Groenbedrijven
Werk Breda, Vebego Groen en Donker Groen (Donker Groep) zijn de drie werkgevers die vanuit hun praktijk zijn gaan helpen om de werksituaties en werkzaamheden in kaart te brengen. Denk hierbij aan de gezondheid van medewerkers, zoals klachten aan schouders, of langdurig repeterend werk. Werkzaamheden zoals snoeien en knippen van hagen, schoffelen of aanlegwerkzaamheden. Onder leiding van TNO is getoetst en in de praktijk beproefd welke exoskeletten het beste aansluiten bij de behoeften.
Onderwijs
Ook het onderwijs was bij dit onderzoek betrokken. De studenten van de opleiding Gezondheidstechnologie van Avans hogeschool ondersteunden het onderzoek. Daarnaast is de pilot gestart met een introductiedag bij Curio (bij de opleiding Groen & Dier) en zijn de eerste ervaringen met de exoskeletten door leerlingen van de groenopleiding gelijk getest in het werkveld.
WerkgeversServicePunt
WerkgeversServicepunt West-Brabant (WSP) (sectorteam groen) is aangesloten om de mogelijkheden voor werkgevers goed te monitoren. De collega’s van het WerkgeversServicepunt gaven aan dat zij weten welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn voor werkgevers om bijvoorbeeld extra begeleiding of andere voorzieningen te regelen. De exoskeletten vallen vooralsnog niet onder werkvoorzieningen van UWV. Dus dienen door het bedrijf zelf te worden aangeschaft.
Ervaringen gebruik exoskeletten
Een aantal reacties op het gebruik van de exoskeletten:
- Ondersteuning duidelijk te voelen
- Beensteunen zijn irritant
- Helpt bij bukken en tillen
- Warm bij hoge temperaturen
- Makkelijk aan te passen
Vervolg inzet exoskeletten
Tijdens de eindbijeenkomst werden er kritische vragen gesteld door werkontwikkelbedrijven. Kempenplus, Senzer en MidZuid gaven aan geïnteresseerd te zijn om verder te gaan met de exoskeletten, maar er is ook behoefte aan goed onderzoek in de sector naar het “bewegingsapparaat”. Ze vroegen zich af hoe de uitkomsten van de pilot teruggekoppeld worden aan de producenten en of een exoskelet als persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) gezien moeten worden. En welke behoefte heeft iemand met een eventuele ondersteuningsvraag? Zo vroeg Jurgen Broos van Broos groenvoorziening: “Hebben de jongeren ook interesse in deze exoskeletten?’’ Waar Ben de Rooy van De Rooy hoveniers aan toevoegde: “Je gaat pas met een loopstok lopen als je hem nodig hebt”. Hier is dus nog een hele wereld te winnen.
Factsheet exoskeletten in het groen
Speciaal voor dit project heeft TNO een factsheet uitgegeven, bekijk deze hier.
Benieuwd naar innovaties in het groen, meld je aan voor TINK OC
Op dinsdag 24 september organiseren wij een webinar over inclusieve technologie in het groen. Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in het groen en welke rol is daar weggelegd voor mensen met een ondersteuningsvraag en inclusieve technologie? We gaan in gesprek met een ondernemer in het groen, een technologie partij en een werkontwikkelbedrijf over de kansen en mogelijkheden. Meld je gratis aan voor het webinar van 24 september om 15.00 – 16.30 uur https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeibID0sn8i2Ly6jRWHm7kkM4DeOcSeuNGAGvFODcKuKCxCWA/viewform