ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Vertaaltechnologie

Door vertaaltechnologie kunnen twee mensen met elkaar in gesprek gaan terwijl zij allebei een andere taal spreken. Wat zij zeggen wordt via een oortje opgenomen. In een app verschijnt dan de tekst in hun eigen taal.

Wat is vertaaltechnologie?

Vertaaltechnologie is een app op een telefoon of tablet. Waar van te voren kan worden ingesteld welke taal een ieder persoon spreekt. Beide personen dragen een oortje als het gesprek begint en dit wordt direct vertaald.  In het oortje hoort men in hun eigen staal wat er wordt gezegd. Bij sommige vertaaltechnologieën kun je de tekst zien in de app. Zo kunnen twee mensen met elkaar communiceren ondanks een taalbarrière.

Waar wordt vertaaltechnologie voor ingezet?

Wanneer mensen de taal niet machtig zijn, is het moeilijker om een baan te vinden. Zelfs als iemand een baan heeft, kan een taalbarrière problemen veroorzaken. Mensen begrijpen bijvoorbeeld instructies niet of kunnen geen vragen stellen. Daarnaast ontbreekt het sociale aspect van werk wanneer iemand niet met collega’s kan communiceren.
Het is niet altijd mogelijk om een tolk of taalcoach te regelen. Vertaaltechnologie biedt dan een uitkomst. Dit betekent niet dat iemand geen Nederlands meer hoeft te leren. In de dagelijkse praktijk is het handiger als mensen dezelfde taal spreken. De technologie is een hulpmiddel wanneer dat niet het geval is.

Voordelen vertaaltechnologie

  • Makkelijker communiceren
  • Kostenbesparing, door het niet inschakelen van een tolk
  • Mogelijkheden voor anderstalligen om eerder aan het werk te gaan

Vertaaltechnologie in de praktijk

Meerdere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Mc Donalds en werkontwikkelbedrijven hebben al de kracht ontdekt van de vertaaltechnologie. Bedrijven kunnen hierdoor effectiever communiceren, mensen eerder inzetten en hebben zo eerder toegang tot arbeidskrachten.

Taalbarrière wegnemen bij KonnecteD

Bij KonnecteD maken ze gebruik van vertaaltechnologie om taalbarrières weg te nemen. Aangezien er onvoldoende taalcoaches beschikbaar zijn, biedt vertaaltechnologie een goed alternatief.

Meer weten over vertaaltechnologie of andere inclusieve technologieën?

Kennisalliantie Inclusie en Technologie is hét kennisplatform op gebied van inclusieve technologie. Met de juiste technologieën is het vaak mogelijk om mensen met een ondersteuningsvraag kansen te bieden op de arbeidsmarkt.
Meer weten over vertaaltechnologie of over andere communicatie support technologie, zoals Speaksee, of andere vragen? Neem contact met ons op en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

gerelateerde artikelen

Terugblik: De kracht van communicatie support technologie

  • Communicatie support technologie
  • TINK open café
  • TINT

Hoe zorg je er als werkgever voor dat nieuwkomers of mensen met een auditieve beperking op een veilige, duurzame kunnen samenwerken? Communicatie support technologie is hier een oplossing voor. In TINK Open Café nam TINT Apeldoorn de deelnemers mee met de verschillende technologieën en praktijkvoorbeelden. Lees hier de terugblik.

Lees meer

Wat is communicatie support technologie?

  • Communicatie support technologie

Inclusieve technologie omvat een breed scala aan toepassingen. Wat valt er precies onder? Om die vraag te beantwoorden, belichten we de komende weken de verschillende soorten inclusieve technologie. Deze keer leggen we uit wat communicatie support technologie inhoudt.

Lees meer

Ervaringsverhaal: Peter vond door Speaksee een baan

  • auditieve ondersteuningsvraag
  • Communicatie support technologie
  • Slechthorend
  • Speaksee
  • TINT Apeldoorn

Peter werd op latere leeftijd slechthorend en vond met behulp van Speaksee een baan. TINT Apeldoorn interviewde hem over zijn ervaringen.

Lees meer

Drie voorbeelden van inclusieve technologie voor een toegankelijke werkplek

  • Communicatie support technologie
  • Inclusieve technologie
  • Werkplekondersteunende technologie

Hoe kan inclusieve technologie bijdragen aan een toegankelijke werkplek? KIT deelt tijdens de Week van de Toegankelijkheid drie inspirerende voorbeelden.

Lees meer
Nour el Arkoubi zit aan een tafel en kijkt naar beneden naar zijn werkzaamheden. Hij heeft zijn slimme bril op.