ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsSubsidieregelingEventsKIT

Kabinet zet in op innovatie bij werkgevers richting een inclusieve arbeidsmarkt

Het kabinet wil werkgevers en hun werknemers ondersteunen met voorzieningen bij het vormgeven van werkplekken waar inclusiviteit de norm is. Technologische oplossingen kunnen de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij brengen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet daarom in op het faciliteren van werkplekaanpassingen met inzet van technologie en goede begeleiding. De Kennisalliantie Inclusie en Technologie roept werkgevers op om van deze faciliteiten gebruik te maken.

  • Generieke werkvoorziening
  • Inclusieve arbeidsmarkt
Kabinet zet in op innovatie bij werkgevers richting een inclusieve arbeidsmarkt

Op 26 augustus jongstleden stuurde demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma een Kamerbrief met daarin een overzicht van 3 recente initiatieven gericht op innovatie en inclusieve werkvloeren. Het gaat om initiatieven waar we als Kennisalliantie middels webinars en nieuwsberichten al eerder aandacht voor hebben gevraagd: de Generieke Werkgeversvoorziening, het Sociaal Innovatiefonds, en de tweede Challenge Technologie voor Inclusie.

Experiment Generieke Werkgeversvoorziening

Dit is als pilot gestart in 2020 met het loslaten van het individuele dienstverband als voorwaarde voor een werkvoorziening. Zo ontstaat voor een werkgever de optie om subsidie te ontvangen voor werkplekaanpassingen los van de persoon. Een generieke voorziening voor meerdere werknemers tegelijk geeft UWV en werkgevers ook ruimte voor technologische innovatie. De pilot is dit jaar overgegaan naar een nieuwe fase waarbij knelpunten zijn weggenomen:

1) De werkgever hoeft niet langer individuele werknemers met een beperking waarvoor de voorziening als eerste is bestemd, te melden bij de aanvraag
2) De generieke voorziening kan naast de doelgroep UWV ook worden ingezet voor mensen met een beperking uit de doelgroep van de Participatiewet
3) De werkgever kan ook een subsidieaanvraag doen voor werkplekaanpassingen die ook kwalificeren als meeneembare voorziening (bijvoorbeeld brailleleesregels).

Tot medio 2022 kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor een subsidie op de meerkosten van inclusieve werkplekaanpassingen, tot maximaal 1 miljoen euro per werkgever. De werkgever kan vóór de aanvraag een adviesgesprek met UWV voeren. Voor het experiment is in totaal 18 miljoen euro beschikbaar.
Deze regeling kent een evaluatieverplichting. De resultaten van de eindevaluatie worden uiterlijk op 1 juli 2026 aan de Kamer aangeboden.

Pilot Sociaal Innovatiefonds

Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) is de volgende schakel in het ontwikkelen en benutten van innovatie en technologie op de werkvloer. Het SIF wil werkgevers stimuleren zélf investeringen te doen om mensen met een beperking aan te kunnen nemen. Het SIF verbindt waar mogelijk, en financiert waar nodig.

In 2020 zijn de kaders voor het pilotfonds vastgesteld. Het fonds verkeert nu in de pilotfase en het doel is om nog dit jaar met drie projecten te starten. Het gaat om leningen aan werkgevers die investeren in inclusieve aanpassingen voor de doelgroep. De werkgevers worden begeleid in het opstellen van een inclusieve businesscase. Er zijn nu 3 werkgevers in 2 arbeidsmarktregio’s betrokken, te weten Helmond-de Peel en Groningen. Resultaten worden gemeten op drie impactdoelen; duurzame dienstverbanden, kwalitatief goed werk en een inclusieve arbeidsorganisatie.

Challenge ‘Tech for Inclusion’

SZW erkent het belang van technologische ontwikkeling en innovatie in relatie tot de inclusieve arbeidsmarkt. Daarom participeert SZW ook met UWV in de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI). Vanuit CTI is een Challenge gestart om nieuwe innovatieve voorzieningen te ontwikkelen (pionier pilots) en kansrijke innovaties in de praktijk op te schalen (groei pilots). Voor de ondersteuning van maximaal tien innovatieve pilots is in totaal 1 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit re-integratiemiddelen. Deadline voor indienen van voorstellen is 24 september.

KIT daagt geïnteresseerde partijen uit om deel te nemen aan deze challenge.

Bekijk hier de kamerbrief van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kennisalliantie Inclusie en Technologie

De Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) is een samenwerking van het Kenniscentrum Inclusieve en Sociale Werkgelegenheid (Cedris en SBCM) en TNO. KIT is het kennisplatform op het gebied van technologie, inclusie en werk. Naast het ophalen en breed beschikbaar stellen van kennis op dit gebied, initieert en faciliteert KIT in de regio publiek- private samenwerking, met het oog op het realiseren van inclusieve werkplekken en het ontwikkelen van mensen met een beperking naar werk, met inzet van technologie. Meer informatie op www.inclusievetechnologie.nl