ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

VR loopbaanoriëntatie

Met Virtual Reality loopbaanoriëntatie kan je op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende beroepen en werkplekken.

Wat is VR loopbaanoriëntatie?

VR loopbaanoriëntatie wordt gebruikt om mensen te helpen zich te oriënteren op verschillende beroepen en werkplekken. Zo kunnen ze op een laagdrempelige manier verschillende beroepen ontdekken en beter inschatten of een bepaalde werkplek of functie bij hen past, zonder dat ze daarvoor fysiek naar een bedrijf hoeven te reizen. In korte tijd doet iemand zo veel kennis op over verschillende bedrijven en werkzaamheden. VR loopbaanoriëntatie wordt ingezet voor werkzoekenden die werkfit zijn en op zoek naar passend werk of een werkzoekende die zich aan het oriënteren is. Werkzoekenden doen een realistische ervaring op van wat een specifieke werkdag inhoudt. Dit biedt hen de kans om geïnformeerde keuzes te maken voor hun loopbaan.

Voordelen VR loopbaanoriëntatie

  • Mensen krijgen meer inzicht in de getoonde beroepen en kunnen daarmee een betere afweging maken rond een stage of baan.
  • Ze krijgen meer vertrouwen dat ze het werk kunnen uitvoeren.
  • Het vergroot de kans op afronding van studie of duurzaam werk.

VR loopbaanoriëntatie in de praktijk

Werkontwikkelbedrijven Lucrato en Weener XL hebben een pilot gedraaid waar gekeken is hoe het gebruik van VR bij kan dragen aan het vinden van geschikt werk voor mensen met extreme angsten of autisme.

Meer weten over Virtual Reality of andere inclusieve technologieën?

Kennisalliantie Inclusie en Technologie is hèt kennisplatform op gebied van inclusieve technologie. Met de juiste technologieën is het vaak mogelijk om mensen met een ondersteuningsvraag kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Meer weten over VR loopbaanoriëntatie of over andere talent en skills technologie zoals game-based asssessment ,klik hier. Vragen? Neem contact met ons op en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

gerelateerde artikelen

Wat is talent en skills technologie?

  • Talent en skills technologie

Inclusieve technologie omvat een breed scala aan toepassingen. Wat valt er precies onder? Om die vraag te beantwoorden, belichten we de komende weken de verschillende soorten inclusieve technologie. Deze keer leggen we uit wat talent en skills technologie inhoudt.

Lees meer
Op de foto is een vergrootglas te zien. In het vergrootglas staat een foto van een vrouw met een VR-bril op. Boven de afbeelding staat de tekst Talent en skills technologie.

Ontdek vaardigheden van een kandidaat met game-based assessment

  • Game-based assessments
  • Talent en skills technologie

Een game-based assessment brengt snel veel vaardigheden van een kandidaat in kaart. Bertina Rijksen van Inclusief Groep deelt de voordelen.

Lees meer

Dokwurk als specialist Virtual Reality in de regio

  • Psychosociale support technologie
  • Virtual Reality
  • VR

Dokwurk wil specialist Virtual Reality in de regio Friesland worden. Jan Knol en Tonny van den Berg vertellen over hoe VR ingezet wordt.

Lees meer

Werkkracht zet VRelax in om kandidaten te ondersteunen te ontspannen

  • Virtual Reality

Werkkracht zet VRelax in om kandidaten te ondersteunen te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun stressniveau op de werkvloer kunnen verlagen? Welke technologie is hiervoor inzetbaar? KIT ging in gesprek met werkcoach Sjoerd van Eck, projectleider Pieter Schortemeijer van Werkkracht, en Business Developer Frank Nuus van VRelax. Sinds een aantal maanden wordt de app van VRelax ingezet in het groeikrachtprogramma van Werkkracht.

Lees meer