Vanaf 2019 is Werkse! nog bewuster gaan inzetten op innovatie en ontwikkeling. In 2019 werd onder de naam BHAG Delft gestart met een samenwerkingsverband van 10 partijen in het sociaal domein om een groot gezamenlijk doel te bereiken: halvering van het aantal bijstandsgerechtigden in 4 jaar tijd.
In 2020 startte Werkse! intern een innovatief project rond inclusieve technologie: de slimme bril. l . En in 2021 startte Werkse! met een aantal partners de zorghub. Deze innovatieve insteek vereiste een nauwe samenwerking met de afdeling Ontwikkeling. Vanaf 1 januari 2022 is de business unit Innovatie & Ontwikkeling binnen Werkse! ontstaan. Daarmee heeft innovatie een vaste plek in de organisatie gekregen. Dit onderstreept het belang dat Werkse! hier aan hecht. Maar hoe doe je dat dan: innovatie?
Nauw samenwerken in het sociaal domein
Om goede resultaten te bereiken is er nadrukkelijk voor gekozen nauw samen te werken met partners uit het sociaal domein. Iedereen heeft eenzelfde doel: mensen aan passend werk krijgen. Dus waarom zou je de krachten niet bundelen? In plaats van op eilandjes, los van elkaar, te werken.
Andere mindset
Om het samen tot een succes te maken is verandering van de mindset wel noodzakelijk. Dit houdt in dat afspraken ook echt worden nagekomen. Van ‘ja maar’ naar ‘ja’. Durf groot te denken, stel een ‘onbereikbaar’ doel, en bedenk wat jij kunt bijdragen. In het geval van de BHAG Delft werd als doel gesteld: halvering van het aantal bijstandsgerechtigden in Delft in 4 jaar, naar 1750, ten opzichte van 3500 in januari 2019. Belangrijke ingredienten waren eigenaarschap en daadkracht.
Innovatie binnen Werkse!
Hoe is Werkse zelf aan de slag gegaan met innovatie. Uitgangspunten zijn:
- De mens centraal
- Technologie waar nodig en mogelijk inzetten ter ondersteuning
- Samenwerken en steeds naar buiten blijven kijken
- Vrijheid en budget om nieuwe dingen vorm te geven
- Innovatie sessies met ‘wilde ganzen’ – meedenkers uit onverwachte hoek
Succesfactoren innovatie
Belangrijke factoren die de kans op succes verhogen
- Het lef om nieuwe technieken toe te passen
- Risico geld beschikbaar stellen
- Samenwerken
- Inzetten van ‘wilde ganzen’
Randvoorwaarden innovatie
Naast de succesfactoren zijn er ook belangrijke randvoorwaarden:
- Draagvlak – probeer iedereen in de organisatie mee te krijgen
- Vraag een hard commitment van samenwerkingspartners
- Transparant en open communiceren – leg nadruk op wat betekent het voor de organisatie om te innoveren
- Innoveren is ook falen – Tria and error
- Voldoende financiering/ risico geld
Innoveren is een continu proces. Stop niet als het even tegenzit, maar kijk hoe dit komt en hoe je eventueel verder kunt gaan. Ook van pilots die minder succesvol zijn kan je veel leren en dit weer meenemen bij een volgend project.
Pilot: een slimme bril bij het orderpicken
Lees hier het artikel wat eerder verscheen over de pilot een slimme bril bij het orderpicken. Onderzocht door TNO en Werkse!