Personeelstekorten aanpakken met mensgerichte technologie
In de strijd tegen personeelstekorten kan technologie een waardevolle rol spelen, mits deze op een mensgerichte manier wordt ingezet.
Lees meerWerkgevers hebben te maken met arbeidskrapte en zijn op zoek naar oplossingen. Dat inclusieve technologie hierbij een oplossing kan zijn, is voor veel werkgevers onbekend. Daarom organiseerden Werkkracht Ede, Sociaal Ontwikkelbedrijf, en het WerkgeversServicepunt Regio FoodValley een themabijeenkomst over inclusieve technologie.
Welkom geheten door Eldert Nieuwenhuize, trainer bij Werkkracht en AI-model Avatar Binti, liet mooi zien hoe Werkkracht technologie al inzet. Werkgevers werden in meerdere talen verwelkomd en er werd uitgelegd wat die avond op de planning stond. Na een heerlijk buffet, waarbij de werkgevers uit de regio konden bijpraten, was het tijd voor de start van het programma.
Met een enthousiast verhaal nam Lysanne Scheijbeler van TINT Apeldoorn werkgevers mee over ‘Hoe je inclusieve technologie kunt toepassen in deze krappe arbeidsmarkt’. Ze vertelde over Technohub Inclusieve Technologie (TINT) Apeldoorn en behandelde verschillende technologieën die worden ingezet voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Daarnaast was er voldoende tijd voor interactie.
Vertellen over technologie is interessant, maar door het zelf te ervaren weet je nog beter waarover gesproken wordt. Werkkracht had samen met TINT Apeldoorn verschillende technologieën beschikbaar gesteld. In 4 groepen ging iedereen uiteen.
Na een korte introductie over de technologie mocht iedereen de technologie zelf uitproberen. Zo konden werkgevers Speaksee, VRelax, VR beroepenoriëntatie en de vertaaloortjes uitproberen. De 3D-printer was niet aanwezig, maar Lysanne vertelde over de 3D-printer en liet verschillende hulpmiddelen zien die hiermee ontwikkeld zijn.
Er waren enthousiaste reacties op de verschillende technologieën. Het zelf kunnen ervaren vond iedereen erg waardevol, evenals het horen hoe het wordt toegepast. Werkgevers waren erg gecharmeerd van de oplossingen die er zijn, technologieën waar ze voorheen geen weet van hadden. Iedereen was het erover eens dat het bijdraagt aan het toegankelijker maken van werk voor veel mensen die nu aan de kant staan. Ook werd opgemerkt dat veel van de technologieën voor iedereen toepasbaar zijn, wat helemaal waar is. Bij Werkkracht worden technologieën inmiddels ook gebruikt om de methodische aanpak voor het werk-fit maken van kandidaten te verbeteren, met een focus op het creëren van duurzame matches. Verschillende werkgevers gaven aan graag meer informatie te willen over bepaalde technologieën, omdat ze hier toepassingen voor zien in hun organisatie. Dat is heel positief om te horen.
De afsluiting van de themabijeenkomst werd verzorgd door Bor Veen, directeur van Werkkracht. In zijn slotwoord benadrukt hij het belang van gezamenlijke inspanningen in samenwerking met WSP en ION. Tevens onderstreept hij de noodzaak van voortdurende kennisverbreding met betrekking tot deze inclusieve technologieën. Dit is van cruciaal belang om werkgevers op een nog effectievere wijze te ondersteunen en te voorzien van relevante informatie.
Ben je een sociaal werkbedrijf en wil je werkgevers inspireren op het gebied van inclusieve technologie? Dan is het organiseren van een themabijeenkomst zoals Werkkracht in samenwerking met het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley heeft gedaan een mooi voorbeeld. Wel is het belangrijk om dit goed af te stemmen het WSP. Zorg dat iedereen vooraf weet wat inclusieve technologie is en dat het niet alleen gaat om grote technologische oplossingen, maar ook om zaken als vertaaltechnologie of Speaksee, die praktisch en snel inzetbaar zijn.
KIT organiseert TINK open cafésessies voor reguliere werkgevers over inclusieve technologie. Hier kunnen werkgevers gratis aan deelnemen. De eerstvolgende sessie is online op 9 april.
Ook hebben diverse TINT hubs in Nederland inloopmomenten. Klik hier voor de inloopmomenten bij TINT Apeldoorn.
In de strijd tegen personeelstekorten kan technologie een waardevolle rol spelen, mits deze op een mensgerichte manier wordt ingezet.
Lees meerIn het onderwijs en op de arbeidsmarkt wordt inclusieve technologie volop ingezet. Bij het volwassenenonderwijs valt nog winst te behalen.
Lees meerIn de melkveehouderij wordt fysiek zwaar werk uitgevoerd. Exoskeletten kunnen ondersteuning bieden bij deze werkzaamheden. Henny Greveling, regiomanager van Abeos Agri in Drenthe en Flevoland, vertelt over hoe Abeos Agri de exoskeletten introduceerde aan hun medewerkers en hun reactie.
Lees meerHogeschool Saxion en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden samen met Stichting Accessibility een toolkit voor HR en teamleiders om hybride werken inclusief te maken voor mensen met een ondersteuningsvraag.
Lees meerTINT hubs in de regio zorgen ervoor dat mensen met onbenut arbeidspotentieel door middel van technologie aan het werk kunnen. In het essay Benut regionaal talent met Technohubs Inclusieve Technologie benadrukken de auteurs het belang van de TINT hubs voor een inclusieve arbeidsmarkt.
Lees meerHoe gaat het nu met de inzet van Envision Glasses bij Den Haag Werkt? KIT ging in gesprek met senior accountmanager Olaf Morel, projectleider Jan van der Werf en gebruiker Nour el Arkoubi over de geleerde lessen van het project.
Lees meer