ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Victor van Dinten over impact maken met navigatie in gebouwen door naext

Hoe kan je de kennis over navigatiekaarten in parkeergarages inzetten om maatschappelijke impact te maken? Victor van Dinten deed dat door naext op te richten. Waar de meeste navigatieapps, zoals Google Maps, stoppen zodra je bij het gebouw bent aangekomen, gaat naext een stap verder. Dit platform maakt de binnenkant van gebouwen toegankelijker voor mensen met een ondersteuningsvraag, door alle instructies te geven die je nodig hebt om op een stressvrije manier de weg te vinden.

  • Meet the Maker
  • naext
Victor van Dinten over impact maken met navigatie in gebouwen door naext

De oprichting van naext

Victor van Dinten en zijn compagnon Lukas van Delft ontmoetten elkaar 20 jaar geleden in de IT-industrie. Voordat ze naext oprichtten in 2022 werkten ze samen in de automotive-industrie, waar ze verantwoordelijk waren voor het ontwikkelen van digitale navigatiekaarten voor zelfrijdende auto’s in parkeergarages. Maar na een tijdje vroegen ze zich af hoe maatschappelijk relevant hun werk was. Ze wilden meer. Van Dinten vertelt: “Een auto die zichzelf kan parkeren in een vak is leuk, maar ik vind de impact daarvan op wereldschaal heel erg beperkt. Wij wilden onze tijd daar niet langer aan besteden.”

Dus wat doe je dan? Nadenken over hoe je die kennis kan inzetten om iets te creëren wat wél impact maakt. Van Dinten en Van Delft realiseerden zich dat ze hun kennis over real-time driedimensionale navigatie ook voor iets anders konden inzetten. Bijvoorbeeld om de navigatie in gebouwen toegankelijker te maken voor mensen met een ondersteuningsvraag, zoals blinden en slechtzienden. Hun wens om meer maatschappelijke impact te maken ging in vervulling met de oprichting van naext (kort voor ‘naturally extended’) in 2022. Een platform dat mensen in gebouwen van A naar B brengt met behulp van intuïtieve instructies, zodat het op een natuurlijke en eenvoudige manier extra ondersteuning biedt.

Hoe werkt naext?

naext biedt een platform met real-time navigatie in gebouwen. Via een app worden visuele, auditieve en tactiele instructies geven, waarbij de gebruiker feedbackvoorkeuren kan instellen op basis van behoefte. Visuele feedback wordt geprojecteerd als lens over het camerabeeld van de telefoon, auditieve instructies zijn gebaseerd op voice-over en haptics worden gebruikt om tactiele paden aan te geven. Dat betekent dat de telefoon van de gebruiker met trillingen de juiste route aangeeft. Daarnaast kan de gebruiker voorkeuren aangeven, zodat hij een prikkelarme of rolstoelvriendelijke route krijgt of een voor mensen met een visuele ondersteuningsvraag.

Het platform is geschikt voor veel verschillende doelgroepen, waaronder mensen met een visuele ondersteuningsvraag (blinden en slechtzienden), neurodivergente mensen, ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit. Door het gebruik van het platform vinden mensen makkelijker de weg – die bij hun behoeftes aansluit – waardoor zij minder stress en meer zelfvertrouwen ervaren. De app kan zonder wifi gebruikt worden en is tot op de centimeter accuraat.

Een gebruiker van naext ziet op zijn telefoon een groene lijn met pijlen door een hal lopen die de route aangeeft

Gebruikers betrekken bij ontwikkeling technologie

Wanneer je een platform ontwikkeld voor een bepaalde doelgroep heb je daar ook de input van de doelgroep bij nodig. Van Dinten vertelt daarover: “Wij geloven sterk in een outside-in benadering, waarbij feedback van buitenaf naar binnen komt. We werken daarom nauw samen met verschillende expertisegroepen die onze technologie testen en waarmee we kunnen klankborden.”

De kennis van expertisegroepen is van groot belang. Van Dinten vertelt over de keer dat ze muurdetectie hadden aangezet tijdens een demo met blinde mensen. “De telefoon ging dan in de buurt van muren trillen. Maar een blind persoon is helemaal niet bezig met muurdetectie, want dat voelt hij wel met een stok. Dus dat werd weer veel te rumoerig en chaotisch.” Dat weet je als ziend persoon niet dus daar heb je de expertise van ervaringsdeskundigen voor nodig.

De wensen van ervaringsdeskundigen vormen de basis, maar daarvoor moet je wel laten zien wat er allemaal mogelijk is. “Het begint met een initieel idee voorleggen aan een expertisegroep. Wij bieden een voorzet van wat er allemaal kan, want dat is voor veel mensen moeilijk te bevatten. Je moet soms dingen aandragen die technologisch mogelijk zijn om de verbeelding van mensen te prikkelen, zodat ze zich kunnen voorstellen wat er allemaal mogelijk is. Vervolgens verzamelen we feedback.”

“Maar behalve samenwerken met de expertisegroepen, willen we ook onze organisatie meer inclusief maken. We zouden ons team graag uitbreiden met een aantal blinde mensen die willen bijdragen aan de productontwikkeling. Het gaat ons niet om ambassadeurschap – dat vinden we altijd een beetje een gemakkelijke oplossing – maar we zoeken mensen die daadwerkelijk waarde kunnen toevoegen aan ons bedrijf.”

Een gebruiker van naext kijkt op zijn telefoon

Samenwerkingen en ambities

naext richt zich momenteel vooral op organisaties in de sectoren mobiliteit, openbaar vervoer en gezondheidszorg. Dat zijn niet de meest makkelijke sectoren weten ze, maar wel de plekken waar hun technologie de meeste meerwaarde heeft. Dat blijkt bijvoorbeeld uit hun samenwerking met het Amsterdam UMC.

Patiënten die een afspraak op een polikliniek hebben, ontvangen de dag van tevoren de virtuele route naar de locatie. En op de dag zelf kunnen ze de “Route in Amsterdam UMC-app” gebruiken die op het naext platform ontwikkeld is. Zo hoeven mensen zich geen zorgen te maken over het vinden van de weg in het ziekenhuis. Voor een kinderziekenhuis ontwikkelt naext momenteel een speciale interface die aansluit bij de beleefwereld van kinderen. Ze maken van het ziekenhuisbezoek een heuse interactieve experience: kinderen kunnen zich in een Pokémonachtige wereld bevinden of er loopt een virtueel hondje met ze mee tijdens het navigeren.

Mooie voorbeelden die het belang van deze technologie laten zien. En daar stopt het niet. Van Dinten vertelt: “Onze huidige ambitie is om OV Nederland toegankelijker te maken door de digitale reisinformatie, digitale navigatie, obstakels en instructies te bundelen in één platform. We zouden het liefst zien dat onze technologie landt in een al bestaand platform, zoals de NS-app of 9292-app. Daarmee is het bereik en het effect op de doelgroep namelijk het grootst.”

En hoewel Van Dinten als realistische ondernemer weet dat je maar beperkt in de toekomst kan kijken, is er niks op tegen om te dromen. Dus heeft hij de ambitie om naext op de langere termijn internationaal te maken. “Als we die stappen kunnen zetten, komen we heel ver. Maar naext moet wel authentiek blijven. We blijven doen wat we doen.”

Meer weten

In de serie Meet the Maker vertellen bedenkers en ontwerpers van inclusieve technologie over hun drijfveren, missie en toekomstwensen. Zo introduceren we opkomende technologie om in de gaten te houden. Ken of ben jij een interessante startup of scale ups die zich bezighoudt met inclusieve technologie? Neem dan contact met ons op en wie weet zie je de technologie snel terug op onze website.

gerelateerde artikelen

CEO en oprichter Karthik Mahadevan over Envision

  • AI
  • Ally
  • Artificial Intelligence
  • Envision
  • Kunstmatige intelligentie
  • Meet the Maker
  • Slimme bril

Wat begon als een scriptie mondde uit tot een internationaal bedrijf. CEO en oprichter van Envision, Karthik Mahadevan, weet van aanpakken. Met Envision ontwikkelt hij software voor mensen met een visuele ondersteuningsvraag, zoals blinden of slechtzienden, die hen toegang geeft tot informatie die zij anders missen.

Lees meer