ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Inclusieve technologie bij Senzer in Helmond – 3 jaar later

Senzer, het werkbedrijf in Helmond, startte in 2018 de pilot Operator Support System, in samenwerking met TNO en de Kennisalliantie Inclusie en Technologie. Maar hoe is het nu, 3 jaar later? Wordt de technologie nog toegepast en wordt er gebruik gemaakt van andere technologieën?
KIT ging in gesprek met Paul Verbakel, directeur Werk & Participatie, over de leerpunten tijdens en na de pilot en hoe medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt reageerden.

  • Inclusieve technologie
  • Operator Support System

Pilot Operator Support System

In 2018 startte Senzer de pilot Operator Support System (hierna OSS) met als doel om de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten en daarmee hun loonwaarde en kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. De pilot werd uitgevoerd bij het bedrijf Dorel Juvenile Group (hierna Dorel). Dorel leent medewerkers van Senzer in om hun product te assembleren. De OSS technologie wordt geleverd door Arkite. Vijftig medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt werkten mee aan de pilot. De groep werd verdeeld in twee groepen. In groep 1 konden medewerkers deelhandelingen van de assemblage al uitvoeren zonder inzet van deze technologie. In de 2e groep zaten de medewerkers die nog niet de capaciteit hadden om dit werk te doen.

Uitkomsten pilot

Meer autonomie

Paul Verbakel: ‘Vanaf het begin ben ik verrast door de positiviteit van de deelnemers. We waren best bezorgd of medewerkers accepteerden dat wij met hun werkplek aan de slag gingen. Maar het is goed geland bij de mensen. Medewerkers vinden het prettig met deze technologie te werken. Ze genieten van de grotere zelfstandigheid. Ze vinden het fijn dat ze via OSS instructies krijgen, en niet van een begeleider.’

Van enkelvoudig werk naar meervoudige handelingen

Een werknemer met een visuele handicap deed alleen enkelvoudig werk. Zowel werknemer als begeleider dachten dat hij geen ander werk kon doen. Met inzet van OSS bleek dat hij de meervoudige handelingen wel kon doen. Wel iets langzamer dan een ander, maar wel met 100% kwaliteit. Werkleiding en de werknemer realiseerden zich dat hij veel meer kon dan gedacht. Hiermee werden grenzen doorbroken, de eigenwaarde van de persoon steeg en inmiddels is hij breder inzetbaar. Het is mooi om te zien dat werknemers groeien op verschillende terreinen met inzet van technologie.

Extra borging kwaliteit

De combinatie van technologie en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt is krachtig. In het werktempo verandert misschien niet zo veel, maar door deze toepassing doe je geen concessies op kwaliteit en continuïteit; die kun je nu beter borgen. Dat geldt zeker ook voor het monitoren van repeterende handelingen. Als halverwege de dag de aandacht verslapt, kan de technologie de mensen informeren als er iets niet goed verloopt. De koppeling met technologie is een mooie combi en maakt medewerkers met een beperking breder inzetbaar en geeft hen zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hierdoor worden zij voor de arbeidsmarkt meer interessante werknemers.

Mogelijkheden van de technologie

Degenen die in onze organisatie betrokken zijn bij de ontwikkeling van de technologie zien inmiddels veel meer mogelijkheden dan vooraf was bedacht. Zo is het systeem ook goed toepasbaar voor bijvoorbeeld statushouders die de Nederlandse taal nog niet (goed) beheersen, maar met OSS direct mee kunnen doen door visuele instructie. Een mooie bijvangst.

Adaptieve technologie

De toepassing van nieuwe technologie kent zeker ook zijn beperkingen. Zo was het systeem nog niet adaptief. Ervaren medewerkers kregen voortdurend dezelfde stappen geprojecteerd en vonden dat vervelend. Daarom is vervolgens ook een 2e pilot opgestart, met daarin aanpassing van de technologie aan de capaciteiten van de medewerker als belangrijk thema. Met bijvoorbeeld eye-tracking wordt gemeten of de medewerkers de instructies nog bekijken. Blijkt dat ze niet meer naar de instructies kijken en de handelingen toch goed verrichten, dan trekt het systeem ‘de conclusie’ dat de betreffende instructie niet meer nodig is en zal de instructie niet meer getoond worden.

3 jaar later

Het OSS is omarmd binnen Senzer. Senzer heeft een projectgroep met een eigen engineer die de linking pin is naar de leverancier Arkite aan de ene kant, en naar de werkleiding aan de andere kant. Op het hoofdgebouw heeft Senzer 2 units op de Afdeling eigen infrastructuur en de Afdeling verdiepend onderzoek. Dit biedt ook de mogelijkheid om mensen te testen of te trainen. Op de afdelingen waar de units staan, zijn de werkleiders ook altijd in de projectgroep betrokken. De engineer, de medewerkers van Kwaliteit en van Arbeid en Innovatie hebben een uitgebreide training gehad. Zij zijn ook in staat om zelf te programmeren. De werkleiders hebben een training gehad over hoe de technologie werkt.

Senzer levert inmiddels ook capaciteit aan VDL dochterbedrijf VDL Parree in Sevenum. De engineer legt nu de laatste hand aan de inrichting van de unit. Daarmee is verbreding naar andere activiteiten geslaagd.

Financiering van technologie

Paul Verbakel vraagt apart aandacht voor de financiering van inclusieve technologie. Om technologie toe te passen is een investering aan de voorkant nodig van verschillende partijen. Het vraagt om een andere werkwijze en bereidheid van inleners en opdrachtgevers om anders te kijken. Maar ook de units dienen anders te worden geprogrammeerd. Dit vraagt extra capaciteit en financiering.

Financiering zie ik als een belangrijk onderwerp. Wie draait er op voor de kosten van een investering, en waar vallen de baten. Dat is echt wel een zorgpunt. Maar daar zie ik nu wel een mooie oplossing in de doorontwikkeling van de generieke werkvoorziening van het UWV per 1 juli 2021.

Gebruik van andere technologieën

Senzer werkt inmiddels met verschillende technologieën. Naast het OSS wordt een cobot met succes ingezet bij Dorel. Ook hierbij geldt financiering als aandachtspunt. Ook gaat Senzer aan de slag met Virtual Reality mogelijkheden. Dit in nauwe samenwerking met werkbedrijf Weener XL uit Den Bosch die al een aantal succesvolle toepassingen operationeel hebben.

Een advies voor bedrijven die ook inclusieve technologie willen toepassen

Paul is al vanaf de start actief betrokken bij de Kennisalliantie Inclusie en Technologie en heeft al in een vroege fase besloten om aan de slag te gaan. Paul stelt: ‘Ga gewoon ervaring opdoen, maar begin klein. Leer van de eerste ervaringen. Dat is nodig om erin te komen. We wisten op voorhand niet dat er een 2e pilot zou komen, maar we hebben gekeken naar de uitkomsten van de 1e pilot en hebben dat toen besloten. Zo hebben we het goed kunnen door ontwikkelen ten gunste voor onze medewerkers en ondernemers in de regio.’

Wanneer een SW-bedrijf of werkbedrijf geïnteresseerd is in het Operator Support System, zijn ze altijd van harte welkom om bij Senzer te komen kijken. Dit is ook al een aantal keer voorgekomen. Je leert zo van elkaars ervaringen.

In het kort over Senzer

Pand Senzer in Helmond

Senzer in Helmond

Senzer voert als werkbedrijf de Participatiewet uit voor zeven Peelgemeenten (Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren). Daarmee bedient het een arbeidsmarktregio van 250.000 inwoners. In totaal zijn er bij en via Senzer 3.250 mensen aan het werk. Bij grote maar vooral ook kleine bedrijven. Senzer is een belangrijke speler in de Brainport-regio; de economische motor van Nederland. Ook zorgt het -als regionale uitvoeringsorganisatie van de Participatiewet- voor inkomensondersteuning van ongeveer 4.500 uitkeringsgerechtigden en stimuleert het mensen bij bedrijven aan de slag te gaan en -als dat nog niet kan- tot maatschappelijke participatie.

Ook bezig met inclusieve technologie?

Werk je in jouw organisatie met een technologie voor mensen met een beperking of heb je een technologie ontwikkelt of ben je de persoon die met een technologie werkt? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Deel jouw verhaal hier.