Inzet van exoskeletten en braces bij Senzer

Bij Senzer hebben ze een demoruimte waarin verschillende soorten inclusieve technologieën onderzocht en gebruikt worden. Eén van deze inclusieve technologieën is het exoskelet. Om erachter te komen of exoskeletten worden ingezet op de werkvloer en hoe de reacties van de medewerkers zijn, is KIT in gesprek gegaan met Ton Janssen, quality engineer inclusieve technologie van Senzer.

  • Brace
  • Exoskelet
  • Fysieke beperking
Medewerker tilt doos op met ondersteuning van rugbrace

Senzer in het kort

Als werkbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond- De Peel voert Senzer de participatiewet uit voor 7 gemeenten. Via Senzer werken ruim 2000 mensen bij honderden bedrijven. Ook verzorgt Senzer inkomensondersteuning voor 4.500 bijstandscliënten en zorgt ze ervoor dat honderden mensen zinvol maatschappelijk kunnen participeren.

De wereld van exoskeletten

“In 2022 is Senzer gestart met een fysieke demoruimte waarin inclusieve technologieën worden gepresenteerd. Enkele voorbeelden zijn: cobot, heftrucksimulator, VR-brillen en het zogenoemde exoskelet. Het exoskelet is een externe structuur die het lichaam ondersteunt in zijn bewegingen. Het skelet helpt met actief en passief bewegen, bij bijvoorbeeld voorovergebogen werk of bij fysieke belastende werkzaamheden zoals zittend werk. Een exoskelet dient als hulpmiddel ingezet te worden om het gestel te ondersteunen (=botten, spieren en pezen). Er zijn een aantal verschillende vormen van het exoskelet, denk hierbij aan een frame dat over je lichaam heen gaat, een ironhand, een neksupporter maar ook een rug of polsbrace.
Een rugbrace biedt een hoge mate van ondersteuning voor de onderrug. Het ondersteunt een ergonomische lichaamshouding bij het staan en tillen. Een brace is praktischer en bewegelijker van stuk en kan daardoor ook onopvallend onder je kleding worden gedragen. Voor de braces werken we samen met Pre Tec, zij bieden verschillende exoskeletten aan. De braces vallen in dit geval ook onder de exoskeletten”, zegt Janssen.

Exoskeletten in de organisatie

Door middel van demonstraties in ons innovatie-lab en pilots, proberen we de juiste personen te bereiken en prikkelen om na te denken over de inzet van exoskeletten. De pilots worden ingezet om ervaring met de innovatie op te doen. Tijdens demonstraties geven we uitleg over het gebruik van de exoskeletten en wat de voordelen hiervan zijn. Het doel van de pilots en demonstraties is het ondersteunen van de personen die het nodig hebben. Als iemand zijn of haar werk op een fijnere en betere manier kan uitvoeren door het gebruik van exoskeletten, dan hebben wij ons doel bereikt.

Man met exoskelet aan tilt dozen

Afb 1. medewerker tilt doos met ondersteuning van exoskelet

In de praktijk

“Bij Imek Coating, een poedercoatingbedrijf, zijn we vorig jaar gestart met 2 rugbraces bij medewerkers van Senzer. Het werk wat de medewerkers doen is fysiek erg belastend door de gevraagde mobiliteit en daarbij kan een brace dienen als hulpmiddel. Deze proefperiode heeft een positief effect gehad op de medewerkers. Beide medewerkers vinden de brace fantastisch. Ze dragen de brace wanneer het nodig is, denk hierbij aan een korte tijd belastend repeterend werk uitvoeren. De brace zorgt er bovendien voor dat ze beiden een betere houding hebben aangenomen wat resulteerde in minder fysieke lasten. Kortom een geslaagde pilot met tevreden medewerkers. Deze braces worden ook ingezet bij andere organisaties. Zoals bij Mainetti, waar aan de lopende band kleerhangers worden gesorteerd en containers worden geladen en gelost. Desbetreffende braces rouleren zelfs onder de medewerkers en medewerkers vinden het erg prettig om met een brace om te werken”, vertelt Janssen enthousiast.

Investering

Een polsbrace is ongeveer 150 euro en een rugbrace 250 euro. Dit zijn technisch professionele producten. Een brace is vele malen goedkoper dan een exoskelet hiervoor ben je zo duizenden euro’s kwijt.

Toekomst exoskeletten

Hoe ziet Senzer de toekomst met betrekking tot exoskeletten? Janssen vertelt: “’waar wij naar toe willen in de organisatie is het ondersteunen van medewerkers en passende hulpmiddelen bieden om de medewerkers op een nog effectievere manier te laten werken (breder arbeidsperspectief, uren-uitbreiding). Als exoskeletten ervoor zorgen dat dit het geval is, dan steken wij er extra energie in om het uit te zoeken, om deze vervolgens binnen onze organisatie beschikbaar te stellen. Wij zijn met onze projectgroep nog niet uitgeleerd en doen er alles aan om de juiste innovaties te ontdekken, onderzoeken, implementeren en in te bedden in de organisatie. Met als achterliggende gedachten; altijd onze collega’s. We doen het voor hen en dan is het extra fijn als een pilot met een inclusieve technologie slaagt.

Advies aan bedrijven voor starten inclusieve technologie

“Het inzetten van inclusieve technologie is van belang om gelijke kansen te bevorderen, mensen in hun kracht te zetten en maatschappelijke inclusie te bevorderen. Het draagt bij aan een inclusievere samenleving waarin iedereen kan floreren en bijdragen.
Als bedrijf is het belangrijk om je visie over inclusieve technologie uit te werken. Hoe zie je het als bedrijf voor je. Het is geen copy paste van andere bedrijven, maar het is wel belangrijk om van elkaars ervaringen te leren. Innovatie is ook samenwerken en van elkaar leren.

Meer weten over het toepassen van inclusieve technologie?

Geinteresseerd in inclusieve technologie? Neem contact op met KIT.