ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

VR loopbaanoriëntatie

Met Virtual Reality loopbaanoriëntatie kan je op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende beroepen en werkplekken.

Wat is VR loopbaanoriëntatie?

VR loopbaanoriëntatie wordt gebruikt om mensen te helpen zich te oriënteren op verschillende beroepen en werkplekken. Zo kunnen ze op een laagdrempelige manier verschillende beroepen ontdekken en beter inschatten of een bepaalde werkplek of functie bij hen past, zonder dat ze daarvoor fysiek naar een bedrijf hoeven te reizen. In korte tijd doet iemand zo veel kennis op over verschillende bedrijven en werkzaamheden. VR loopbaanoriëntatie wordt ingezet voor werkzoekenden die werkfit zijn en op zoek naar passend werk of een werkzoekende die zich aan het oriënteren is. Werkzoekenden doen een realistische ervaring op van wat een specifieke werkdag inhoudt. Dit biedt hen de kans om geïnformeerde keuzes te maken voor hun loopbaan.

Voordelen VR loopbaanoriëntatie

  • Mensen krijgen meer inzicht in de getoonde beroepen en kunnen daarmee een betere afweging maken rond een stage of baan.
  • Ze krijgen meer vertrouwen dat ze het werk kunnen uitvoeren.
  • Het vergroot de kans op afronding van studie of duurzaam werk.

VR loopbaanoriëntatie in de praktijk

Werkontwikkelbedrijven Lucrato en Weener XL hebben een pilot gedraaid waar gekeken is hoe het gebruik van VR bij kan dragen aan het vinden van geschikt werk voor mensen met extreme angsten of autisme.

Meer weten over Virtual Reality of andere inclusieve technologieën?

Kennisalliantie Inclusie en Technologie is hèt kennisplatform op gebied van inclusieve technologie. Met de juiste technologieën is het vaak mogelijk om mensen met een ondersteuningsvraag kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Meer weten over VR loopbaanoriëntatie of over andere talent en skills technologie zoals game-based asssessment ,klik hier. Vragen? Neem contact met ons op en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

gerelateerde artikelen

VR voor beroepskeuze bij autisme of angststoornissen winnaar van CTI Challenge 2021

  • CTI
  • TINT
  • Virtual Reality

Een consortium van Lucrato, Aventus, Saxion, Weener XL, Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), TINT Apeldoorn en Universiteit Twente heeft een voorstel ingediend bij Coalitie Technologie voor Inclusie in kader van de CTI Challenge 2021 en behoort tot 1 van de winnaars. Het betreft een groei-pilot met de titel: VR voor beroepskeuze bij autisme of angststoornissen.

Lees meer
Man met VR bril op

VR bril ingezet bij baan oriëntatie voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

  • Inclusieve technologie
  • Virtual Reality

Een Virtual Reality (VR) bril waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kennismaken met verschillende beroepen/ functies binnen een bedrijf. Hoe werkt dit in de praktijk? KIT sprak met Dennis Zeldenrust, jobcoach van Weener XL, waar ze werkzoekenden kennis lieten maken met de VR bril.

Lees meer
Man met VR bril op

Met VR sneller naar een passende baan?

  • Inclusieve technologie
  • TNO
  • Virtual Reality

Weener XL, het werk-ontwikkelbedrijf van ’s-Hertogenbosch, heeft samen met TNO, partner in de Kennisalliantie Inclusie en Technologie, onderzoek gedaan naar de effectiviteit en gebruikerservaringen van VR-brillen bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het onderzoek stonden twee onderzoeksvragen centraal: 1. Wat is het effect van inzet van de VR-bril op het zoekgedrag naar werk? 2. Hoe ervaren werkzoekenden het gebruik van een VR-bril bij de oriëntatie op beroepen. Belangrijkste uitkomsten van het onderzoek De positieve ervaringen van deelnemers wijzen erop dat de inzet van de VR-bril een gebruiksvriendelijke en efficiënte manier is voor een groot deel van de werkzoekenden om zich op banen te oriënteren en de werkplek te ‘beleven’. In de resultaten zijn geen verschillen gevonden in leeftijd, geslacht en opleidingsniveau, wat de bril voor een brede doelgroep beschikbaar maakt. Drie kwart van de deelnemers vindt de gekozen film gemakkelijk te begrijpen met de VR-bril, een kwart van de deelnemers heeft hier meer moeite mee. Dit werd meestal veroorzaakt door het taalniveau of de cognitieve vermogens van de deelnemer. De kennis die deelnemers over de bekeken beroepen hebben neemt flink toe na het kijken van de film. 90% van de mensen die voorafgaand aan het kijken van de film niet goed wist wat het beroep in hield, weet dat na het kijken van de film wel. De VR-films zorgen voor meer gefocust zoekgedrag. Beroepen worden anders ervaren dan verwacht Een kwart van de deelnemers die voorafgaand aan het kijken van de film van plan was om op zoek te gaan naar werk denkt hier na het kijken van de film anders over. Van de deelnemers die niet van plan waren op zoek te gaan naar dit werk verandert een vijfde van mening. Conclusie Inzet van een VR-bril biedt een goed hulpmiddel bij de baanoriëntatie van werkzoekenden. Wanneer dit samen met goede begeleiding wordt ingezet, vinden werkzoekenden sneller en beter passend (betaald) werk. Meer weten? Voor meer informatie bekijk het volledige onderzoeksrapport.

Lees meer
Afbeelding man kijkt door een VR-bril