ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Werkkracht zet VRelax in om kandidaten te ondersteunen te ontspannen

Werkkracht zet VRelax in om kandidaten te ondersteunen te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun stressniveau op de werkvloer kunnen verlagen? Welke technologie is hiervoor inzetbaar? KIT ging in gesprek met werkcoach Sjoerd van Eck, projectleider Pieter Schortemeijer van Werkkracht, en Business Developer Frank Nuus van VRelax. Sinds een aantal maanden wordt de app van VRelax ingezet in het groeikrachtprogramma van Werkkracht.

  • Virtual Reality
Persoon met een Virtual Reality bril op met de app VRelax

Aanleiding inzet technologie

“Als mensen bij ons aankloppen, komen ze in het 10-12 weken durende groeikrachtprogramma terecht. Het traject dat we aanbieden is behoorlijk intensief; er zijn veel onderzoeken, gesprekken en een 8-weekse mindfulness training. Dit veroorzaakt veel spanning en stress. We merkten dat de mindfulness training voor verschillende kandidaten een stap te ver was. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing,” vertelt Van Eck. Op het congres over IPS van Hoofdzaak Werk kwam Schortemeijder in contact met spreker Wim Veling, hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Veling heeft ervaring met de inzet van Virtual Reality in de geestelijke gezondheidszorg. Op deze manier kwam ik in contact met VRelax en zijn we een aantal gesprekken gestart binnen Werkkracht,” aldus projectleider Schortemeijer.

Inzet technologie

“VRelax is een app met als doel mensen te helpen met mentale problemen. Het doel van de app is het verlagen en omgaan met stress. Zet de Virtual Reality bril op en stap in een andere wereld om de rust te ervaren. Met de app kunnen mensen zelf kiezen welke natuurlijke virtuele omgevingen ze willen beleven, met interactieve oefeningen die extra ontspanning geven. VRelax richt zich van oorsprong op grote GGZ-instellingen, maar mensen met mentale problemen vind je overal. Bovendien vinden veel mensen het moeilijk om te ontspannen. Daar helpen wij hen graag bij,” zegt Nuus. Samen met Werkkracht zijn we gaan kijken hoe we de technologie het beste kunnen inzetten. Welke problemen zijn er, wat zien we, en wat horen we op de werkvloer. “Dit hebben we uitgebreid besproken en we kwamen tot de conclusie dat veel kandidaten veel stress ervaren en dat VRelax hierbij een toegankelijke oplossing zou kunnen zijn,” vertelt Van Eck.

Afb. 1. Vind ontspanning bij de olifanten

Afb. 2. Vind ontspanning door een sessie klankschalen

Reacties van kandidaten

“De kandidaten zijn enthousiast. Bij bijna iedereen daalt de stress na het gebruik van VRelax. Mensen gebruiken de bril graag na het werk of na afloop van een lastig gesprek. Een mooi voorbeeld: een persoon gaf aan dat hij na een lastig gesprek een vol hoofd had en geen werk meer uit zijn handen kreeg. Door op dat moment VRelax in te zetten, kon hij ontspannen en daarna weer aan het werk,” aldus Schortemeijer. En Van Eck vertelt: “We laten kandidaten het bewust 2x ervaren. Een persoon was na de eerste keer niet enthousiast. Zijn stress was niet afgenomen, maar de 2e keer ervaarde hij dat het wel werkte en deze persoon zet de technologie nu graag in”.

Vormgeven in de organisatie

Schortemeijer en Van Eck hebben VRelax eerst een tijdje zelf uitgeprobeerd om zo te ervaren wat het met je doet. Op deze manier zijn zij al goede ambassadeurs binnen de organisatie. Ook heeft VRelax hen een dagdeel ondersteund bij de introductie. “We merken wel dat het soms nog lastig is voor kandidaten om de link te leggen tussen ‘ik heb stress’ en de inzet van VRelax. Hier proberen we dus actief op te wijzen,” vertelt Van Eck. “Bij Werkkracht willen we VRelax structureel inzetten, omdat we overtuigd zijn van de werking en het nut voor de kandidaten. Sinds 2 maanden zijn we ook echt gestart met het methodisch opnemen in het programma. Hierbij is het ook belangrijk dat alle werkcoaches op de hoogte zijn van het doel van VRelax. Dat ontstressen erg belangrijk is en dat VRelax algemeen geaccepteerd is. Dat het niet raar is dat je met een bril op zit, maar dat het erbij hoort. Meer ontspanning zorgt ervoor dat je betere keuzes kunt maken en dit zorgt voor meer zelfregie. Heel belangrijk voor onze kandidaten,” zegt Schortemeijer.

VRelax als tijdelijk hulpmiddel

“Burnout is een ziekte van deze eeuw, en momenteel worden er te veel pleisters geplakt in plaats van de oorzaak aan te pakken; namelijk ontspannen. Leren ontspannen is voor veel mensen lastig. VRelax helpt mensen om te leren ontspannen en heeft ook als doel dat mensen zelf leren te ontspannen. Zodat de inzet van VRelax niet constant nodig is. Dit is ook belangrijk om te realiseren. VRelax is echt een hulpmiddel in dit proces,” aldus Nuus.

Tips om te starten met VRelax

  • Zie werk als middel om kandidaten verder te krijgen.
  • Kijk hoe je VRelax wilt positioneren in het programma.
  • Zet het doelmatig en structureel in.
  • Creëer bewustzijn op de werkvloer voor de inzet en het nut van VRelax.
  • Neem het WerkgeversServicePunt en werkcoaches mee bij de inzet van VRelax.

Investering VRelax

De investering van VRelax bedraagt het volgende:

  • Eenmalige aanschaf VR-bril voor € 399,-
  • Jaarlijkse licentie van €1195,-

Klanten worden hiervoor goed begeleid en krijgen alle updates en nieuwe werelden toegevoegd. Voor meerdere brillen zijn meerdere licenties nodig.

Meer weten over VRelax

Wil je meer weten over VRelax of heb je vragen met betrekking tot inclusieve technologie? Neem dan contact met ons op.

Recente artikelen

Wat werkt (niet) bij de inzet van technologie?

  • Inclusieve technologie
  • Onderzoek

TNO heeft een nieuw onderzoeksrapport uitgebracht over het verminderen van de personeelskrapte met arbeidsbesparende en arbeidsondersteunende technologieën. Het rapport presenteert de kansen, uitdagingen en factoren die bijdragen aan een succesvolle implementatie.

Lees meer
Logo van TNO. In blauwe letters TNO innovation for life.
Uitgelicht

CEO en oprichter Karthik Mahadevan over Envision

  • AI
  • Ally
  • Artificial Intelligence
  • Envision
  • Kunstmatige intelligentie
  • Slimme bril

Wat begon als een scriptie mondde uit tot een internationaal bedrijf. CEO en oprichter van Envision, Karthik Mahadevan, weet van aanpakken. Met Envision ontwikkelt hij software voor mensen met een visuele ondersteuningsvraag, zoals blinden of slechtzienden, die hen toegang geeft tot informatie die zij anders missen.

Lees meer
Uitgelicht

Tech met een missie: iedereen doet mee!

  • Column
  • Samenwerking

In de column van maart vertelt Maarten Gielen, directeur van IBN en bestuurder Cedris, over wat als we technologie niet als vijand, maar als bondgenoot zien.

Lees meer

Wat is communicatie support technologie?

  • Communicatie support technologie

Inclusieve technologie omvat een breed scala aan toepassingen. Wat valt er precies onder? Om die vraag te beantwoorden, belichten we de komende weken de verschillende soorten inclusieve technologie. Deze keer leggen we uit wat communicatie support technologie inhoudt.

Lees meer

KIT introduceert een nieuwe Technohub: TINT Maastricht

  • TINT
  • TINT Maastricht

Leuk nieuws, want er is weer een nieuwe Technohub Inclusieve Technologie. TINT Maastricht is de vijfde TINT in Nederland. Het consortium bestaande uit Envida, Het VISTA college, MTB Maastricht en TNO gaat samen aan de slag om de inzet van inclusieve technologie bij werkgevers in Zuid-Limburg uit te breiden.

Lees meer

Samenwerken als werkontwikkelbedrijven aan inclusieve technologie

  • VR sollicitatietraining

Werkontwikkelbedrijven zijn er om mensen naar werk toe te leiden of in het werk te begeleiden. Inclusieve technologie kan hierbij ondersteunen. Bij  de ontwikkeling van technologie komt een hoop kijken. Waarom zelf het wiel uitvinden als dat ook samen kan? Inclusief Groep, KonnecteD en Lucrato hebben hun krachten gebundeld om samen met Compucraft een VR sollicitatietraining te ontwikkelen.

Lees meer
Kandidaat heeft VR bril op en twee consoles in haar hand