ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Werkzaak Rivierenland zet voorleespen in: klein hulpmiddel met impact

Tijdens het TINK Cedris webinar van 8 november 2022 nam Werkzaak Rivierenland de deelnemers mee over de inzet van de voorleespen.

Werkzaak Rivierenland zet voorleespen in: klein hulpmiddel met impact

Voorleespen

Binnen de CTI Challenge is Werkzaak Rivierenland aan de slag gegaan met de voorleespen. Deze pen leest voor wat er op papier, scherm of telefoon staat. Ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Een interessante technologie die ook aantrekkelijk lijkt voor verschillende doelgroepen.

Doelgroepen

  • Mensen met een visuele beperking
  • Mensen die laaggeletterd zijn
  • Mensen met NAH, niet aangeboren hersenletsel

De voorleespen wordt ingezet om het werk voor mensen toegankelijker te maken.

Toepassingen

Een werknemer met niet aangeboren hersenletsel heeft de voorleespen gebruikt bij het invullen van een formulier voor een fietsplan. Zonder de voorleespen lukte dit niet.
Een andere werknemer die laaggeletterd is heeft de pen privé uitgeprobeerd. Zo heeft de werknemer voor het eerst een boek uitgelezen. Werknemers zijn enthousiast over de mogelijkheden.

Voordelen voorleespen

  • Eenvoudig hulpmiddel; snel te gebruiken
  • Toepasbaar op tekst op papier, scherm en telefoon
  • Mensen worden meer zelfredzaam, zelfstandigheid neemt toe. Dit geldt zowel voor op het werk als privé.

Nadelen voorleespen

  • Interpretatie kan soms lastig zijn. Bijvoorbeeld als een spreadsheet wordt getoond daarna alle kolommen worden voorgelezen.

Vervolg

Werkzaak Rivierenland heeft nu een voorleespen aangeschaft die door werknemers zowel zakelijk als privé kan worden uitgeprobeerd. Zo is het laagdrempelig toegankelijk voor werknemers.

gerelateerde artikelen

Paul Verbakel over inclusieve technologie bij Senzer

  • Kijken naar Kansen

Technologie is geen doel op zich. Dat benadrukt Paul Verbakel, directeur van werkontwikkelbedrijf Senzer, meerdere keren tijdens het gesprek. “De technologie moet een oplossing bieden voor een belemmering die iemand ervaart. Dáár begint het.” Vanuit die filosofie ontwikkelde Senzer in de afgelopen jaren een doordachte, geborgde aanpak rondom inclusieve technologie. Wat begon als een project, is inmiddels een vast onderdeel van de dienstverlening. En dat levert resultaat op.

Lees meer
Paul Verbakel, directeur van Senzer

Pilot stressmonitoring TINT West-Brabant

  • Psychosociale support technologie
  • Stress meting device

TINT West-Brabant heeft een pilot stressmonitoring uitgevoerd na een eerdere pilot bij Werkzaak Rivierenland onder de naam ‘Know Yourself’. In de pilot is onderzocht hoe technologie zoals de Fitbit, in combinatie met coaching, ingezet kan worden om langdurige stress bij medewerkers te helpen verminderen. Aan het experiment deden 30 deelnemers van MidZuid en Breda Werkt mee.

Lees meer
Tijdens de pilot stressmonitoring bij TINT West-Brabant draagt een deelnemer een fitbit om zijn pols.

Van lichtprojectie tot vertaaloortje: de mens centraal

  • A+O fonds
  • A+O metalektro
  • Column

Column van Asief Habiboellah directeur van Stichting A+O Metalektro. Hij draagt als directeur – en als mens – inclusieve technologie een warm hart toe. Heeft jouw bedrijf nog koudwatervrees? Asief neemt je mee.

Lees meer

De inzet van inclusieve technologie bij SDD

  • TINT Apeldoorn

Voor werkgevers biedt de inzet van inclusieve technologie een oplossing voor de huidige arbeidskrapte. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al? TINT Apeldoorn verzameld praktijkverhalen van werkgevers ter inspiratie. Dit keer is de beurt aan SDD.

Lees meer