ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

3D-printer

Een 3D-printer is een type printer dat driedimensionale objecten kan maken door laag voor laag materiaal op te bouwen. Er worden bijvoorbeeld hulpmiddelen gemaakt voor medewerkers, zodat het werk voor hun toegankelijker wordt.

 

De werking van een 3D-printer?

Het proces van 3D-printen begint meestal met het ontwerpen van het object op een computer. Dit digitale ontwerp wordt vervolgens in een specifiek bestandsformaat opgeslagen, zoals STL (Stereolithography). De 3D-printer neemt dit digitale bestand en verdeelt het in horizontale lagen. Vervolgens bouwt de printer het object laag voor laag op, waarbij het materiaal op de juiste plaatsen wordt afgezet om het gewenste 3D-model te creëren.

In plaats van printer cartridges gebruikt een 3D-printer zogenaamde 3D-filamenten als vulmateriaal. Deze 3D-filamenten kunnen verschillende soorten materialen bevatten, waaronder kunststof. Het bioplastic PLA (polymelkzuur) is het meest populair, omdat het materiaal niet alleen makkelijk te gebruiken en goedkoop is, maar ook nog biologisch afbreekbaar.

3D-printen wordt tegenwoordig in bijna alle mogelijke industrieën gebruikt. De toepassingen lopen dan ook enorm uiteen, van producten voor consumenten tot gespecialiseerde hulpmiddelen in de zorg en van speelgoed tot prototypes in de auto-industrie bijvoorbeeld.

3D geprinte hulpmiddelen

Doordat een 3D-printer zulke uiteenlopende ontwerpen uit kan printen, kan hij ook gebruikt worden om hulpmiddelen te maken voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Door de inzet van deze ondersteunende hulpmiddelen worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter ondersteund en kunnen hun capaciteiten efficiëntier benut worden.

Deze medewerkers kunnen door deze 3D geprinte hulpmiddelen werkzaamheden en handelingen uitvoeren die voorheen lastig of zelfs onmogelijk uit te voeren waren. De mogelijkheden tot het printen van verschillende hulpmiddelen zijn bijna eindeloos, maar wel afhankelijk van het type 3D-printer en de gebruikte 3D-filamenten.

Te denken valt aan houders voor specifieke voorwerpen, voor mensen met een fysieke beperking of gebrek aan kracht in hun handen. Op deze manier wordt het eenvoudig gemaakt om bijvoorbeeld een telefoon, pen, sleutel of bepaalde gereedschappen te gebruiken.

Andere printbare hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld: een draagbare drempelhulp voor rolstoelgebruikers, waarschuwings- en informatieborden of sjablonen die gebruikt kunnen worden om te schrijven of te tekenen.

Voorbeelden 3D geprinte hulpmiddelen

  • Houders (voor telefoon, pen of sleutel)
  • Rolstoel drempelhulpen
  • Waarschuwings- en informatieborden
  • Schrijf- en tekensjablonen

3D-printers op de werkvloer

Het inzetten van een 3D-printer biedt verschillende voordelen. Hulpmiddelen kunnen voor medewerkers binnen een kort tijdsbestek worden gemaakt en op het individu worden afgestemd. Bovendien zijn de ontwerpen flexibel en kunnen ze worden aangepast, als het eindresultaat niet geheel naar wens is.

De eerste investeringen zijn laagdrempelig en er zijn veel 3D-modellen voor hulpmiddelen gratis online beschikbaar. De 3D-filamenten zijn beschikbaar in verschillende kleuren en in verschillende (kunststof) materialen, voor uiteenlopende toepassingen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van de veelgebruikte PLA-filamenten, liggen de kosten per geprint ontwerp ook nog eens relatief laag.

Voordelen 3D-printer

  • Gepersonaliseerde eindproducten
  • Flexibele ontwerpen
  • Goedkoop
  • Laagdrempelig

3D-printers in het onderwijs en leerwerktrajecten

Het gebruik van 3D-printers is relatief nieuw, waardoor vaardigheden en kennis over 3D printen nog niet wijdverspreid is. Hierdoor kan het voor leerwerkbedrijven extra aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van 3D-printers, om zo deelnemers hier ervaring mee op te laten doen. Deze ervaring en kennis kunnen deelnemers meenemen naar andere (werk)bedrijven.

3D-printers worden ook in brede zin meer ingezet in het onderwijs. Technisch onderwijs kan worden ondersteund door bepaalde onderdelen uit te printen en mee te bouwen en lessen kunnen beeldender worden gemaakt door het gebruik van schaalmodellen. Creativiteit en betrokkenheid van de studenten wordt verder vergroot door ze te betrekken bij het gebruik van de 3D-printer, wat de leerresultaten ten goede kan komen.

Gebruik van 3D-printers in de praktijk

3D-printers worden in de praktijk al gebruikt in uiteenlopende branches, waardoor zowel mensen met als zonder een beperking gebruik kunnen maken van hulpmiddelen en hun productiviteit kunnen verhogen. Dit praktijkvoorbeeld toont aan hoe 3D-printers en 3D geprinte hulpmiddelen bij kunnen dragen aan het duurzaam ondernemen binnen een organisatie.

Hulpstukken ontwerpen en printen met 3D-printers

Bij Lucrato hebben ze een 3D-printer aangeschaft. Hiermee kunnen medewerkers zelf hulpstukken ontwerpen en printen.

Hulpmiddelen printen met 3D-printer bij DCW

Sociaal ontwikkelbedrijf DCW uit Enschede is gestart met het gebruik van een 3D-printer om hulpmiddelen te printen voor werknemers van de organisatie.

Meer weten over 3D-printer of andere inclusieve technologieën?

Kennisalliantie Inclusie en Technologie is hèt kennisplatform op gebied van inclusieve technologie. Met de juiste technologieën is het vaak mogelijk om mensen met een ondersteuningsvraag kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Meer weten over of over andere werkplekondersteunende – of fysieke support technologie zoals cobot, klik hier. Vragen? Neem contact met ons op en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

gerelateerde artikelen

De voordelen van 3D-printtechnologie bij Werkzaak Rivierenland

  • 3D printer
  • TINT Rivierenland

Bij Werkzaak Rivierenland maken ze gebruik van 3D-printtechnologie. Dat levert veel op. Niet alleen worden werkprocessen efficiënter, maar de mogelijkheden van de 3D-printer stimuleert ook de creativiteit van medewerkers.

Lees meer

Drie voorbeelden van inclusieve technologie voor een toegankelijke werkplek

  • Communicatie support technologie
  • Inclusieve technologie
  • Werkplekondersteunende technologie

Hoe kan inclusieve technologie bijdragen aan een toegankelijke werkplek? KIT deelt tijdens de Week van de Toegankelijkheid drie inspirerende voorbeelden.

Lees meer
Nour el Arkoubi zit aan een tafel en kijkt naar beneden naar zijn werkzaamheden. Hij heeft zijn slimme bril op.

Beamerprojectie met digitale werkinstructies bij ASSA ABLOY

  • Cognitieve Support Technologie
  • Operator Support Systeem
  • OSS
  • reguliere werkgever
  • Smart beamer
  • TINT
  • TINT West-Brabant
  • Werkplekondersteunende technologie

ASSA ABLOY en TINT West-Brabant vertellen over de inzet van Arkite beamerprojectie bij het assembleren van sloten in een video.

Lees meer
Man werkt met aan een tafel met een beamerprojectie.

De kansen van 3D-printing

  • 3D printer
  • TINK Cedris

Welke kansen en mogelijkheden biedt 3D Printing voor werk voor mensen met een beperking? Bart Decloedt van het West-Vlaamse maatwerkbedrijf Mariasteen en Martien van Rijn van het sociaal ontwikkelbedrijf DCW (Enschede) presenteerden recent hun ervaringen in een druk bezocht TINK Cedris webinar. We delen in dit artikel enkele inzichten.

Lees meer
2 verschillende 3D printers