ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Inzetten op de toekomst; op bezoek bij het Inclusive Fieldlab

Sociaal werkbedrijf Amfors in Amersfoort huisvest al een paar jaar het Inclusive Fieldlab. Zij hebben nu fysieke ruimte gerealiseerd, waar mensen met interesse in inclusieve technologie welkom zijn. KIT ging op bezoek en sprak met Joris Ebben, manager inclusieve innovatie en Joran Westerink, projectleider.

  • Amfors
  • Inclusieve technologie
Het inclusive fieldlab

Amfors Groep in het kort

“Wij zijn een sociaal werkbedrijf, dat met de komst van de Participatiewet in 2015 geen nieuwe instroom van mensen meer krijgt. Momenteel hebben we zo’n 900 medewerkers in dienst. Daarmee zijn we één van de grotere werkgevers in de regio. Amfors kent 5 verschillende business units: groen, metaal, productie, schoonmaak en detachering”, vertelt Ebben.

De drive om te innoveren

‘’Amfors is een krimpende organisatie en dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee. In plaats van ons daarbij neer te leggen hebben we dit gegeven omgezet in een drive om te innoveren. In 2017 ontstond het eerste idee voor een ‘Inclusive Fieldlab’ waarbij de inzet is: medewerkers in hun werk en ontwikkeling ondersteunen met nieuwe hulpmiddelen. Zodat wij als Amfors ook gezond opereren en blijven leren. Het fieldlab is primair ontwikkeld voor medewerkers van Amfors, om nieuwe kansen te bieden. Ondertussen is het geworden tot het programma waar we nu zijn, met meerdere technologieën en pilots. En we delen graag onze kennis met externen via de website en innovatietours”, zegt Ebben.

Welke technologie heeft Amfors in huis?

Ons allereerste project was de zogenoemde smart beamer, samen met TNO. Hiermee hebben we een prijs gewonnen en een subsidie. Inmiddels zijn er verschillende subsidies verleend, waardoor we het fieldlab hebben kunnen inrichten” aldus Ebben.
“Binnen het fieldlab zijn verschillende technologieën beschikbaar. Zo zijn er smart beamers, een exoskelet, een brace, 3D printer, twee cobots en smart glasses. Daarnaast staat er momenteel een Yumi Cobot waarvoor ABB (klant) expertise beschikbaar stelt voor programmeren en implementatie. Met ABB hebben we een kennisuitwisselingsproject. Wij onderzoeken nu samen hoe we een Smart Beamer kunnen implementeren bij ABB in de productie, dus het is een mooie samenwerking”, vertelt Westerink.
Ebben benadrukt nog: “Uitgangspunt is niet de technologie, maar de mens. Kijk naar passende ondersteuning en is dat technologie, dan is dat mooi meegenomen.”

Mensen prikkelen

“Iedereen, maar vooral mensen die minder goed meekomen in de samenleving, zien om zich heen dat technologie en digitalisering een steeds grotere rol krijgen. Met het fieldlab willen we dat van buiten naar binnen halen. Als je op je werk in aanraking komt met nieuwe technologie wen je hier makkelijker aan en helpt dit je in het dagelijks leven. En met het fieldlab zorgen we er voor dat we mensen blijven prikkelen, de technologie zorgt voor verandering. We zien dat mensen meegaan in de ontwikkelingen; dat is een mooi effect”, aldus Westerink. “We nodigen medewerkers uit om in het fieldlab te komen kijken en de technologie te ervaren. We zetten ambassadeurs in, dit zijn medewerkers die al werken met een specifieke technologie, zij vertellen over hun ervaringen. Dit heeft een positief effect en is belangrijk voor de acceptatie. Het is ook erg mooi om mensen te zien groeien in hun zelfvertrouwen door de inzet van technologie. Het heeft zowel op het werk als privé een positieve uitwerking”, vertelt Ebben enthousiast.

Innovatietour

“De innovatietour die we bieden bestaat vooral uit ‘ervaren’. Het Inclusive Fieldlab is geen technologie verkoper, maar we willen delen wat voor ons wel of niet werkt. Je kunt zelf achter een Smart Beamer plaatsnemen en ervaren hoe het is om een product in elkaar te zetten. Of een exoskelet of brace aandoen en ervaren hoe dit je helpt in het werk of smart glasses opzetten en uitproberen. Tijdens de tour zie je kwartjes vallen bij mensen, ze zien wat handig is en wat niet werkt. Na afloop van de tour komen we samen en gaan we nog in gesprek over wat er is ervaren en wat opvalt etc. Zo komen er veel ideeën boven en worden mensen aangezet om erover door te denken”, vertelt Westerink.

Impressie innovatietour

Afb 1. Logo Inclusive Fieldlab

Inclusive Fieldlab

Afb 2. In het Inclusive Fieldlab

Smart Beamer op de werkvloer

Afb 3. Smart Beamer in de productie

Aan het werk met behulp van Smart Beamer

Afb 4. Ervaren van de smart beamer

Exoskeletten om uit te proberen

Afb 5. Exoskeletten die kunnen worden getest

3D Printer

Afb 6. Een 3D printer

Zelf aan de slag met inclusieve technologie?

Deel je verhaal met KIT via deze link.