ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Beter werken met technologie voor mensen die blind zijn

Met slimme technologie kunnen we mensen die blind zijn helpen om aan het werk te gaan en de duurzame inzetbaarheid van deze werknemers vergroten.

Blind: aangeboren of niet-aangeboren

Blind zijn betekent dat je zicht minder is dan vijf procent of dat je gezichtsveld is beperkt tot minder dan tien graden. Het kan zijn dat je nog wel verschil ziet tussen licht en donker. Oorzaken van blindheid zijn aangeboren en niet aangeboren.
Aangeboren blindheid: corticale blindheid, erfelijke afwijking aan één oog of ogen zoals retinitis pigmentosa.
Onder niet aangeboren blindheid verstaan we: acute blindheid na een ongeval of val op het hoofd (zoals niet-aangeboren hersenletsel of NAH), tijdelijke blindheid door shock of ziekte, ouderdom, (bijvoorbeeld staar).

Mensen die blind zijn kunnen problemen ervaren met:

  • Waarnemen;
  • Coördinatie;
  • Precisie.

Inclusieve technologieën voor werknemers die blind zijn

Beeld omzetten naar tekst is één van de mogelijkheden om werknemers die blind zijn te ondersteunen bij hun werk. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een slimme bril in samenwerking met een app. Zo kan een werknemer onder andere beter waarnemen of een bepaalde handeling uitvoeren.

gerelateerde artikelen

Technologie uitgelicht: smart glasses

  • Slimme bril
  • Smart glasses

Er zijn verschillende technologieen die kunnen worden ingezet om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, in de breedste zin van het woord, te helpen bij het vinden en behouden van passend en waardevol werk. In onze zomerreeks inclusieve technologie staan we elke week stil bij één technologie. Vandaag de smart glasses.

Lees meer
Medewerker met smart glasses

Promen zet medewerkers met behulp van exoskeletten in bij PostNL

  • Exoskelet
  • Lichamelijke beperking
  • Promen

Welke technologie wordt er ingezet Bij PostNL, klant van Promen, worden exoskeletten ingezet bij het opvoeren van postpakketten. Medewerkers van Promen werken in een groepsdetachering bij PostNL. De keuze voor het exoskelet is gekomen, doordat een aantal MT-leden ze tegen kwamen bij andere bedrijven en hierdoor geïnteresseerd raakten. Een exoskelet is een draagbaar skelet dat de drager zelf aanstuurt. Het skelet helpt met actief of passief tillen, bij voorovergebogen werk of bij fysiek belastende, repeterende werkzaamheden. Door ondersteuning van bijvoorbeeld de bovenarmen of onderrug neemt de belasting van het lichaam af. Voor Promen is de gezondheid van haar medewerkers belangrijk. Promen wil uitval van medewerkers voorkomen en daarom zijn ze gestart met een proef met gehuurde exoskeletten. Deze verliep goed, waarna de exoskeletten van Laevo zijn aangeschaft. Doelgroep Het exoskelet wordt voor medewerkers van Promen bij PostNL ingezet bij: Mensen met een beperking: garantiebaan en Beschut Werk Reguliere medewerkers Doel inzet exoskelet Voor Promen is de gezondheid van haar medewerkers belangrijk. Promen wil graag uitval van medewerkers voorkomen. Daarom wordt er gewerkt met exoskeletten om overbelasting bij fysieke werkzaamheden van de medewerkers te voorkomen. Acceptatie van exoskelet bij medewerkers Iets nieuws introduceren op de werkvloer kan soms lastig worden geaccepteerd. Vanuit Promen is vooral de insteek gekozen om de voordelen te benadrukken. Het is goed voor je rug, je wordt fysiek en mentaal minder moe, omdat je niet steeds aan je (vermoeide) rug hoeft te denken.  Daardoor heb je ’s avonds heb je dan nog energie voor andere zaken. Daarnaast heeft de leidinggevende het goede voorbeeld gegeven door het exoskelet uit te proberen. Ook viel op dat medewerkers het leuk vinden om nieuwe dingen uit te proberen. De acceptatie van de exoskelet verliep goed. afb 1. Medewerker met een exoskelet aan Momenteel zijn er 4 exoskeletten door Promen in gebruik en deze worden door meerdere medewerkers gebruikt. Een exoskelet is goed verstelbaar waardoor dit mogelijk is. Geleerde lessen en opbrengsten Het exoskelet zorgt ervoor dat de medewerker wordt gedwongen om op de juiste manier te bewegen en de juiste lichaamshouding aan te nemen Medewerkers zijn minder vermoeid Medewerkers ervaren minder druk op de borst Leidinggevenden hebben een rol in de acceptatie van het exoskelet Het exoskelet voorkomt uitval, met als gevolg minder ziekteverzuim Vervolg Binnen Promen wordt bij bepaalde werkzaamheden standaard gebruik gemaakt van exoskeletten. Momenteel worden er ook braces (Paexo Soft Back) ingezet. Dit is een brace ter ondersteuning van de onderrug. Meer weten over exoskeletten Lees het artikel wat wij eerder plaatsten: exoskeletten en fysieke belasting: de kansen en risico’s.

Lees meer
Man met exoskelet aan tilt dozen

Resultaten pilot: kansen voor mensen met een visuele beperking

  • Lichamelijke beperking
  • Slechtziend
  • Smart glasses

De gemeente Den Haag en Envision Technologies zijn een pilot gestart, waarin ze verkennen hoe een tool van Envision Technologies kan bijdragen aan werk voor mensen met een visuele beperking. De pilot is inmiddels afgerond en de resultaten worden hieronder gepresenteerd.

Lees meer
Vrouw met envision bril op

Kun je door inzet van technologie als dove of slechthorende medewerker actief deelnemen aan een vergadering?

  • Doof
  • Inclusieve technologie
  • Lichamelijke beperking
  • Slechthorend

Nederland telt 500.000 doven en slechthorenden en 1/3 hiervan behoort tot de beroepsbevolking. Voor deze mensen is het een uitdaging om actief deel te nemen aan gesprekken en overleggen. Kan technologie slechthorende of dove medewerkers hier een bijdrage leveren? KIT sprak hierover met Jari Hazelebach, co-founder en CEO van het bedrijf SpeakSee.

Lees meer
SpeakSee microfoons en telefoon