ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsKIT

Maak kennis met het team van KIT: Marleen

Het team van KIT groeit. Benieuwd naar de verhalen van de medewerkers? In deze rubriek vertellen medewerkers over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week stelt Marleen Braakhuis (Projectleider Innovatie) zich voor.

  • Inclusieve technologie
Maak kennis met het team van KIT: Marleen

Werkzaamheden

Wat is je rol binnen KIT? Mijn rol binnen KIT is vergelijkbaar met mijn werk als projectleider voor TINT West-Brabant, maar met een breder bereik. Ik focus me als projectleider Innovatie niet alleen op West-Brabant, maar ook op andere regio’s om inclusieve technologieën voor kwetsbare doelgroepen landelijk uit te rollen. Ik werk aan het creëren van draagvlak, verhoog de bewustwording en zet technologie in om mensen met een ondersteuningsvraag te helpen. Het leukste van mijn werk vind ik dat het echt iets oplevert.

Inclusieve technologie

Als iemand tijdens een kringverjaardag aan je vraagt wat inclusieve technologie is, hoe leg je dat dan uit? Inclusieve technologie is technologie die de arbeidsparticipatie van mensen verhoogt. Net zoals een bril. Als iemand zijn bril af doet, kan hij zijn werk veel minder goed doen. Alleen zijn de technologieën waar wij het vaak over hebben nieuwer. We gaan niet volledig automatiseren en robotiseren, maar als robotisering ervoor zorgt dat mensen het werk wel kunnen blijven doen, is dat een vorm van inclusieve technologie. We krijgen straks zo’n krapte op de arbeidsmarkt dat alle vormen van technologie nodig zijn. Technologie laat geen banen verdwijnen, maar ik hoop wel dat technologie taken en werkzaamheden gaat vervangen en de competenties van mensen gaat versterken. Anders krijgen we een probleem.

Inclusie

Wat houdt inclusie volgens jou in? Inclusie is natuurlijk een breed begrip, maar als we het hebben over een inclusieve arbeidsmarkt betekent het voor mij het recht hebben op een baan. Iedereen die wil, moet de mogelijkheid en toegang hebben om te werken. Iedereen hoort dezelfde kansen te krijgen. Het zou mooi zijn als technologie het verschil in kansen een beetje kleiner maakt. Als iemand met een bril solliciteert wordt diegene ook niet afgewezen, omdat hij een bril draagt. We begrijpen dat die bril helpt en dat er door het dragen van die bril geen verschil meer is met iemand die geen bril hoeft te dragen. Zo moeten we ook naar inclusieve technologie kijken. Hoe mooi zou het zijn als mensen met een ondersteuningsvraag hetzelfde loon zouden verdienen als mensen zonder ondersteuningsvraag?

Boodschap

Welke boodschap wil je meegeven? Ik vind de quote “it is not the most intellectual of the species that survives; it is not the strongest that survives; but the species that survives is the one that is able best to adapt and adjust to the changing environment in which it finds itself,heel mooi. Mensen vinden het niet altijd leuk om ineens met inclusieve technologie te werken. Als ze altijd iets op een bepaalde manier gedaan hebben, moeten ze eraan wennen. Maar als mensen altijd in hun comfortzone blijven, gaat er ook niks veranderen. Het is dus echt belangrijk om inclusieve technologie in te zetten.

Benieuwd naar de andere verhalen van het team?

Maak kennis met Sandra en Harry.

Maak kennis met Michel en Eline.

Maak kennis met William en Lieve.

Recente artikelen

Technologie voor laaggeletterden: Laurens van den Berg over Tolkie

  • Meet the Maker
  • Tolkie

Laaggeletterdheid is een groot, vaak onzichtbaar probleem in Nederland. Daarom richtte Laurens van den Berg samen met Jeroen van de Nieuwenhof in 2022 het bedrijf Tolkie op. Met Tolkie bouwen ze oplossingen die laagdrempelig zijn en écht toegankelijk — zonder extra drempels, zonder onnodige schaamte. Zodat niemand buiten de boot valt.

Lees meer
Technologie voor laaggeletterden: Laurens van den Berg over Tolkie
Uitgelicht

Kansen creëren en verzilveren. Dat is toch goud waard?

  • Column

Voorzitter van Cedris Mohamed el Mokaddem roept in zijn column ondernemers op om samen met een werkontwikkelbedrijf anders te kijken naar bedrijfsprocessen. Want kansen creëren en verzilveren, dat is toch goud waard?

Lees meer
Kansen creëren en verzilveren. Dat is toch goud waard?
Uitgelicht

VakVaardig app maakt nieuwe collega’s wegwijs bij IBN

  • Inclusieve technologie
  • VakVaardig app

Stel je voor: je begint je eerste werkdag in het groenonderhoud. De omgeving is nieuw, de taal is je misschien nog vreemd, en er wordt van alles van je verwacht. Waar begin je? Bij IBN, een werkontwikkelbedrijf in Noordoost-Brabant, krijgen nieuwe medewerkers direct hulp van de VakVaardig app.

Lees meer
VakVaardig app maakt nieuwe collega’s wegwijs bij IBN

Senzer en VDL Parree over inclusieve technologie

  • Inclusieve technologie

Senzer en VDL Parree hebben een mooie samenwerking. In een interview vertelt Pieter Melisse, directeur van VDL Parree, over inclusief ondernemen. Uiteraard komt ook het onderwerp inclusieve technologie aan bod.

Lees meer
Senzer en VDL Parree over inclusieve technologie

TINT Apeldoorn – technologie als middel voor menselijk werk

  • Kijkje in de Keuken
  • TINT Apeldoorn

Een 3D-printer die batterijenhouders print, een virtuele sollicitatietraining die zelfvertrouwen vergroot, en een lampje van een OSS dat oplicht als je het juiste schroefje pakt. Bij TINT Apeldoorn draait alles om het toegankelijk maken van technologie voor mensen die (nog) niet vanzelfsprekend mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Maar technologie is daarbij nooit het doel, benadrukken hubmanager Lysanne Scheijbeler, innovatiemedewerker Elianne de Roo en studentonderzoeker Martijn Pattie. Het gaat om wat mensen nodig hebben. Dáár ligt de focus.

Lees meer
TINT Apeldoorn – technologie als middel voor menselijk werk

Paul Verbakel over inclusieve technologie bij Senzer

  • Kijken naar Kansen

Technologie is geen doel op zich. Dat benadrukt Paul Verbakel, directeur van werkontwikkelbedrijf Senzer, meerdere keren tijdens het gesprek. “De technologie moet een oplossing bieden voor een belemmering die iemand ervaart. Dáár begint het.” Vanuit die filosofie ontwikkelde Senzer in de afgelopen jaren een doordachte, geborgde aanpak rondom inclusieve technologie. Wat begon als een project, is inmiddels een vast onderdeel van de dienstverlening. En dat levert resultaat op.

Lees meer
Paul Verbakel over inclusieve technologie bij Senzer