TNO onderzoek: exoskeletten in het groen
TNO en TINT West-Brabant onderzochten hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten in de groenvoorziening.
Lees meerTNO, partner in KIT, participeert in het Europese project Exskallerate, dat de toepassing van exoskeletten in de bouw onderzoekt.
Donderdag 24 juni organiseerde TNO in dit kader een bijeenkomst waar zes leveranciers van exoskeletten hun producten demonstreerden en waar deelnemers, MKB bedrijven en sociale werkbedrijven, de exoskeletten ook zelf konden uitproberen.
Exoskeletten zijn er alle soorten en maten. Er zijn exoskeletten die alleen armondersteuning bieden. Ze verkleinen het risico op nek- en schouderklachten. Andere exoskeletten zijn romp- of rugondersteunend; ze ontlasten de romp en rug van de werknemer bij bijvoorbeeld het tillen van zware dozen. Ook is er onderscheid in passieve en actieve exoskeletten. De eerste soort werkt vaak menchanisch, op basis van een systeem met veren die bewegingen zo lichter maakt. Actieve exoskeletten hebben vaak motoren en sensoren, waardoor het exoskelet actief kan inspelen op bepaalde activiteiten.
‘We hebben inmiddels sterk bewijs dat de fysieke belasting kan worden teruggebracht met inzet van exoskeletten. Ze doen daarmee wat ze moeten doen bij bepaalde typen werkzaamheden. Ook is er bewijs voor minder vermoeidheid en lichamelijk ongemak. Of exoskeletten er inderdaad voor zorgen dat gezondheidsklachten afnemen is nog niet duidelijk,’ zegt dr Michiel de Looze, onderzoeksleider bij TNO. Hier zal nog verder onderzoek op worden gedaan.
De heer Sjaak Kwakernaat was namens het Delftse sociaal werkbedrijf Werkse! aanwezig op de bijeenkomst. Sjaak is manager groepsdetachering voor Post & PostNL. Hij was vooral benieuwd of en welke exoskeletten preventief kunnen worden ingezet bij medewerkers van Post & Post NL om zo uitval te voorkomen. Voor Werkse! staat het welzijn van de mens voorop, niet de vraag hoeveel extra pakketten worden geleverd met inzet van een exoskelet. Sjaak: ‘We kregen een goede uitleg over de verschillende exoskeletten en ook de mogelijkheid tot testen. Je merkt dat de leveranciers echt mee willen denken. Ook was er tijd voor uitwisseling tussen deelnemende bedrijven.’
‘Voor Post & Post NL zie ik nog geen meerwaarde van inzet van een exoskelet. De werkzaamheden zijn voor 1 bepaald exoskelet nog te divers, zoals roteren, voor je uit tillen etc. Het liefst zie ik één exoskelet uit verschillende onderdelen van verschillende leveranciers.’
We kijken terug op een inspirerende bijeenkomst. De Kennisalliantie Inclusie en Technologie blijft de exoskelet ontwikkelingen volgen, met het oog op baankansen voor mensen met een arbeidsbeperking.
Artikel AD
Artikel Automatie PMA
Fotografie: Eric de Vries (TNO)
TNO en TINT West-Brabant onderzochten hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten in de groenvoorziening.
Lees meerIn de melkveehouderij wordt fysiek zwaar werk uitgevoerd. Exoskeletten kunnen ondersteuning bieden bij deze werkzaamheden. Henny Greveling, regiomanager van Abeos Agri in Drenthe en Flevoland, vertelt over hoe Abeos Agri de exoskeletten introduceerde aan hun medewerkers en hun reactie.
Lees meerEen krappe arbeidsmarkt is een grote uitdaging. Geschikt technisch opgeleid personeel vinden is steeds uitdagender. Een innovatieve oplossing hiervoor is Instructional Operator Support, waarmee je medewerkers voorziet van werkinstructies bij handmatige werkzaamheden in productie of onderhoud. Maar welke technologie kies je?
Lees meerBij Senzer hebben ze een demoruimte waarin verschillende soorten inclusieve technologieën onderzocht en gebruikt worden. Eén van deze inclusieve technologieën is het exoskelet. Om erachter te komen of exoskeletten worden ingezet op de werkvloer en hoe de reacties van de medewerkers zijn, is KIT in gesprek gegaan met Ton Janssen, quality engineer inclusieve technologie van Senzer.
Lees meer