ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Samenwerken als werkontwikkelbedrijven aan inclusieve technologie

Werkontwikkelbedrijven zijn er om mensen naar werk toe te leiden of in het werk te begeleiden. Inclusieve technologie kan hierbij ondersteunen. Bij  de ontwikkeling van technologie komt een hoop kijken. Waarom zelf het wiel uitvinden als dat ook samen kan? Inclusief Groep, KonnecteD en Lucrato hebben hun krachten gebundeld om samen met Compucraft een VR sollicitatietraining te ontwikkelen.

  • VR sollicitatietraining
Kandidaat heeft VR bril loopbaanorientatie op

Het belang van samenwerken

Cor van der Wel – directeur a.i. Cedris schreef in zijn column: “Om de benodigde investeringen met inclusieve technologie te kunnen realiseren, is samenwerking tussen werkontwikkelbedrijven essentieel.” Voor het ontwikkelen van inclusieve technologie is onder andere budget en capaciteit nodig. Het vraagt veel van je organisatie. Samenwerken bij het ontwikkelen van technologie biedt daarom veel voordelen. Samen kun je het werk verdelen en de risico’s dragen.

Samen VR sollicitatietraining ontwikkelen

Inclusief Groep, KonnecteD en Lucrato zijn samen aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een VR sollicitatietraining waarmee mensen kunnen oefenen met solliciteren zonder druk. Samen hebben de werkontwikkelbedrijven een aantal eisen opgesteld waaraan de technologie moet voldoen.

Eisen aan de technologie:

  • Tool moet gebruikersvriendelijk zijn
  • Beschikbaar op meerdere platform
  • Makkelijk kunnen worden uitgebreid

Eisen aan VR sollicitatietraining:

  • Sollicitatiegesprekken toepasbaar voor meerdere bedrijven, verschillende functierollen en beschikbaar in meerdere talen
  • Persoonlijk gerelateerde vragen op basis van CV kandidaat
  • Interviewer reageert zowel verbaal als non-verbaal
  • Kandidaat ontvangt feedback op basis van het gesprek

Samenwerken met de technologie partner

In de zoektocht naar de juiste technologiepartner is er met meerdere bedrijven gesproken. De keuze is uiteindelijk gevallen op Compucraft. Zij waren al bezig met de ontwikkeling van een VR sollicitatietraining met AI-interviewer. Bij elk werkontwikkelbedrijf zijn daarna denktanks georganiseerd om collega’s te betrekken en hen de kans te geven om mee te denken over hoe de sollicitatietraining eruit moest komen te zien. Daarnaast zijn er gezamenlijk feedbackrondes georganiseerd met Compucraft om de VR sollicitatietraining zo goed mogelijk door te ontwikkelen.

VR sollicitatietraining

Voor de training stelt de kandidaat een CV op. Hier zal de AI-interviewer in het gesprek op reageren door middel van het stellen van persoonlijke vragen. De kandidaat kan hierop reageren en  ook is het mogelijk vragen te stellen aan de AI-interviewer. De VR-omgeving is afgestemd op de functie waar de kandidaat op solliciteert, zoals een kantoor of werkplaats.

Investering in inclusieve technologie

De investeringskosten voor de ontwikkeling van de VR sollicitatietraining is geregeld via een gezamenlijk budget, waar de werkontwikkelbedrijven hetzelfde bedrag in hebben geïnvesteerd. Daarnaast heeft ieder werkontwikkelbedrijf een individuele overeenkomst met Compucraft voor de afname van de software. Die overeenkomst is in afstemming met elkaar gemaakt. De VR sollicitatietraining is belegd bij Stichting Stip. Zo is de technologie voor iedereen in het sociaal domein beschikbaar.

Wat is er nodig voor een succesvolle samenwerking?

De werkontwikkelbedrijven zijn erg tevreden over hun samenwerking. Richard Garot van KonnecteD vertelt: “Het proces verliep heel vloeiend.” Thomas Krikken van Lucrato vervolgt: “We communiceerden heel open en onze doelen waren hetzelfde. We willen allemaal onze kandidaten beter bedienen.” Bertina Rijksen van Inclusief Groep beaamt de fijne samenwerking: “Hoewel interne processen bij iedere organisatie verschillen herkenden we als werkontwikkelbedrijven veel bij elkaar. Dat vergemakkelijkte het verdelen van de taken. ”

Adviezen voor succesvol samenwerken zijn:

  1. Creëer draagvlak in iedere organisatie
  2. Zorg voor eigenaarschap van het project binnen iedere organisatie
  3. Heb onderling vertrouwen

Meer weten?

Geïnteresseerd in de VR sollicitatietraining of andere vragen over inclusieve technologie? Neem contact met ons op.

Recente artikelen

Bor Veen en Pieter Schortemeijer over succes en ‘mislukkingen’

  • Kijken naar Kansen
  • Werkkracht

De ‘gewoon doen, we zien wel waar het schip strandt’– mentaliteit doet tekort aan de ambities van Werkkracht. Ze weten wat ze doen, maar kaderen van tevoren niet wat de uitkomsten moeten zijn. Want zelfs als het niet werkt, leer je daar weer van. En heb je de volgende keer een betere kans van slagen.

Lees meer
Links Pieter Schortemeijer en rechts Bor Veen
Uitgelicht

Victor van Dinten over navigatie in gebouwen door naext

  • Meet the Maker
  • naext

Hoe kan je de kennis over navigatiekaarten in parkeergarages inzetten om maatschappelijke impact te maken? Victor van Dinten deed dat door naext op te richten. Waar de meeste navigatieapps, zoals Google Maps, stoppen zodra je bij het gebouw bent aangekomen, gaat naext een stap verder. Dit platform maakt de binnenkant van gebouwen toegankelijker voor mensen met een ondersteuningsvraag, door alle instructies te geven die je nodig hebt om op een stressvrije manier de weg te vinden.

Lees meer
Foto van de oprichter van naext, Victor van Dinten
Uitgelicht

Pilot stressmonitoring TINT West-Brabant

  • Psychosociale support technologie
  • Stress meting device

TINT West-Brabant heeft een pilot stressmonitoring uitgevoerd na een eerdere pilot bij Werkzaak Rivierenland onder de naam ‘Know Yourself’. In de pilot is onderzocht hoe technologie zoals de Fitbit, in combinatie met coaching, ingezet kan worden om langdurige stress bij medewerkers te helpen verminderen. Aan het experiment deden 30 deelnemers van MidZuid en Breda Werkt mee.

Lees meer
Tijdens de pilot stressmonitoring bij TINT West-Brabant draagt een deelnemer een fitbit om zijn pols.

Van lichtprojectie tot vertaaloortje: de mens centraal

  • A+O fonds
  • A+O metalektro
  • Column

Column van Asief Habiboellah directeur van Stichting A+O Metalektro. Hij draagt als directeur – en als mens – inclusieve technologie een warm hart toe. Heeft jouw bedrijf nog koudwatervrees? Asief neemt je mee.

Lees meer

De inzet van inclusieve technologie bij SDD

  • TINT Apeldoorn

Voor werkgevers biedt de inzet van inclusieve technologie een oplossing voor de huidige arbeidskrapte. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al? TINT Apeldoorn verzameld praktijkverhalen van werkgevers ter inspiratie. Dit keer is de beurt aan SDD.

Lees meer

Wat is cognitieve support technologie?

  • Cognitieve Support Technologie

Inclusieve technologie omvat een breed scala aan toepassingen. Wat valt er precies onder? Om die vraag te beantwoorden, belichten we de verschillende soorten inclusieve technologie. Deze keer leggen we uit wat cognitieve support technologie (CST) inhoudt.

Lees meer
Wat is cognitieve support technologie?