ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenOrganisatie

Rotterdam Inclusief zet Speaksee in voor communicatie

Bij Rotterdam Inclusief zijn ze gestart met het gebruik van Speaksee, een praktische oplossing voor doven, slechthorenden en mensen die moeite hebben met taal. KIT sprak met Hans Kooiman, projectleider bij Rotterdam Inclusief, over de ervaringen met Speaksee en zijn tips voor andere bedrijven.

  • Anderstaligen
  • Doof
  • Slechthorend
  • Speaksee
Ingang Rotterdam Inclusief

Start inclusieve technologie

‘Denk groot, begin klein’, is een uitspraak die past bij Hans Kooiman. En zo komt van het één het ander. Hans vertelt: ‘Yvette Boeter is onze collega binnen Gemeente Rotterdam die alle hard- en software beheerd voor alle collega’s binnen de Gemeente. Voorbeelden zijn speciale muizen, voice controle software en natuurlijk ook Speaksee.  Om onze ICT te ontlasten hebben we afgesproken dat wanneer er nieuwe hard- en/of software, voor het pakket van Yvette aangeschaft moet worden, deze eerst getest wordt binnen het RI TalentLab. Vanzelfsprekend onder de afgesproken protocollen. Hierdoor is testen laag drempeling en ontlasten we ICT. Omdat Yvette alleen ICT inschakelt als het geïmplementeerd moet worden binnen de Gemeente Rotterdam.’

Start Speaksee

‘Binnen Rotterdam Inclusief wordt Speaksee gebruikt als communicatiemiddel voor collega’s met een auditieve beperking, en daarnaast als vertaaltechnologie voor anderstaligen. Rotterdam Inclusief ontving in 2023 een proefset van Speaksee. Het bleek echter dat Speaksee al eerder in Rotterdam werd ingezet bij de verkiezingen, maar het gebruik ervan is nog niet vast ingebed in de gemeente. Dat gaat nu veranderen,’ aldus Hans.

 

Ervaringen Speaksee

‘Binnen Rotterdam Inclusief zijn we enthousiast; Speaksee doet wat het moet doen. Een medewerker met een auditieve beperking kan nu goed deelnemen aan overleggen. Het helpt mensen in hun ontwikkeling. In het begin was het wennen om de set te gebruiken. Je moet duidelijk articuleren, opletten wat je zegt en hoe je het zegt, en natuurlijk niet vergeten de set uit te zetten als je klaar bent,’ zegt Hans met een glimlach. ‘Ook de vertaaltechnologie werkt goed. We hebben Marokkaanse en Turkse medewerkers die ook goed Nederlands spreken gevraagd Speaksee te checken. De vertalingen waren erg goed. Als ik een mogelijk nadeel mag noemen van Speaksee, zijn het de kosten(*. Maar met de juiste inzet zijn deze kosten echter snel terug te verdienen.’

Afb, 1. Hans Kooiman

Van 1 naar 8 sets op locatie

‘Gestart met een proefset, gaan we nu verder met 8 sets verdeeld over 3 locaties. We hebben 12 collega’s aangesteld als aanspreekpunt voor de sets. Deze mensen heb je nodig om het te ondersteunen en te enthousiasmeren om het verder te brengen in de organisatie. Eén van de aanspreekpunten is Tjerk Bruggeman, deelprojectleider voor Speaksee. Vanuit zijn privé leven is hij volledig op de hoogte van alle zaken die spelen rondom het hebben van een auditieve beperking.
De 12 collega’s krijgen een training van Dora van Speaksee. Daarnaast wil ik elk kwartaal met iedereen overleggen: hoe gaat het, hoe werkt het en waar lopen mensen tegenaan? Dan kan indien nodig contact worden opgenomen met Speaksee. Ik wil gewoon dat het echt wordt ingezet en niet onder in de la belandt. Dat is zonde, want het werkt gewoon echt,’ aldus Hans Kooiman. ‘We gaan een Excel-lijst bijhouden met gegevens zoals: wie heeft hem geleend, wanneer heeft iemand hem geleend, waarvoor gebruikt en wat zijn de bevindingen. Zo kunnen we in kaart brengen hoe het wordt ingezet en waar. We willen er graag mee verder, maar ik wil het wel onderbouwd zien,’ aldus Hans Kooiman.

Set van Speaksee met microfoons

Afb. 2. Speaksee kit

Tips om te starten met Speaksee

‘Een belangrijke tip,’ zegt Hans Kooiman, ‘is zorgvuldigheid; zorg voor goede begeleiding en ondersteuning. Het is allemaal niet heel ingewikkeld, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Stel mensen aan als aanspreekpunt en als ambassadeur voor de technologie. En kies bewust het moment voor de introductie van de technologie. Deel Projectleider Tjerk Bruggeman kwam met een belangrijk punt: het is niet alleen een technische introductie maar ook een psychische introductie. Mensen met een auditieve beperking zijn gewend in een andere wereld te leven, waar ze anders communiceren, bijvoorbeeld met tolken. Nu is er ineens een introductie van technologie, waarvan mensen niet goed weten hoe dat in zijn werk gaat. Dat is even wennen. Speaksee is erg veilig in gebruik. Ze slaat data 5 minuten op om transcriptie te maken en daarna wordt het verwijderd. De transcripten zijn ook encrypted dus privacy wordt gewaarborgd. Het inbedden moet je echt met de nodige zorg doen, wil je langetermijnresultaten behalen en behouden. Je moet naast de technische zaken deze aspecten echt borgen, anders doet het afbreuk aan het product en dat is echt zonde.’

Toekomst van inclusieve technologie bij Rotterdam Inclusief

In oktober 2023 zijn we gestart met ons RI TalentLab. Hier staan, mede geïnspireerd door een TINK-webinar van KIT, 4 3D-printers en 2 projectiesystemen. Dit zetten we in voor de ontwikkeling van onze medewerkers. Daarnaast zijn we bezig met een barcodesysteem, zodat we kunnen professionaliseren binnen Logistiek, Voorraad en Productie, en nog meer mensen kunnen opleiden. Daarnaast is het belangrijk dat je medewerkers vrijmaakt die zich bezig kunnen houden met inclusieve technologie. Dit is geen klusje wat je er zomaar bij doet,’ aldus Kooiman. Kortom Rotterdam Inclusief is volop in ontwikkeling.

Meer weten over Speaksee

Wil je meer weten over Speaksee of heb je vragen met betrekking tot inclusieve technologie? Neem contact met ons op.

*) Speaksee is na dit interview officieel erkend en komt nu voor vergoeding door het UWV in aanmerking.

Recente artikelen

Kunstmatige intelligentie in het onderwijs

  • AI
  • Artificial Intelligence
  • Kunstmatige intelligentie

Hoewel op de arbeidsmarkt en in het onderwijs al gebruik gemaakt wordt van inclusieve technologie, blijft het volwassenenonderwijs achter. In het tweede gedeelte van een tweeluik onderzoeken Ina den Hollander en Ben Vaske wat AI en ChatGPT kunnen betekenen voor het onderwijs.

Lees meer
Laptop op een bureau. Op het scherm van de laptop staat ChatGPT open, een voorbeeld van kunstmatige intelligentie.
Uitgelicht

Wat is talent en skills technologie?

  • Talent en skills technologie

Inclusieve technologie omvat een breed scala aan toepassingen. Wat valt er precies onder? Om die vraag te beantwoorden, belichten we de komende weken de verschillende soorten inclusieve technologie. Deze keer leggen we uit wat talent en skills technologie inhoudt.

Lees meer
Op de foto is een vergrootglas te zien. In het vergrootglas staat een foto van een vrouw met een VR-bril op. Boven de afbeelding staat de tekst Talent en skills technologie.
Uitgelicht

Pilots inclusieve technologie in circulaire sector

  • Pilots
  • ZonMw

In de circulaire industrie is er serieuze interesse in de toepassing van inclusieve technologie. TNO start daarom samen met Saxion en andere partners drie pilots. In deze pilots wordt gekeken hoe werkzaamheden in deze sector met technologie toegankelijker gemaakt kunnen worden.

Lees meer

Maak kennis met het team van KIT: Marleen

  • Inclusieve technologie

In deze rubriek vertellen medewerkers over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week stelt Marleen Braakhuis zich voor.

Lees meer

Column: Het schaap met drie poten? Dit is het moment…

  • Column
  • Inclusieve technologie

Zoek niet langer naar het schaap met 5 poten. De werkgever van de toekomst zoekt naar specifiek talent. Hij is nieuwsgierig hoe hij mensen met talent duurzaam kan inzetten. Hij investeert in een werkvloer met ruimte voor diverse mensen. Lees de column van Leendert Bos.

Lees meer

Grijs-app verbetert efficiëntie en werkplezier bij Scalabor

  • Cognitieve Support Technologie
  • Grijs-app

Hielke Bakker van Scalabor vertelt over de Grijs-app die mensen ondersteunt bij het opruimen van afval en het legen van prullenbakken.

Lees meer