Handreiking voor werkgevers – technologie en psychosociale belemmeringen
Werkgevers die getalenteerde mensen met een psychosociale belemmering werk willen bieden, kunnen per vandaag de Handreiking Technologie en psychosociale belemmeringen raadplegen. Deze handreiking is ontwikkeld door TNO.
Inclusieve technologie
Psychosociale belemmeringen
TNO
Algemeen KIT27 oktober 2020
Deel dit artikel
Zinvol en passend werk met goede technologie ondersteuning
TNO heeft een uitgebreide handleiding ontwikkeld, met de mogelijkheid om snel te ontdekken welke verschillende technologische innovaties medewerkers optimaal kunnen laten functioneren en op het eigen niveau uitdagen.
In de handreiking vertellen werkgevers en werknemers over hun ervaringen. Er wordt beschreven welke technologie relevant is bij welk type belemmering en hoe je dat in de praktijk kunt aanpakken.
Van inzichten naar doen
De handreiking geeft een mooi overzicht van veel voorkomende belemmeringen en belangrijke technologieën. En in een aantal cases ontmoet je medewerkers met psychosociale belemmeringen. Maar hoe ga je als ondernemer hier nu handen en voeten aan geven? Daartoe heeft TNO een Checklist voor innovatie, impact en implementatie van inclusieve technologie ontwikkeld.. Ook verwijst TNO naar de Checklist van de Kennisalliantie Inclusie en Technologie. Daarin zijn de ervaringen verwerkt van ondernemers en werkbedrijven die de afgelopen jaren zijn gestart met inclusieve technologie.
Kennisclip: technologie voor mensen met een psychosociale belemmeringen
Organisatie
Vanuit de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) initiëren de partners – Cedris, SBCM en TNO onderzoeksprojecten om kennis over inclusieve technologie samen op te bouwen en breed te delen, met het oog op een meer inclusieve arbeidsmarkt.
De handreiking is mede tot stand gekomen met hulp van een aantal sociale ondernemers en hun werknemers en experts op het gebied van arbeid en gezondheid, technologie, psychische klachten en duurzame inzetbaarheid en arbeidsmarkt. TNO voert het project uit en is gefinancierd door Instituut Gak.
Innovatie vanaf de werkvloer: inzet van de 3D-printer
3D printer
DCW
Inclusieve technologie
Sommige productiemedewerkers van DCW kunnen hun werkzaamheden vanwege beperkte belastbaarheid maar gedeeltelijk, kort of helemaal niet uitvoeren. Hierdoor is het lastig om passend werk aan te bieden aan deze groep. Twee werkassistenten uit de doelgroep hebben daarom hulpmiddellen op maat bedacht die worden gemaakt met behulp van een 3D printer.
KIT on Tour : Inspiratie - Inclusie - Innovatie – Technologie
Inclusieve technologie
KIT on tour
West4Work
KIT on tour: twee dagen inspiratie rond technologie voor inclusie op 4 en 5 november in Kortrijk, België.
Op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe krijgen én houden we meer mensen aan het werk met inzet van technologie? Welke mogelijkheden biedt technologie voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt?
De rol van TNO in de pilot Smart beamer bij Inclusief Gresbo
Smart beamer
TKI-LSH
TNO
In pilots speelt TNO, founding partner van Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), als onderzoeker een belangrijke rol. KIT sprak met Ellen Wilschut, onderzoeker Human Factors, over de rol van TNO bij de pilot Inclusief Gresbo.
Gegroeid in het werk met behulp van de Operator Support System
Inclusieve technologie
Operator Support System
Pilots
Christoffer werkt nu 7 jaar bij Senzer en was één van de eerste deelnemers aan de pilot Operator Support System (OSS) bij Senzer. Vanuit Senzer is hij gedetacheerd bij Dorel waar hij werkt aan de assemblage van autokinderstoeltjes. Rob Kerkhof is zijn werkleider. Hoe gaat het werken nu binnen Dorel na de pilot?