ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

De rol van technologie in het bevorderen van autonomie en inclusie

Jaarlijks organiseert het European Social Network het ESSC congres, een internationaal congres over relevante thema’s voor het sociaal domein. Dit jaar over “the role of Technology in promoting autonomy and inclusion”. Meer dan 650 mensen uit 40 landen, afkomstig uit sociaal domein, zorgsector en technologiesector waren bijeen. De conferentie werd geopend door minister van sociale zaken Camilla Waltersson Grönvall, Zweden.

  • Inclusieve technologie
  • Internationaal
  • TNO
Harry de Boer is aan het spreken op het podium

Wat kwam naar voren op het congres? Er ligt in veel landen grote druk op sociale dienstverlening. Denk aan vergrijzing, ouderenzorg, migranten, vluchtelingen (Oekraïne), armoede, energiecrisis en psychosociale problematiek. De meest kwetsbare mensen worden daarin hard geraakt. Tegelijkertijd zien we veel ontwikkeling in technologie: big data, Internet of Things, sensoren en AI. Het biedt kansen om sociale dienstverlening beter te organiseren en uitdagingen (deels) het hoofd te bieden. Vaak manifesteert technologische innovatie zich echter eerst in de militaire/defensie hoek, daarna in het bedrijfsleven. Zo komen nieuwe ontwikkelingen eerst ten goede aan de meest welvarende burgers, en pas veel later aan kwetsbare mensen. Hoe voorkomen we dat? Op het congres werd ‘ Social Services’ uitgedaagd om meer op de voorgrond te treden. De Europese Unie (DG Social Services) gaf aan dat hierin de komende jaren veel geïnvesteerd gaat worden.

Bijdrage TNO en Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT)

Veel sessies waren gericht op ontwikkelingen in digitalisering. TNO en Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) lieten het licht schijnen op Inclusieve Technologie. Er was veel belangstelling, juist ook vanwege de focus op inclusieve technologie en werk. Michiel de Looze (TNO) heeft zijn visie gedeeld over wat wij onder Inclusieve Technologie verstaan en wat het biedt in de ontwikkeling van mensen met een beperking. Daarbij heeft hij onder andere de inzet van de ‘slimme bril’ als mogelijkheid van Cognitieve Support Technologie laten zien. Collega Harry de Boer heeft verteld hoe de Kennisalliantie voor Inclusie en Technologie (KIT) kennis uit onderzoeksprojecten en ervaringen uit de praktijk deelt met heel Nederland via een kennisplatform en via regionale TINT #technohubs.

Deelnemers uit veel landen toonden interesse en willen verkennen waar samenwerking mogelijk is. Zij gaven aan dat zij de manier waarop in Nederland het ecosysteem rondom Inclusieve Technologie wordt ontwikkeld ook interessant is om uit te bouwen naar andere landen, om zo kennis te delen en samen te werken.

We kijken terug op een mooi congres, en we verwachten dat opgedane contacten zich vertalen naar nieuwe vormen van samenwerking, over grenzen heen.

Recente artikelen

Bor Veen en Pieter Schortemeijer over succes en ‘mislukkingen’

  • Kijken naar Kansen
  • Werkkracht

De ‘gewoon doen, we zien wel waar het schip strandt’– mentaliteit doet tekort aan de ambities van Werkkracht. Ze weten wat ze doen, maar kaderen van tevoren niet wat de uitkomsten moeten zijn. Want zelfs als het niet werkt, leer je daar weer van. En heb je de volgende keer een betere kans van slagen.

Lees meer
Links Pieter Schortemeijer en rechts Bor Veen
Uitgelicht

Victor van Dinten over navigatie in gebouwen door naext

  • Meet the Maker
  • naext

Hoe kan je de kennis over navigatiekaarten in parkeergarages inzetten om maatschappelijke impact te maken? Victor van Dinten deed dat door naext op te richten. Waar de meeste navigatieapps, zoals Google Maps, stoppen zodra je bij het gebouw bent aangekomen, gaat naext een stap verder. Dit platform maakt de binnenkant van gebouwen toegankelijker voor mensen met een ondersteuningsvraag, door alle instructies te geven die je nodig hebt om op een stressvrije manier de weg te vinden.

Lees meer
Foto van de oprichter van naext, Victor van Dinten
Uitgelicht

Strategische samenwerking tussen Kennisalliantie Inclusie en Technologie en Stichting STIP

  • Samenwerking
  • Stichting STIP

Waar KIT in de wereld van technologie en inclusie de primaire focus legt op kennis delen, partijen verbinden en het opstarten van innovatieve programma’s. Richt STIP zich op het aanbieden van technologie (hardware en software) die bewezen kan bijdragen aan betere baankansen voor mensen met een arbeidsbeperking. Er ligt inhoudelijk een logische verbinding tussen KIT en STIP.

Lees meer

In een kantooromgeving werken met inclusieve technologie

  • Inclusieve arbeidsmarkt
  • Inclusieve technologie

Bij de Rabobank werken ruim 59.000 mensen waarbij sommige mensen een visuele beperking, motorische beperking of gehoorbeperking hebben. Hiervoor maakt Rabobank gebruik van inclusieve technologie.  Voor Rabobank is inclusief werken een belangrijk onderwerp. 

Lees meer
Medewerker aan het werk met laptop en daarvoor een brailletoetsenbord

Innoveren is falen en weer doorgaan

  • Inclusieve technologie
  • TINK

Speciaal voor Cedris leden organiseerde KIT op 29 maart een TINK Cedris sessie. Met als onderwerp: geleerde lessen bij inzet van 4 inclusieve technologieën. Een interessante sessie waarin werkbedrijf Amfors (Inclusive Fieldlab) de deelnemers meenam in waarom zij inzet op nieuwe technologie en de lessen die zij tot nu toe heeft opgedaan.

Lees meer
Medewerker klikt Spire aan broekriem vast

Generieke werkgeversvoorziening voor technologie bij VDL Parree

  • Generieke werkvoorziening
  • Operator Support System

Voor werkgevers is het mogelijk om een beroep te doen op de generieke werkgeversvoorziening van het UWV als je werknemers met een arbeidsbeperking voor langere tijd in dienst wilt houden of nemen en hiervoor aanpassingen op de werkvloer nodig zijn. Maar hoe gaat dat in de praktijk? VDL Parree, een bedrijf gespecialiseerd in kunststof spuitgietwerk, en aanvrager van de generieke werkgeversvoorziening, neemt ons mee.

Lees meer
Medewerkers aan het werk bij VDL Parree