Innovatie vanaf de werkvloer: inzet van de 3D printer

Sommige productiemedewerkers van DCW kunnen hun werkzaamheden vanwege beperkte belastbaarheid maar gedeeltelijk, kort of helemaal niet uitvoeren. Hierdoor is het lastig om passend werk aan te bieden aan deze groep. Twee werkassistenten uit de doelgroep hebben daarom hulpmiddelen op maat bedacht die worden gemaakt met behulp van een 3D printer.

  • 3D printer
  • DCW
  • Inclusieve technologie
Medewerker DCW aan het werk met behulp van hulpmiddel

Hoe vergroot je de zelfredzaamheid van medewerkers? Door beperkte belastbaarheid van productiemedewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt is het lastig om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Vanaf de werkvloer zijn hiervoor oplossingen aangereikt en om dit uit te voeren is er een 3D printer aangeschaft. Doordat het ontwikkeld is op de werkvloer zorgt het ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen. Het draagvlak is hierdoor groter.

De technologie: 3D-printer

Een 3D-printer is een printer die op basis van digitale bouwtekeningen driedimensionale objecten kan produceren. De 3D printer bij DCW wordt ingezet om hulpmiddelen voor medewerkers te printen. Het zorgt ervoor dat medewerkers met behulp van op maat gemaakte hulpmiddelen een veel grotere arbeidsparticipatie kunnen hebben. Deze hulpmiddelen zijn afgestemd op de persoon en op de handeling die moet worden verricht (dus ook afgestemd op het product).

Voor wie

Voor elke medewerker die behoefte heeft aan ondersteuning bij de handelingen die moeten worden verricht. Er wordt gekeken wat hem of haar kan helpen. Twee werkassistenten beheren en bedienen de 3D-printer. Zij hebben hiervoor een cursus gevolgd en hebben zelf de printer uitgezocht. Zij kennen de productiewerkzaamheden goed en maken, in overleg met de Arbo-deskundige, gepersonaliseerde 3D-geprinte hulpmiddelen. Dankzij deze op maat gemaakte hulpmiddelen kunnen circa 150 mensen geheel zelfstandig meedraaien in het werkproces en hebben hierdoor hun competenties kunnen uitbreiden. Dit heeft een positieve invloed op hun geluk en gezondheid. Een positief bijeffect is dat de productiecapaciteit is toegenomen.

Werkassistent DCW bezig met ontwerp hulpmiddel voor 3D printer

Werkassistent DCW bezig met ontwerp hulpmiddel voor 3D printer

Leerpunten

Het is belangrijk dat medewerkers voldoende gefaciliteerd worden. Middelen (zoals software, materialen) moeten vaak besteld/geregeld worden via online omgevingen. Dit bestel/betaal-proces is vaak niet standaard en gaat daardoor over meer schijven waardoor de kans groot is dat iets niet wordt goedgekeurd en het gehele proces stil valt. Het is belangrijk dit goed in de gaten te houden.

Resultaten

In oktober 2020 is DCW gestart met het gebruik van de 3D-printer. Onderstaande resultaten zijn in het afgelopen jaar bereikt:

  • Verbeterde inzetbaarheid van ongeveer 150 medewerkers, waardoor de productiviteit is toegenomen.
  • Twee werkassistenten leerden te werken met de 3D-printer. Zij hebben ook bijbehorende instructievideo’s gemaakt voor collega’s. En ontwikkelden zichzelf op deze manier.
  • Medewerkers komen zelf met verbeterideeën die omgezet worden in gepersonaliseerde hulpmiddelen. Ze zien dat de hulpmiddelen het werk makkelijker maken, waardoor meer collega’s mee kunnen doen.
  • Medewerkers kunnen nu alleen aan een product werken waar zij voorheen werden geholpen door een collega. Het vergroot de zelfredzaamheid en het gevoel van trots bij medewerkers.
  • Het project inspireert ook mensen van buiten DCW: we hebben naar aanleiding van de berichten op social media verzoeken gekregen om mee te kijken, wat het gevoel van trots vergroot.
  • Met een relatief kleine investering medewerkers middelen geven om hun zelfredzaamheid te vergroten door middel van het maken van hulpmiddelen op maat met de 3D printer.

Inzet 3D-printer standaardproces

Bij DCW is het inzetten van hulpmiddelen geprint door de 3D printer inmiddels al onderdeel van het standaardproces. Het is ook doorgevoerd op de andere afdelingen intern en wordt maximaal toegepast. Interessant detail: elke afdeling heeft een eigen kleur qua hulpmiddelen. Zo kun je precies aan de kleur zien op welke afdeling het hulpmiddel hoort. Heeft een andere afdeling ook zo’n hulpmiddel nodig? Geen probleem, dan wordt het geprint in de kleur van die afdeling.

DCW in het kort

DCW staat voor Deze Combinatie Werkt en is het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Enschede. DCW gelooft dat (bijna) iedereen, op zijn eigen manier, een toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt heeft. DCW richt zich vooral op die ‘eigen manier’. De doelstelling is dan ook om passend werk te bieden aan zo’n 500 medewerkers.

Deel jouw verhaal

Werk je in jouw organisatie met een technologie voor mensen met een beperking of heb je een technologie ontwikkelt of ben je de persoon die met een technologie werkt? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Deel jouw verhaal hier.