De arbeidsparticipatie van mensen met een beperking moet dan ook omhoog, omdat zij van groot belang zijn voor onze arbeidsmarkt en recht hebben op een volwaardige plek op de werkvloer.
Tijdens een werkbezoek bij Senzer in Helmond zag ik hoe robotica als hulpmiddel werd gebruikt. Dankzij slimme hulpmiddelen konden werknemers, die eerst alleen eenvoudig assemblagewerk konden doen, nu ook de stap maken naar complexere assemblage. Zulke voorbeelden laten zien dat met de juiste hulpmiddelen en ondersteuning iedereen van waarde kan zijn binnen een bedrijf en op de arbeidsmarkt.
Er zijn vele vormen van hulpmiddelen te bedenken. Als geen ander weet ik hoe belangrijk hulpmiddelen zijn, vanwege mijn visuele beperking gebruik ik zelf namelijk spraaksoftware. Blinde personen kunnen geholpen worden met communicatiesoftware en bij Senzer zag ik dus hoe robotica gebruikt werd om zwaar werk te verlichten.
Dankzij hulpmiddelen stromen mensen met een beperking door naar regulier werk, met op hun borst hetzelfde embleem als elke andere collega. Zij maken deel uit van een team en hun talenten worden volop ingezet binnen datzelfde team.
Vanuit Den Haag roep ik op om te stoppen met het redeneren vanuit beperkingen, en juist te kijken naar wat iemand wél kan. Mijn overtuiging is dat mensen met een beperking de ruimte moeten krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Ze moeten zich niet laten beperken door hun beperking, maar denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.
*) Subsidieregeling inclusiviteitstechnologie voor het MKB
Naar aanleiding van een voorstel van het Tweede Kamerlid Daan de Kort is er een subsidieregeling opgesteld voor mkb-ondernemers waarmee zij kunnen investeren in arbeidsondersteunende technologie, ofwel inclusiviteitstechnologie. Deze wordt nog gepubliceerd.