Smart beamer bij Amfors

Kunnen we met behulp van technologie de inzetbaarheid en leerbaarheid van medewerkers vergroten? De Amfors Groep heeft dit in samenwerking met Metafors uitgetest in een pilot.

Amfors en Metafors

De Amfors Groep is het sociale werkvoorzieningsbedrijf van de gemeenten Amersfoort, Soest, Baarn, Leusden, Bunschoten-Spakenburg en Soest. Amfors werkt samen met het bedrijf Metafors: gespecialiseerd in metaalbewerking en elektromontage. Voor een van hun klanten maakt Metafors Led verlichting armaturen voor openbare ruimten.

De pilot

Veel medewerkers met een cognitieve arbeidsbeperking bij Metafors hebben moeite met het aanleren, onthouden en foutloos uitvoeren van assemblagetaken. In een pilot is getest of het zogeheten Operator Support Systeem (OSS) kan helpen om hun leercurve te versnellen en de kwaliteit en snelheid van hun productie te verhogen. Dit systeem projecteert via een smart beamer werkinstructies op de werkplek zodat medewerkers stap voor stap door het assemblagesysteem worden geleid. Het systeem grijpt in bij fouten.

In de pilot hebben Amfors en Metafors voor een voorbeeldproduct een proefcel neergezet en getest om te kijken in welke mate de inzetbaarheid en leerbaarheid van medewerkers hierdoor wordt vergroot.

De pilot is een opstap naar het ‘Inclusive Fieldlab’ dat Amfors en Metafors willen opzetten. Het ‘Inclusive Fieldlab’ is een technische proeftuin en opleidingscentrum voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In deze praktijk testomgeving worden medewerkers in productie met nieuwe technologie (‘assistive technology’ of Operator Support) ondersteund voor het goed en effectief aanleren en uitvoeren van complexe taken. Zo moet de inzet en doorstroom van medewerkers naar reguliere bedrijven worden vergroot.

Resultaten

Uit de pilot is gebleken dat medewerkers met OSS meer en complexere taken aan kunnen met minder persoonlijke begeleiding, dan bij hetzelfde werk zonder OSS. Ook wordt de leertijd aanzienlijk verkort. Het resultaat is dat de productiviteit snel toeneemt, het aantal fouten afneemt en de medewerkers bovendien ook meer plezier hebben in het werk.

De pilotperiode was te kort om het effect op de persoonlijke groei van medewerkers te onderzoeken. Maar de ervaringen van de testdeelnemers en hun begeleiders wijzen erop dat het zelfvertrouwen toe kan nemen doordat de medewerkers zelfstandiger kunnen werken met minder begeleiding. Eén van de begeleiders in de pilot zei: ‘Een test van 1-2 uur levert medewerkers al meer zelfwaarde op.’

Gerelateerde artikelen

Inzet van technologie helpt zowel klanten als medewerkers van DZB Leiden vooruit

  • DZB Leiden
  • Inclusieve technologie

Hoe blijf je als sociaal ontwikkelbedrijf relevant voor je klanten en zorg je ervoor dat je mensen aan het werk kunnen blijven? KIT ging in gesprek met Feiko Mulder, accountmanager bij DZB Leiden, over hoe zij technologie inzetten om ervoor te zorgen dat de mensen die extra ondersteuning nodig hebben op de werkplek, aan het werk kunnen blijven.

Lees meer
Pand DZB Leiden

Werkkracht inspireert werkgevers met een themabijeenkomst over inclusieve technologie

  • Inclusieve technologie
  • TINT Apeldoorn
  • Werkkracht

Werkgevers hebben te maken met arbeidskrapte en zijn op zoek naar oplossingen. Dat inclusieve technologie hierbij een oplossing kan zijn, is voor veel werkgevers onbekend. Daarom organiseerden Werkkracht Ede, Sociaal Ontwikkelbedrijf, en het WerkgeversServicepunt Regio FoodValley een themabijeenkomst over inclusieve technologie.

Lees meer
WElkomswoord door trainier Eldert van Werkkracht en AI model Binti

Laat technologie een rol spelen in het vergroten van de kansengelijkheid op de arbeidsmarkt

  • Inclusieve arbeidsmarkt
  • Inclusieve technologie

In een periode van structurele arbeidsmarktkrapte, is nú het moment voor werkgevers om te gaan voor mensen met een arbeidsbeperking. Met inzet van de nieuwste technologie zijn zij interessante, gemotiveerde werknemers.

Lees meer
Medewerker aan het werk samen met Cobot

Van start met inclusieve technologie? Download de KIT Checklist

  • Checklist
  • Inclusieve technologie

Heb je interesse in de inzet van inclusieve technologie in je bedrijf? Wil je de kans op succes vergroten, maar weet je niet waar je moet beginnen? De Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) heeft hiervoor de KIT checklist ontwikkeld. Speciaal voor bedrijven met interesse in toepassing van nieuwe technologie, in relatie tot inzet van mensen met een beperking. Download gratis de checklist.

Lees meer