ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Kijken naar kansen: WAA Groep over inclusieve technologie bij externe werkgevers

WAA Groep is geen typisch werkontwikkelbedrijf. Het ontbreekt er aan productiehallen; in plaats daarvan zie je kantoorruimtes en vergaderzalen. Al hun medewerkers werken bij een externe organisatie. Om dat mogelijk te maken is de inzet van inclusieve technologie steeds belangrijker volgens Marc Paulissen, de algemeen directeur van WAA Groep.

  • Inclusieve arbeidsmarkt
  • Inclusieve technologie

De specialist in arbeidsvraagstukken

Bij WAA Groep vinden ze dat als iemand binnen bij een werkontwikkelbedrijf kan werken, extern werken ook mogelijk is. Daarmee profileert WAA Groep zich als een werkontwikkelbedrijf waar gekeken wordt naar kansen en ‘nee’ geen optie is. “Vroeger probeerden we geforceerd te matchen op vacatures,” vertelt Paulissen. “Nu denken we niet meer in vacatures, maar geloven we dat het beter werkt als we met ondernemers nadenken over hoe we hun arbeidsvraagstukken kunnen oplossen. Een arbeidsvraagstuk vraagt soms om een andere oplossing dan dat de ondernemer denkt. Daarom denken wij mee, daarin zijn we gespecialiseerd.”

Deze manier van werken heeft wat tijd gekost, maar inmiddels is er veel draagvlak in de organisatie. Accountmanagers en jobcoaches denken mee over wat er nodig is om een persoon extern te plaatsen. Hierin kan inclusieve technologie een belangrijke rol spelen, want iemand kan soms complexer werk doen met behulp van technologie. Mochten medewerkers onverhoopt toch lijken uit te vallen, heeft de WAA Groep geen eigen locatie waar ze aan de slag kunnen. Dit dwingt om te kijken naar welke oplossing mogelijk is zodat de persoon aan het werk kan blijven of eventueel ander aangepast werk kan doen.

Mogelijkheden van inclusieve technologie

Om op deze manier te werken als werkontwikkelbedrijf ziet Paulissen een belangrijke rol voor inclusieve technologie. Vandaar dat ze binnen WAA Groep zich onderdompelen in kennis over inclusieve technologie. Joris van Gelder, accountmanager bij WAA Groep, is speciaal hiervoor vrij gemaakt. Hij besteedt 50% van zijn tijd aan inclusieve technologie. Hij onderzoekt welke technologieën geschikt zijn voor externe werkgevers en test deze samen met medewerkers. WAA Groep schaft deze technologie zelf aan zodat persoonsgebonden technologie mee kan met iemand naar een nieuwe baan. Als de technologie goed werkt, wordt deze meegenomen naar de externe werkplek. Een projectleider van WAA Groep gaat mee naar het externe bedrijf om de medewerker en ondernemer te begeleiden tijdens de implementatiefase van de technologie.

WAA Groep heeft ervaring met verschillende soorten inclusieve technologie:

  • Exoskeletten: Vrijwilligers droegen exoskeletten bij hun werkzaamheden, maar deze werkzaamheden bleken te wisselend en daardoor niet geschikt. Dat leverde een belangrijke les op: onderzoek of de locatie en het type werk geschikt is voor de technologie.
  • Vertaaltechnologie: Timekettle wordt getest om in te zetten bij statushouders.
  • Kunstmatige intelligentie: WAA Groep onderzoekt de mogelijkheid om AI in te zetten bij de gesprekstraining van jobcoaches. Door AI kunnen jobcoaches met verschillende variabelen in een gesprek oefenen. Ook is het mogelijk om data over jezelf in te voeren in het systeem waardoor je ‘met jezelf’ in gesprek gaat en leert hoe je reageert.

De kijk van kandidaten op technologie

Technologie zorgt voor kansen en reduceert risico’s, omdat mensen werk kunnen doen dat ze voorheen niet konden. Paulissen vertelt: “Een medewerker deed eenvoudig werk in een productieomgeving. Men geloofde er niet in dat hij extern kon werken. Als je niet oppast krijg je een selffulfilling prophecy. Het dwingt ons om anders te kijken en andere gesprekken te voeren, zodat iemand wel extern aan de slag kan. In dit voorbeeld hebben we dat gedaan en is hij niet bij de eerste tegenslag weer teruggestuurd. Met geduld aan onze kant en doorzettingsvermogen bij de medewerker heeft dat goed uitgepakt. Hij heeft een baan in administratie en functioneert geweldig. Hij is enorm gegroeid en wil zich blijven ontwikkelen.”

Toch ervaren kandidaten vaak een drempel om technologie te gebruiken. Paulissen zegt: “Zij zijn dan de enige in het bedrijf die de technologie nodig hebben. Dat kan lastig zijn voor kandidaten, omdat zij zich dan anders voelen.” Volgens Paulissen is het daarom belangrijk om te zorgen dat kandidaten een positieve associatie krijgen met technologie. Hij legt uit: “Je moet het bijzonder maken. Je vertelt: ‘Jij bent de eerste met een exoskelet of beamer! Je bent niet speciaal in de negatieve zin, maar juist in het positieve.”

Werkgevers inspireren

WAA Groep werkt veel samen met werkgevers die zich richten op een inclusieve arbeidsmarkt in Noord-Limburg. Samen hebben zij stichting Vinc opgericht. De stichting is in het leven geroepen om meer plekken te creëren voor medewerkers met een grotere begeleidingsbehoefte en het inclusief werkgeverschap te versterken. Paulissen vertelt: “We willen dat werkgevers elkaar inspireren en informeren over hoe het wel kan. Op die manier gaan we van aanbod gestuurd naar vraag gestuurd. De stichting kan daarbij helpen, omdat je de kansen aan ondernemers kan laten zien.” Hij voegt eraan toe: “Deze manier van werken sluit aan op onze visie dat inclusiviteit niet een verantwoordelijkheid is van het werkontwikkelbedrijf, maar van alle werkgevers in de regio samen. In samenwerking met andere bedrijven tonen we aan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en commercieel en resultaatgericht werken heel goed samen gaan.”

Kennis delen over inclusieve technologie

Paulissen roept op om kennis over inclusieve technologie met elkaar te delen. Hij zegt: “We moeten niet zelf het wiel uitvinden. We moeten ons laten inspireren door anderen.” Hij vervolgt dat ze bij WAA Groep veel informatie inwinnen via het kennisplatform van KIT en het volgen van de webinars van TINK Open Café en TINK Cedris. Daarnaast bezoeken ze andere werkontwikkelbedrijven, zoals WeenerXL en TINT Apeldoorn, om kennis uit te wisselen. Om een steentje bij te dragen aan kennisdelen is WAA Groep actief op LinkedIn. “Je bent een serieuze partner voor organisaties op het gebied van arbeidsvraagstukken. WAA groep is daarom actief op LinkedIn om andere partijen te informeren. Laat je zien!”, vertelt Paulissen enthousiast. Dat heeft er bij WAA Groep toe geleid dat aanbieders van technologische hulpmiddelen hun benaderen om te laten zien wat er al allemaal kan.

Advies

Nu WAA Groep veel geïnvesteerd heeft in kennis ontwikkelen over inclusieve technologie is het tijd om te laten zien wat ze ermee kunnen. Hun volgende stap is om met ondernemers aan een arbeidsvraagstuk te werken waarbij technologie wordt ingezet om de meerwaarde ervan te bewijzen. De boodschap van Paulissen is: “Omarm inclusieve technologie en laat je verbazen over wat allemaal mogelijk is. Ook al denk je dat mensen niet extern aan het werk kunnen, met technologie is dat echt mogelijk. Nee is geen optie. Stel jezelf altijd de vraag hoe het wel kan.”

Meer weten over inclusieve technologie

Ben je geïnspireerd geraakt door het voorbeeld van WAA Groep? Deel je verhaal over inclusieve technologie in jouw organisatie. Of neem contact met ons op om meer te leren over inclusieve technologie.

gerelateerde artikelen

Wat werkt (niet) bij de inzet van technologie?

  • Inclusieve technologie
  • Onderzoek

TNO heeft een nieuw onderzoeksrapport uitgebracht over het verminderen van de personeelskrapte met arbeidsbesparende en arbeidsondersteunende technologieën. Het rapport presenteert de kansen, uitdagingen en factoren die bijdragen aan een succesvolle implementatie.

Lees meer
Logo van TNO. In blauwe letters TNO innovation for life.

Maak kennis met het team van KIT: Leendert & Mark

  • Inclusieve technologie

Het team van KIT groeit. Benieuwd naar de verhalen van de medewerkers? In deze rubriek gaan medewerkers met elkaar in gesprek over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week stellen Kwartiermakers Leendert Bos en Mark Scheutjens zich voor.

Lees meer
Links op de foto Leendert Bos, rechts Mark Scheutjens

Maak kennis met het team van KIT: Marleen

  • Inclusieve technologie

In deze rubriek vertellen medewerkers over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week stelt Marleen Braakhuis zich voor.

Lees meer

Column: Het schaap met drie poten? Dit is het moment…

  • Column
  • Inclusieve technologie

Zoek niet langer naar het schaap met 5 poten. De werkgever van de toekomst zoekt naar specifiek talent. Hij is nieuwsgierig hoe hij mensen met talent duurzaam kan inzetten. Hij investeert in een werkvloer met ruimte voor diverse mensen. Lees de column van Leendert Bos.

Lees meer