknemers te betrekken bij de inzet van inclusieve technologie en hen te begeleiden bij de implementatie. Technologie kan de brug slaan naar beschikbaar talent.
Reacties op technologieën
De deelnemers gaven hun mening over de besproken technologieën:
- Operator Support Systeem: Dit kan zorgen voor een versnelde onboarding. Mensen kunnen gemakkelijker van functie of werkzaamheden wisselen met behulp van een OSS. Een uitdaging is dat werkinstructies vaak nog onvoldoende zijn uitgewerkt, en de investering kan hoog zijn.
- Vertaaltechnologie: Dit bevordert communicatie en samenwerking. Vooral HR-medewerkers waren enthousiast. Een uitdaging blijft het vertrouwen in de technologie: is de vertaling altijd accuraat?
- Exoskelet: Dit kan uitval voorkomen en preventief worden ingezet. Het verhoogt de belastbaarheid van werknemers. Acceptatie kan echter een uitdaging zijn.
- Cobot: Werkt naast een medewerker, waardoor iemand met een ondersteuningsvraag het werk beter kan uitvoeren. Dit verhoogt de productiviteit en flexibiliteit. De uitdaging is hoe dit effectief wordt geïntegreerd op de werkvloer.
- Virtual Reality: Een uitstekende manier om mensen te onboarden, trainen of kennis te laten maken met een beroep. De uitdaging is het vinden van geschikte video’s.
Veel deelnemers gaven aan niet op de hoogte te zijn van al deze technologieën en voelden zich geïnspireerd. We hopen dat zij verder onderzoeken hoe deze mogelijkheden binnen hun organisatie toegepast kunnen worden. Zoals Leendert Bos treffend zegt: “Zoek niet meer naar het schaap met vijf poten, maar kijk naar de mogelijkheden van het schaap met drie poten en een technologiepoot. Dan gaat er een wereld voor je open.”

Afb. 1 & 2. Brainstormen tijdens de workshops
Werkontwikkelbedrijven als schakel
Naast de workshops van KIT verzorgde Weener XL drie workshops over Virtual Reality. Het was mooi om te zien hoe werkontwikkelbedrijven een podium kregen op deze dag, waar HR, directie en operations vertegenwoordigd waren. Werkontwikkelbedrijven hebben veel ervaring met mensen met een ondersteuningsvraag en denken graag mee bij arbeidsvraagstukken.
Difference is strength
De dag werd afgesloten met een optreden en inspirerend verhaal van Redo, een danser met een fysieke beperking. Zijn motto “No excuses, no limits” en zijn Olympische droom laten zien dat de wereld groter wordt als je kijkt naar wat wél mogelijk is. Zoals Redo zegt: “Difference is strength.”

Afb. 3. Presentatie van Redo
Meer weten over inclusieve technologie?
Bezoek onze website voor inspirerende praktijkvoorbeelden of de checklist voor de inzet van inclusieve technologie. Heb je andere vragen? Neem contact met ons op.