ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Kijken naar kansen: WAA Groep over inclusieve technologie bij externe werkgevers

WAA Groep is geen typisch werkontwikkelbedrijf. Het ontbreekt er aan productiehallen; in plaats daarvan zie je kantoorruimtes en vergaderzalen. Al hun medewerkers werken bij een externe organisatie. Om dat mogelijk te maken is de inzet van inclusieve technologie steeds belangrijker volgens Marc Paulissen, de algemeen directeur van WAA Groep.

  • Inclusieve arbeidsmarkt
  • Inclusieve technologie

De specialist in arbeidsvraagstukken

Bij WAA Groep vinden ze dat als iemand binnen bij een werkontwikkelbedrijf kan werken, extern werken ook mogelijk is. Daarmee profileert WAA Groep zich als een werkontwikkelbedrijf waar gekeken wordt naar kansen en ‘nee’ geen optie is. “Vroeger probeerden we geforceerd te matchen op vacatures,” vertelt Paulissen. “Nu denken we niet meer in vacatures, maar geloven we dat het beter werkt als we met ondernemers nadenken over hoe we hun arbeidsvraagstukken kunnen oplossen. Een arbeidsvraagstuk vraagt soms om een andere oplossing dan dat de ondernemer denkt. Daarom denken wij mee, daarin zijn we gespecialiseerd.”

Deze manier van werken heeft wat tijd gekost, maar inmiddels is er veel draagvlak in de organisatie. Accountmanagers en jobcoaches denken mee over wat er nodig is om een persoon extern te plaatsen. Hierin kan inclusieve technologie een belangrijke rol spelen, want iemand kan soms complexer werk doen met behulp van technologie. Mochten medewerkers onverhoopt toch lijken uit te vallen, heeft de WAA Groep geen eigen locatie waar ze aan de slag kunnen. Dit dwingt om te kijken naar welke oplossing mogelijk is zodat de persoon aan het werk kan blijven of eventueel ander aangepast werk kan doen.

Mogelijkheden van inclusieve technologie

Om op deze manier te werken als werkontwikkelbedrijf ziet Paulissen een belangrijke rol voor inclusieve technologie. Vandaar dat ze binnen WAA Groep zich onderdompelen in kennis over inclusieve technologie. Joris van Gelder, accountmanager bij WAA Groep, is speciaal hiervoor vrij gemaakt. Hij besteedt 50% van zijn tijd aan inclusieve technologie. Hij onderzoekt welke technologieën geschikt zijn voor externe werkgevers en test deze samen met medewerkers. WAA Groep schaft deze technologie zelf aan zodat persoonsgebonden technologie mee kan met iemand naar een nieuwe baan. Als de technologie goed werkt, wordt deze meegenomen naar de externe werkplek. Een projectleider van WAA Groep gaat mee naar het externe bedrijf om de medewerker en ondernemer te begeleiden tijdens de implementatiefase van de technologie.

WAA Groep heeft ervaring met verschillende soorten inclusieve technologie:

  • Exoskeletten: Vrijwilligers droegen exoskeletten bij hun werkzaamheden, maar deze werkzaamheden bleken te wisselend en daardoor niet geschikt. Dat leverde een belangrijke les op: onderzoek of de locatie en het type werk geschikt is voor de technologie.
  • Vertaaltechnologie: Timekettle wordt getest om in te zetten bij statushouders.
  • Kunstmatige intelligentie: WAA Groep onderzoekt de mogelijkheid om AI in te zetten bij de gesprekstraining van jobcoaches. Door AI kunnen jobcoaches met verschillende variabelen in een gesprek oefenen. Ook is het mogelijk om data over jezelf in te voeren in het systeem waardoor je ‘met jezelf’ in gesprek gaat en leert hoe je reageert.

De kijk van kandidaten op technologie

Technologie zorgt voor kansen en reduceert risico’s, omdat mensen werk kunnen doen dat ze voorheen niet konden. Paulissen vertelt: “Een medewerker deed eenvoudig werk in een productieomgeving. Men geloofde er niet in dat hij extern kon werken. Als je niet oppast krijg je een selffulfilling prophecy. Het dwingt ons om anders te kijken en andere gesprekken te voeren, zodat iemand wel extern aan de slag kan. In dit voorbeeld hebben we dat gedaan en is hij niet bij de eerste tegenslag weer teruggestuurd. Met geduld aan onze kant en doorzettingsvermogen bij de medewerker heeft dat goed uitgepakt. Hij heeft een baan in administratie en functioneert geweldig. Hij is enorm gegroeid en wil zich blijven ontwikkelen.”

Toch ervaren kandidaten vaak een drempel om technologie te gebruiken. Paulissen zegt: “Zij zijn dan de enige in het bedrijf die de technologie nodig hebben. Dat kan lastig zijn voor kandidaten, omdat zij zich dan anders voelen.” Volgens Paulissen is het daarom belangrijk om te zorgen dat kandidaten een positieve associatie krijgen met technologie. Hij legt uit: “Je moet het bijzonder maken. Je vertelt: ‘Jij bent de eerste met een exoskelet of beamer! Je bent niet speciaal in de negatieve zin, maar juist in het positieve.”

Werkgevers inspireren

WAA Groep werkt veel samen met werkgevers die zich richten op een inclusieve arbeidsmarkt in Noord-Limburg. Samen hebben zij stichting Vinc opgericht. De stichting is in het leven geroepen om meer plekken te creëren voor medewerkers met een grotere begeleidingsbehoefte en het inclusief werkgeverschap te versterken. Paulissen vertelt: “We willen dat werkgevers elkaar inspireren en informeren over hoe het wel kan. Op die manier gaan we van aanbod gestuurd naar vraag gestuurd. De stichting kan daarbij helpen, omdat je de kansen aan ondernemers kan laten zien.” Hij voegt eraan toe: “Deze manier van werken sluit aan op onze visie dat inclusiviteit niet een verantwoordelijkheid is van het werkontwikkelbedrijf, maar van alle werkgevers in de regio samen. In samenwerking met andere bedrijven tonen we aan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en commercieel en resultaatgericht werken heel goed samen gaan.”

Kennis delen over inclusieve technologie

Paulissen roept op om kennis over inclusieve technologie met elkaar te delen. Hij zegt: “We moeten niet zelf het wiel uitvinden. We moeten ons laten inspireren door anderen.” Hij vervolgt dat ze bij WAA Groep veel informatie inwinnen via het kennisplatform van KIT en het volgen van de webinars van TINK Open Café en TINK Cedris. Daarnaast bezoeken ze andere werkontwikkelbedrijven, zoals WeenerXL en TINT Apeldoorn, om kennis uit te wisselen. Om een steentje bij te dragen aan kennisdelen is WAA Groep actief op LinkedIn. “Je bent een serieuze partner voor organisaties op het gebied van arbeidsvraagstukken. WAA groep is daarom actief op LinkedIn om andere partijen te informeren. Laat je zien!”, vertelt Paulissen enthousiast. Dat heeft er bij WAA Groep toe geleid dat aanbieders van technologische hulpmiddelen hun benaderen om te laten zien wat er al allemaal kan.

Advies

Nu WAA Groep veel geïnvesteerd heeft in kennis ontwikkelen over inclusieve technologie is het tijd om te laten zien wat ze ermee kunnen. Hun volgende stap is om met ondernemers aan een arbeidsvraagstuk te werken waarbij technologie wordt ingezet om de meerwaarde ervan te bewijzen. De boodschap van Paulissen is: “Omarm inclusieve technologie en laat je verbazen over wat allemaal mogelijk is. Ook al denk je dat mensen niet extern aan het werk kunnen, met technologie is dat echt mogelijk. Nee is geen optie. Stel jezelf altijd de vraag hoe het wel kan.”

Meer weten over inclusieve technologie

Ben je geïnspireerd geraakt door het voorbeeld van WAA Groep? Deel je verhaal over inclusieve technologie in jouw organisatie. Of neem contact met ons op om meer te leren over inclusieve technologie.

gerelateerde artikelen

Congres focust op kansen van technologie voor mensen met een beperking

  • Inclusieve technologie

Het congres werd georganiseerd door de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI) en de Kennisalliantie Inclusieve Technologie (KIT). Innovaties voor een inclusieve arbeidsmarkt De arbeidsparticipatie van mensen met een beperking is in Nederland al heel lang te laag. Zelfs nu de economie op volle toeren draait, staan er nog teveel mensen met een beperking langs de kant. Een paar jaar geleden startten CTI en KIT daarom met het onderzoeken van hoe technologische innovatie kan bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een exoskelet voor mensen met fysieke beperkingen. In samenwerking met gemeenten, technologiepartners, sociale werkbedrijven en reguliere bedrijven zijn er inmiddels 10 pilotprojecten uitgevoerd. De pilots laten ook het belang zien van goede analyse, passende mensgerichte oplossingen en maatwerk bij implementatie van technologie. Opgedane kennis en praktijkvoorbeelden werden tijdens het congres gedeeld. Extra investering voor inclusieve werkplekken Tijdens het congres maakte Staatssecretaris van Ark bekend een pilot generieke werkvoorziening te starten. Daarmee wil het ministerie het voor werkgevers simpeler maken om mensen met een beperking in dienst te nemen en te houden. De staatssecretaris stelt hiervoor 8 miljoen euro beschikbaar. Tamara van Ark over het congres: “Ik ben erg blij met de bevlogen bijdragen, de verbinding die wordt gemaakt tussen mensen die slimme dingen bedenken en werkgevers die bereid zijn deze stap te zetten. Houd die bevlogenheid vast! Laten we met elkaar in gesprek blijven.” De kansen en uitdagingen van inclusieve technologie Bas van de Haterd, auteur, adviseur en spreker, benadrukte de toegevoegde waarde van technologie in de selectieprocedure. Waar mensen soms lastig voorbij een beperking kijken of vooroordelen meenemen, zien robots iemands talent. De focus verschuift. Dat creëert kansen voor mensen met een beperking om aan de slag te gaan. Lars van der Hoorn, directeur Brainport Assembly, deelde zijn kennis vanuit het ondernemersperspectief. ‘Inclusief ondernemen heeft alleen toekomst als het ook financieel goede resultaten oplevert’, aldus Van der Hoorn. De combinatie van technologie en inclusie kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Van der Hoorn stimuleert bedrijven om producten niet meer in het buitenland te laten produceren, maar in Nederland met inzet van mensen met een beperking. Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken pleitte om mensen met een beperking aan te spreken op hun talenten en niet op hun beperkingen. Technologie kan helpen om de samenleving en werk toegankelijker te maken. Inspireren en samen innoveren Doel van het congres was om onder andere werkgevers, ondernemers, technologiepartners en beleidsmakers te inspireren. Voorbeelden uit de praktijk lieten zien dat technologie kansen biedt voor onder andere ondersteuning, inzetbaarheid, productiviteit en kwaliteit. Maar de inzet van technologie vraagt ook om het maken van verstandige keuzes. De inzet biedt veel potentie, maar is geen belofte. CTI en KIT blijven daarom inzetten op onderzoek, advies en implementatie van inclusieve technologie. Met als belangrijkste doel, mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk. Technologie biedt kansen.

Lees meer

Meer mensen aan het werk door inclusieve technologie

  • Inclusieve technologie
  • TNO
  • Whitepaper

Vorige week donderdag verscheen de whitepaper ‘Meer mensen aan het werk door inclusieve technologie?’ van TNO. Er wordt onderscheid gemaakt op basis van vijf categorieën. Kennis en innovatie van doorslaggevend belang Werk is heel belangrijk voor mensen. Het biedt bestaanszekerheid, uitdaging en zingeving. Maar het is lang niet voor iedereen weggelegd om aan het werk te komen of aan het werk te blijven, zelfs niet in tijden van economische voorspoed. Om arbeidsparticipatie en duurzame inzetbaarheid van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie te verbeteren zijn kennis en innovatie van doorslaggevend belang. Innovatieve technologie kan hieraan bijdragen. De technologie is er vaak al, maar toepassingen zijn niet of nauwelijks afgestemd op de specifieke behoeften van bepaalde doelgroepen. Juist die afstemming is cruciaal, wil technologie meer kwetsbare mensen aan het werk helpen én houden. Welke mogelijkheden biedt nieuwe technologie? Technologie biedt mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen over het gehele spectrum, van het zoeken naar werk tot duurzaam aan het werk blijven. De centrale vraag in de whitepaper is dan ook: Welke mogelijkheden biedt nieuwe technologie voor kwetsbare groepen die aan het werk willen of die hun werk moeten zien te behouden? Het beantwoorden van deze vraag begint niet bij technologie, maar bij de werkzoekenden en werkenden die het lastig hebben. De publicatie bespreekt in hoofdlijnen de drempels die mensen ervaren en de vormen van zogenaamde inclusieve technologie die daarbij zouden kunnen helpen.

Lees meer

Opbrengsten pilot Amfors: technologie maakt complex werk voor meer medewerkers toegankelijk

  • Inclusieve technologie
  • Pilots

Dat is het resultaat van een pilot die het werkbedrijf heeft uitgevoerd. Het is de eerste pilot onder de vlag van de Kennisalliantie Inclusie en Technologie en deze is met succes afgerond.  In de  pilot bij Amfors Groep, het sociale werkbedrijf in de regio Amersfoort, krijgen medewerkers met een zogeheten Operator Support Systeem (OSS) op de werkplek geprojecteerde werkinstructies te zien. Het OSS leidt de medewerkers stap voor stap door hun taken en wijst tegelijkertijd op eventuele fouten. Uit de pilot is gebleken dat medewerkers met OSS meer en complexere taken aan kunnen met minder persoonlijke begeleiding, dan bij hetzelfde werk zonder OSS. Ook wordt de leertijd aanzienlijk verkort. Het resultaat is dat de productiviteit snel toeneemt, het aantal fouten afneemt en de medewerkers bovendien ook meer plezier hebben in het werk. Effect op zelfvertrouwen De pilotperiode was te kort om het effect op de persoonlijke groei van medewerkers te onderzoeken. Maar de ervaringen van de testdeelnemers en hun begeleiders wijzen erop dat het zelfvertrouwen toe kan nemen doordat de medewerkers zelfstandiger kunnen werken met minder begeleiding. Eén van de begeleiders in de pilot zei: ‘Een test van 1-2 uur levert medewerkers al meer zelfwaarde op.’ Kennisalliantie Inclusie en Technologie De pilot bij Amfors is de eerste onder de vlag van de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), een initiatief van TNO, Cedris en SBCM. KIT wil in 2018 vijf pilots uitvoeren. Pilot twee is dit voorjaar uitgevoerd bij  Senzer, het werkbedrijf in Helmond. Een derde pilot bij  UW in Utrecht, start binnenkort. In deze pilots onderzoekt KIT de meerwaarde van inzet van nieuwe technologie per werksoort, met het oog op inzetbaarheid en ontwikkeling van medewerkers. Deze kennis gebruikt KIT samen met bedrijven, technologiepartners en investeerders voor verdere implementatie en opschaling. Door gerichte inzet van nieuwe technologie ontstaan er nieuwe kansen op duurzaam werk voor mensen met een beperking

Lees meer

Inzet nieuwe technologie biedt kansen voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

  • Inclusieve arbeidsmarkt
  • Pilots

Geïnspireerd door deze voorbeelden en gedreven door de visie van een inclusieve arbeidsmarkt starten TNO, SBCM en Cedris de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT). Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door Jan Jaap de Haan van Cedris, Josje Lesterhuis van SBCM en Paulien Bongers van TNO. Met de ondertekening verbinden de partijen zich officieel met elkaar in de Kennisalliantie Inclusie en Technologie. Het doel van KIT is het stimuleren van inzet van nieuwe technologieën die bijdragen aan een betere inzetbaarheid en nieuwe banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt onderzocht welke nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van deze groep. Ten slotte wil KIT de opgedane kennis delen met  organisaties die (willen gaan) werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en zo de inclusieve arbeidsmarkt verder vormgeven. Alliantie De samenwerkende partijen, TNO, SBCM en Cedris zien de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals robotisering en digitalisering, als een kans om beter passende of nieuwe werkgelegenheid te creëren. Daarom bundelen ze hun krachten. Door kennis van wetenschappelijk onderzoek van TNO te verenigen met het grote netwerk van sociale werkbedrijven  en sociale ondernemingen van Cedris en met de kennisontwikkeling en innovatiekracht voor sociale werkgelegenheid van SBCM, slaan de partijen de handen ineen. De Kennisalliantie Inclusie en Technologie dient als katalysator en verbinder om onderzoek en experimenten te starten, te begeleiden en te evalueren en deze kennis te delen met andere sectoren. Pilots Dit jaar start KIT met vijf pilots. Bij elke pilot wordt in de praktijk onderzocht hoe nieuwe technologie kan bijdragen om meer verschillende werksoorten (beter) toegankelijk te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De pilots worden uitgevoerd bij sociale werkbedrijven  of sociale ondernemingen en worden gefaciliteerd (o.a. via subsidie), begeleid en geëvalueerd door TNO, SBCM en Cedris. Op dit moment is de eerste pilot uitgevoerd en met een tweede pilot wordt binnenkort gestart. De overige drie pilots worden op een later moment toegekend. Smart Beamer De pilot die inmiddels is uitgevoerd is de toepassing van een Smart Beamer in het Inclusive Fieldlab van sociaal werkbedrijf Amfors in Amersfoort. Met dit systeem worden stap voor stap instructies geprojecteerd, waardoor de medewerker meer complexe assemblagewerkzaamheden zelfstandig kan uitvoeren. Uit de pilot blijkt dat mensen beter zelfstandig leren werken, meer voldoening uit hun werk halen en de productiviteit en de kwaliteit van het werk toeneemt bij medewerkers met verschillende niveaus. Vanaf april zet Amfors de Smart Beamer permanent in. De technologie en de toepassing ervan in het productieproces is beschikbaar voor andere bedrijven.

Lees meer