Drie voorbeelden van inclusieve technologie voor een toegankelijke werkplek
Hoe kan inclusieve technologie bijdragen aan een toegankelijke werkplek? KIT deelt tijdens de Week van de Toegankelijkheid drie inspirerende voorbeelden.
Lees meerEen cobot, of collaboratieve robot, ondersteunt mensen in hun werk door naast en met hen samen te werken. Een mooi voorbeeld van inclusieve technologie met het oog op duurzame inzetbaarheid.
Een cobot is een vorm van (programmeerbare) robottechnologie die bestaat uit een flexibele arm met een gripper (grijper) om voorwerpen mee op te pakken en te verplaatsen of te kantelen. Collaboratieve robots kunnen veilig gebruikt worden in de nabijheid van mensen. Ze zijn bedoeld ter ondersteuning van manuele werkzaamheden, waarbij ze bijvoorbeeld repetitief of zwaar werk uit handen kunnen nemen om zo de productiviteit te verhogen.
Waar een robot gebruikt wordt om een proces te automatiseren en vaak autonoom werkzaam is, wordt een cobot juist naast mensen gebruikt om deze duurzaam te ondersteunen. Een cobot wordt direct aangestuurd en is niet autonoom werkzaam. Het gebruik van een cobot robotarm is een vorm van automatisering waar de mens centraal staat en past dan ook uitstekend binnen een duurzame onderneming.
Een cobot kan veel voordelen bieden op de werkplek voor mensen met een ondersteuningsvraag. Met de ondersteuning van een cobot kunnen zij hun werkzaamheden namelijk toch uitvoeren, net als alle andere werknemers zonder ondersteuningsvraag. Dit biedt nieuw perspectief op de arbeidsmarkt.
Ook wanneer een terugkerende handeling heel precies moet worden uitgevoerd, zijn cobots uitermate geschikt. De belasting van werknemers neemt af en zijn daardoor duurzaam inzetbaar. Indien nodig, kan de cobot zelfs een deel van de zwaardere werkzaamheden overnemen van een werknemer met een lichamelijke beperking.
Bij repeterende handelingen met zware producten is een cobot een waardevolle toepassing, die de hoge fysieke belasting van een werknemer drastisch kan verminderen. De collaboratieve robot verwerkt probleemloos herhaaldelijk producten met een gewicht tussen de 10 en 20 kg. Door een dergelijk obstakel weg te nemen bij een werknemer, kan deze makkelijker deel uit (blijven) maken van het werkproces.
Een cobot ondersteunt mensen op een veilige manier in hun werkproces. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen zodat zij direct naast mensen kunnen worden ingezet. Dit betekent bijvoorbeeld dat er een veiligheidsstop op zit. Ook is de cobot uitgerust met een groot aantal sensoren. Hierdoor stopt de robot tijdig met bewegen en kan een medewerker zelf met de hand de robotarm tegenhouden.
Een collaboratieve robot kan 24 uur per dag gebruikt worden, waarbij de precisie en consistentie van het werk nooit verminderen. Op deze manier wordt de output verhoogt, zonder daarbij aan kwaliteit in te leveren. Verder is een cobot eenvoudig te programmeren en intuïtief in het gebruik, waardoor bijna iedereen er in de praktijk mee kan werken.
Een cobot kan uitstekend gebruikt worden door zowel mensen met als zonder een ondersteuningsvraag. Door zwaar tilwerk of precisiewerk zoals solderen of schroeven letterlijk en figuurlijk uit handen te nemen, is een cobot het perfecte hulpmiddel om mensen duurzaam te ondersteunen in hun werkzaamheden.
Cobots kunnen mensen met een fysieke ondersteuningsvraag ondersteunen bij de uitvoering van manueel werk. Zo kan het werk samen worden uitgevoerd en zorgt het ervoor de persoon kan worden ingezet op de arbeidsmarkt.
Cobots zijn breed inzetbaar en kunnen daarom de productiekosten in uiteenlopende industrieën verminderen. Eigenlijk kan een cobot geïntegreerd worden in ieder productieproces waar manueel werk gedaan wordt, met enkelvoudige handelingen. Dat kan bijvoorbeeld als onderdeel van een team met meerdere mensen, als onderdeel van het lopende bandproces (de pick & place cobot) maar ook door iemand individueel te ondersteunen met lift- of precisiewerk.
Veel bedrijven en andere instanties hebben al een cobot in gebruik genomen of zijn in de verkennende fase van de mogelijkheden aanbelandt. We hebben als kennisplatform een aantal van deze praktijkvoorbeelden verzameld, om een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is met het inzetten van een cobot.
Bij werk- leerbedrijf de Zuidhoek in Zierikzee wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van cobots om aluminium te frezen. Zo wordt de cobot die hier gebruikt wordt niet alleen ingezet in de productie, maar ook als onderwijsmiddel. Dit is een prachtig voorbeeld van de brede inzetbaarheid van de cobot in een duurzame omgeving. Zo wordt mensen die een extra steuntje nodig hebben de mogelijkheid gegeven om (weer) te participeren in de arbeidsmarkt.
Werk- leerbedrijf Inclusief Groep uit Nunspeet heeft met succes een cobot geïntegreerd bij hun werkzaamheden op de locatie in Harderwijk. Door de cobot in te passen in het productieproces, is er repetitief werk uit handen genomen én is de productie omhoog gegaan. Een echte win-winsituatie, dus!
Sociaal ontwikkelbedrijf UW uit Utrecht heeft met een pilot getest of het daar duurzaam mogelijk was om met een cobot zonnepanelen te assembleren. En wat bleek? De cobot was uitstekend geschikt om te ondersteunen in dit zware en repeterende werk!
Uiteindelijk bleek in dit geval dat de kosten niet op zouden wegen tegen de opbrengsten. Uiteindelijk is geen enkele werknemer of werksituatie precies gelijk en zijn er ook verschillende soorten duurzame hulpmiddelen beschikbaar op de markt. Een exoskelet is een ander veelgebruikt middel om te ondersteunen bij zwaar en repetitief werk.
Bekijk meer inclusieve technologieën
Kennisalliantie Inclusie en Technologie is het kennisplatform waar inclusieve technologie centraal staat. Cobots zijn bij uitstek geschikt om mensen ondersteuningsvraag op de werkplek aan passend en blijvend werk te helpen. Meer weten over cobots of andere inclusieve technologieën? Neem dan contact met ons op.
Hoe kan inclusieve technologie bijdragen aan een toegankelijke werkplek? KIT deelt tijdens de Week van de Toegankelijkheid drie inspirerende voorbeelden.
Lees meerHoe implementeer je cobots? Rob Houthooft inspireerde 90% van de deelnemers van TINK Cedris om de mogelijkheden van cobots te verkennen.
Lees meerASSA ABLOY en TINT West-Brabant vertellen over de inzet van Arkite beamerprojectie bij het assembleren van sloten in een video.
Lees meer8 verschillende inclusieve technologieën getest in de praktijk. We bespreken kort de technologieën en de resultaten van de verschillende CTI pilots.
Lees meer