Drie voorbeelden van inclusieve technologie voor een toegankelijke werkplek
Hoe kan inclusieve technologie bijdragen aan een toegankelijke werkplek? KIT deelt tijdens de Week van de Toegankelijkheid drie inspirerende voorbeelden.
Lees meerSmart glasses vallen onder de technologie Augmented Reality wat staat voor informatie toevoegen aan de wereld zoals we die normaal zien.
Smart glasses vallen onder de technologie augmented reality. Augmented Reality houdt in dat er informatie toegevoegd wordt aan de wereld zoals we die normaal zien. Met smart glasses, of een slimme bril, kan digitale content zoals tekst of video getoond worden en audio worden afgespeeld.
Smart glasses zijn brillen die op de lens voor de ogen van de gebruiker een display met gegevens of andere content kan projecteren. De display kan gegevens tonen van informatiesystemen waar de bril mee verbonden is en deze virtuele informatie naadloos integreren met de echte wereld.
Smart glasses zijn voorzien van moderne technologie zoals camera’s, sensors, AI, processoren en/of wifiverbinding, om zo de gewenste informatie aan de drager te tonen. Met dank aan de ingebouwde camera registreert de bril het zicht van de drager en kan er een extra informatielaag overheen gelegd worden. Met dank aan de sensoren kan de bril beweging registreren en handgebaren herkennen.
Smart glasses bieden een handvrije en intuïtieve interface om data te raadplegen en te communiceren en zijn een voorbeeld van een toepassing van de augmented reality techniek. Dit houdt in dat de realiteit aangepast of verrijkt wordt met informatie die op dat moment relevant is voor de gebruiker.
De inzet van smart glasses is van grote waarde voor werknemers met een ondersteuningsvraag op cognitief, visueel gebied of voor anderstaligen. Zo kunnen smart glasses gebruikt worden om bijvoorbeeld tekst om te zetten naar spraak of helpen met het interpreteren van gebarentaal om zo slechtzienden of slechthorenden te ondersteunen in het dagelijkse leven of op de werkvloer.
Deze slimme brillen kunnen vaak handsfree bediend worden door commando’s uit te spreken. Op deze manier kunnen mensen met fysieke handicaps ook gebruik maken van de smart glasses. Door gebruik te maken van stemcommando’s kunnen gebruikers bijvoorbeeld berichten versturen, bellen of informatie opzoeken.
Verder kunnen smart glasses gebruikt worden als GPS-tracker, om noodsignalen uit te sturen of te detecteren als iemand valt. Op deze manier kan de veiligheid van de drager vergroot worden en kan hulp sneller ter plekke zijn in geval van nood.
Toepassingen smart glasses als hulpmiddel
Smart glasses helpen werknemers met informatievoorziening en communicatie, wat efficiënt werken bevordert. De toepassingen zijn heel uiteenlopend, waardoor de slimme bril in veel verschillende industrieën en branches een plekje op de werkvloer heeft gevonden.
Werknemers in de industrie kunnen in realtime instructies, informatie of assistentie krijgen. Voor magazijnmedewerkers is het bijvoorbeeld mogelijk om direct te zien waar ze zijn en waar een voorwerp of product ligt. Mensen die in de zorgsector werkzaam zijn kunnen handsfree toegang krijgen tot patiëntgegevens en opleidingen en trainingen kunnen gegeven worden, terwijl de deelnemers stap voor stap instructies krijgen of live vertalingen van instructies.
Door de brede inzetbaarheid van smart glasses zijn ze eigenlijk in iedere branche of industrie te gebruiken waar behoefte is aan real live informatievoorziening, zonder aan mobiliteit in te leveren.
Sectoren die smart glasses gebruiken
Smart glasses worden steeds meer gebruikt, zowel door mensen met een ondersteuningsvraag als werknemers die werkzaam zijn in branches waar de slimme bril effectief werken kan bevorderen. Deze praktijkvoorbeelden tonen aan hoe smart glasses en bij kunnen dragen aan duurzaam ondernemen binnen een organisatie.
In samenwerking met Werkse!, een SW-bedrijf in Den Hoorn, heeft TNO onderzocht of gebruik van smart glasses bij het orderpicken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan ondersteunen.
Den Haag Werkt en Envision Technologies voerden in 2021 een pilot met smart glasses uit. Inmiddels gebruikt Nour el Arkoubi smart glasses tijdens zijn werkzaamheden bij de voedselafdeling.
Kennisalliantie Inclusie en Technologie (of KIT) is een kennisplatform met informatie over de toegevoegde waarde van duurzame technologie. Door de juiste inzet van duurzame technologie kan de afstand tot de arbeidsmarkt verkleind worden voor een kwetsbare groep mensen die dat nodig heeft. Meer leren over smart glasses en andere inclusieve technologieën? Neem dan contact met ons op of meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Hoe kan inclusieve technologie bijdragen aan een toegankelijke werkplek? KIT deelt tijdens de Week van de Toegankelijkheid drie inspirerende voorbeelden.
Lees meerASSA ABLOY en TINT West-Brabant vertellen over de inzet van Arkite beamerprojectie bij het assembleren van sloten in een video.
Lees meerIn het kader van het Groei en Doorstroming project heeft Senzer in samenwerking met TNO de afgelopen tijd het Operator Support Systeem (OSS) uitgetest. Carel Retera, adviseur Arbeid en Innovatie bij Senzer, en Michiel de Looze, onderzoeker bij TNO, delen hun aanpak, inzichten en adviezen.
Lees meerEr zijn verschillende technologieen die kunnen worden ingezet om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, in de breedste zin van het woord, te helpen bij het vinden en behouden van passend en waardevol werk. In onze zomerreeks inclusieve technologie staan we elke week stil bij één technologie. Vandaag de smart glasses.
Lees meer