Test: werkt een slimme bril voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
We hebben ons gericht op de beantwoording van de volgende vragen:
1.Is het haalbaar voor de medewerkers om met een smart glasses te werken?
In totaal traden 24 mensen aan om aan de pilot mee te doen. Voor 22 mensen bleek het haalbaar om met de bril aan de slag te gaan. Twee mensen vielen direct af omdat zij niets konden zien op het schermpje (door eigen bril/sterkte). Gedurende de test bleek het voor nog 1 medewerker niet mogelijk om de werkzaamheden zelfstandig met de bril uit te voeren. De overige 21 medewerkers konden wel zelfstandig orders verzamelen in de setting van het onderzoek.
2. Wat is de kwaliteit en snelheid van werken wanneer een smart glasses wordt ingezet?
Ervaren magazijn medewerkers hadden voor het lopen naar de juiste locatie, vinden, scannen en pakken van een product gemiddeld 30 seconden nodig. De medewerkers van de assemblageafdelingen zonder enige ervaring met orderpicken, bleken na de korte training en ondersteund door de slimme bril net zo snel. Zij maakte wel meer fouten bij het scannen van de barcodes. Bij zo’n fout kregen ze auditieve en visuele feedback via de bril, waardoor ze deze fouten konden herstellen. Hierdoor, zo bleek uit de test, was het aantal daadwerkelijke fout gepakte producten (te veel of missende producten) niet hoger. De mensen van verpakking maakten weinig fouten maar waren wel langzamer, namelijk 10 seconden per product.
3. Hoe ervaren medewerkers het werken met een smart glass?
Aan het einde van het onderzoek gaven medewerkers aan dat zij de bril behulpzaam vonden bij de werkzaamheden. Er is positief gereageerd op de inzet van de smart glass (rapport cijfer 7.9). De technologie werd zowel aantrekkelijk als gebruiksvriendelijk gevonden. Nadelen werden vooral ervaren bij het bedienen van het touchscreen en het lezen van het schermpje (te klein, omhoog kijken). De combinatie met de eigen bril was ook soms een probleem. Volgens de medewerkers zelf waren de voordelen: het makkelijk vinden en sneller werken, de feedback op het scannen van een barcode (geluid), en het makkelijk kunnen scannen van de barcodes. 14 medewerkers zouden graag willen blijven werken met de bril. De redenen die daarvoor gegeven werden waren dat de slimme bril het makkelijker, sneller en leuker maakt en dat je je handen vrij hebt. 4 medewerkers gaven aan alleen in bepaalde omstandigheden met de bril te willen werken, bijvoorbeeld bij aanleren van nieuwe werkzaamheden of bij het helpen onthouden van de locatie in het magazijn. 3 mensen gaven de voorkeur aan het werken zonder bril. Dit had voornamelijk te maken met hun eigen bril of lenzen die lastig te combineren waren met de slimme bril. Dit is overigens te ondervangen door de bril uit te rusten met op maat gemaakte glazen.
4. Vergroot de inzet van een smart glasses de toegankelijkheid van het werk in het magazijn?
De slimme bril geeft cognitieve en visuele ondersteuning en helpt om zelfstandig aan de slag te gaan door continue bevestiging, feedback en stapsgewijze ondersteuning. De technologie helpt bij het tellen/rekenen en het vinden van de locatie in het magazijn. De technologie lost geen fysieke beperkingen op, terwijl het werken in een magazijn wel fysieke capaciteiten vraagt (staan, lopen, bukken, reiken). Schatting is op basis van het onderzoek dat tenminste 50% van de medewerkers van de afdelingen verpakking/assemblages zou kunnen werken bij het orderpicken met behulp van de smart glasses.