ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Technologie uitgelicht: Operator Support Systeem

In onze zomerreeks staan we elke week stil bij één inclusieve technologie. Vandaag Operator Support Systeem (OSS)

Medewerker zet product in elkaar met behulp van OSS

Er zijn verschillende technologieën die kunnen worden ingezet om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, in de breedste zin van het woord, te helpen bij het vinden en behouden van passend en waardevol werk.

Vandaag staat Operator Support Systeem (OSS) centraal. Een OSS maakt gebruik van geavanceerde projectietechnologie om complexe, handmatige taken die deel uitmaken van productie-, assemblage- en trainingsactiviteiten van een bedrijf te vereenvoudigen.

Zo kunnen mensen met een beperking werkzaamheden uitvoeren die voor inzet van de technologie niet mogelijk waren. Het stelt bedrijven in staat om productielijnen, personeel en producten zo efficiënt en optimaal mogelijk te laten werken.

De inzet van een OSS is van grote waarde voor werknemers met een verstandelijke of psychische beperking die moeite hebben om handelingen te onthouden.

Onder andere Senzer en MidZuid zetten deze technologie in voor hun medewerkers en opdrachtgevers.

Meer weten over OSS?

Lees meer over OSS en verhalen uit de praktijk. Neem voor vragen contact met ons op. 

gerelateerde artikelen

Moeilijk werk makkelijker maken met kennis van technologie

  • Inclusieve Engineering Faciliteit
  • Inclusieve technologie

KIT organiseerde speciaal voor Cedris-leden dinsdag 15 februari een TINK Cedris webinar, met als onderwerp: ‘co-creatie en implementatie van toegepaste technologische innovatie’. Een inspirerende sessie waarin Bart Neels van 4Werk uit België en Liese van Oort en Roland van Kraaij van Senzer deelnemers meenamen in hun ervaringen. Lees de uitgebreide terugblik.

Lees meer
Man werkt met camera technologie

Technologie maakt werk beter toegankelijk

  • Inclusieve arbeidsmarkt
  • Inclusieve technologie

We noteerden een aantal inspirerende uitspraken: ‘Technologie maakt werk mogelijk of beter toegankelijk. Het verhoogt de kwaliteit van het werk, of de autonomie van de werknemer. Deze ontwikkelingen laten zien dat inclusiviteit prima samen kan gaan met bedrijfsmatigheid. Maar vooral: dat technologie mensen kan helpen hun talenten te benutten.’ ‘Met inzet van technologie ga je kijken naar de mogelijkheden, zorgen voor extra kracht en ondersteuning, aanpassen van de werkvloer. Daar liggen kansen. Dan kan een slechthorende opeens wel meedoen aan een grotere vergadering. Dan kan een slechtziende een tekst lezen terwijl zij niet aan haar vaste werkplek zit. Dan is het voor iemand met verminderde spierkracht mogelijk om de armen te gebruiken zoals dat nodig is in zijn vak – lasser of tuinman.’ En ook: ‘Technologische innovatie komt ten goede aan de werknemer, het bedrijf en de samenleving als geheel. Het is in aller belang dat iedereen zijn talenten kan inzetten. Zich waardevol kan voelen. Mee kan doen. Welvaart gaat hand in hand met welzijn.’ Deze woorden van de minister ervaren we als Kennisalliantie Inclusie en Technologie als een steun in de rug. Samen met CTI (Coalitie Technologie voor Inclusie) maken we ons sterk voor het toepassen en ontwikkelen van nieuwe technologie, zodat de baankansen voor mensen met een arbeidsbeperking toenemen. We nemen sociale werkbedrjiven en ondernemers mee in de mogelijkheden; ondernemers krijgen daarmee toegang tot getalenteerde mensen. Op naar een inclusieve arbeidsmarkt.

Lees meer
Vrouw met bruin haar, blank en gekleurde blouse aan op een blauwe achtergrond

Hoe meet je zelfeffectiviteit bij mensen met een cognitieve beperking?

  • Inclusieve technologie
  • Meetinstrument
  • TNO

Mensen met een cognitieve beperking kunnen een minder ontwikkeld taal- en conceptueel denkvermogen hebben. Dit maakt vragenlijstenonderzoek bij deze doelgroep vaak uitdagend. TNO ontwikkelde samen met Game Solutions Lab een toegankelijk meetinstrument dat goed aansluit bij deze mensen én veranderingen door de tijd heen kan meten. Zoals bij de inzet van inclusieve technologie. Sociaal bestek besteedde hier aandacht aan.

Lees meer
Man met tablet in zijn hand

Skills en games – oplossingen voor het tekort aan personeel?

  • Gaming
  • Skills

Veel bedrijven hebben een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel. Tegelijkertijd staan er nog te veel mensen langs de kant. Mensen die niet altijd over de gevraagde diploma’s beschikken,  maar qua skills (vaardigheden) wel zouden passen. De mismatch op de arbeidsmarkt vraagt om slimme oplossingen. Tijdens TINK Open Café van 7 december jl. daagden Ronald Dekker, arbeidseconoom bij TNO en Linda Frietman, CEO van Iamprogrez de deelnemers uit om anders te kijken naar het werven van personeel, met en zonder arbeidsbeperking.

Lees meer