ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenOrganisatie

Maak kennis met het team van KIT: Eline & Michel

Het team van KIT groeit. Benieuwd naar de verhalen van de medewerkers? In deze rubriek gaan medewerkers met elkaar in gesprek over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week stellen Eline van der Werf (Voorzitter) en Michel Starreveld (Projectleider Innovatie) zich voor.

  • Inclusieve technologie

Nieuw bij KIT

Jij werkt nog niet zo lang bij KIT, hè Michel? Wat is je eerste indruk van KIT? Ik werk sinds half augustus één dag per week voor KIT als Projectleider Innovatie. Er zit een mooie energie bij mensen om dingen voor elkaar te krijgen. Dat is gewoon heel erg gaaf. Alles begint met een goede energie en een goede chemie. En dan kun je samen goede dingen doen.

Ja, het is een leuke club. Ik denk dat jij en Marleen echt veel gaan bijdragen in die energie. We zijn echt een compleet team geworden, heb ik het gevoel. Dat is mooi. Ik zit nu iets meer dan een half jaar bij KIT. Ik ben gekomen om structuur aan te brengen. Oh kijk, dan worden wij vast wel vriendjes.

Ik kom helemaal niet uit deze wereld. Ik heb alleen maar bij zakelijke klanten gezeten. Je leert bij KIT op andere manieren kijken en je gaat organiseren tussen organisaties. Dat is heel wat anders dan een organisatie gewoon inrichten. Ik vind het echt een mooie wereld.

Inclusie

Wat betekent inclusie voor jou, Eline? Lang geleden heb ik bij de afdeling Diversiteit bij ING gewerkt. Heel interessant, maar ik vond het gek dat die afdeling nodig was. Waarom is dat een issue? Is dat niet een standaard? Dat heb ik met inclusie ook. Waarom is dat niet gewoon de norm? Waarom is dat zo moeilijk voor bedrijven? Je zou er als bedrijf of werknemer niet over na hoeven te denken. Maar op macro niveau moet je natuurlijk wel nadenken over een inclusieve arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet. De meeste mensen redden zich wel, maar sommigen hebben gewoon meer hulp nodig dan anderen. Daar heb je sociale wetgeving voor, zoals de WW. Dat vangnet is er. Maar om uit dat vangnet te kruipen heb je ondersteuning nodig. En daarvoor kun je inclusieve technologie inzetten.

Inclusieve technologie

Waarom vind jij inclusieve technologie belangrijk? Omdat het mensen helpt om verder te komen die anders gewoon aan de kant staan.

Waar draagt inclusieve technologie aan bij? Aan het sterker worden van een persoon zodat hij zich uiteindelijk zelf kan redden op de arbeidsmarkt. Ja, dat denk ik dus ook. Als je als persoon sterker bent, dan is alles daaromheen ook sterk. Je hele gemeenschap wordt sterker. En Nederland uiteindelijk dus ook.

Welke inclusieve technologie zou jij op de werkvloer willen gebruiken? Ik ben meer van het kantoorwerk, maar ik begin nu pas te wennen aan ChatGPT. In het begin wist ik niet wat voor vragen ik moest stellen. Voor het samenvatten van teksten is het heel handig. Als technologie mee kan luisteren bij een vergadering en dat kan samenvatten bespaart dat veel tijd. Wij doen nu een test met Co-op en werkconsulenten. Werkconsulenten zijn ongeveer 15% van hun tijd kwijt aan verslaglegging. Die tijd win je als dat door technologie gedaan wordt.

Welke inclusieve technologie moet nog gemaakt worden? Het zou mij interessant lijken als technologie denkprocessen kan versnellen bij mensen. Bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt merk je dat ze over veel dingen langer moeten nadenken, zoals de stappen die zij nemen in processen. Het lijkt me gaaf als je technologie kunt implementeren waardoor dat sneller gaat. Want dan maak je die mensen een stuk productiever. En jij? Ik lees over ontwikkelingen waarmee we allemaal 120 kunnen worden straks. Ik ben er nog niet helemaal over uit of dat positief is. Technologie rekt nu het leven, maar we rekken de laatste fase. En dat is een beetje jammer. Je kunt beter die middelfase gaan rekken. Dus uiteindelijk moet er technologie uitgevonden worden die de middelste fase van het leven verlengt. Die eindfase die hoeft niet zo lang te zijn. Daar zitten mensen toch niet zo op te wachten.

De toekomst van KIT

Wat hoop je dat de toekomst gaat brengen voor KIT? Ik wil dat wij een kennisinstituut zijn in Nederland als het gaat om toepassing van inclusieve technologie. Ik hoop dat we straks een heel netwerk van TINT’s in Nederland hebben die elkaar ‘kruisbestuiven’ rond dit thema, hun plek innoveren en delen hoe ze dat gedaan hebben met anderen. Zodat het zich steeds verder gaat verspreiden. Helemaal mee eens. Ik hoop dat we in de toekomst een soort sneeuwbaleffect kunnen creëren. Hoe groter we worden, hoe meer verspreid, hoe normaler het wordt. En dat het thema waar wij ons mee bezighouden steeds sneller groter wordt. Het moet gewoon zo’n inktvlek worden die verspreidt over heel Nederland, België en Duitsland. We gaan internationaal. Ja, ik vind dat wel interessant. Want wij zitten hier, maar hoe gaat het in een andere Europese landen? Ik heb geen flauw idee, maar dat is wel interessant. Ik wil het wel gaan uitzoeken in Spanje. Zullen we een werkreisje boeken? Dan gaan we checken hoe het daar is.

gerelateerde artikelen

Personeelstekorten aanpakken met mensgerichte technologie

  • Inclusieve technologie

In de strijd tegen personeelstekorten kan technologie een waardevolle rol spelen, mits deze op een mensgerichte manier wordt ingezet.

Lees meer
Medewerker Senzer aan het werk met Operator Support System

Inclusieve technologie in het onderwijs

  • Inclusieve technologie

In het onderwijs en op de arbeidsmarkt wordt inclusieve technologie volop ingezet. Bij het volwassenenonderwijs valt nog winst te behalen.

Lees meer
Man met tablet in zijn hand

Maak kennis met het team van KIT: Sandra & Harry

  • Inclusieve technologie

Medewerkers gaan met elkaar in gesprek over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week Sandra Polman en Harry de Boer.

Lees meer

WAA Groep over inclusieve technologie bij externe werkgevers

  • Inclusieve arbeidsmarkt
  • Inclusieve technologie

Bij WAA Groep werken alle medewerkers bij een externe organisatie. Inclusieve technologie is belangrijk daarvoor vertelt Marc Paulissen.

Lees meer