ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsSubsidieregelingEventsKIT

Resultaten pilots inclusieve technologie

De afgelopen 2 jaar zijn verschillende partijen in Nederland bezig geweest met pilots op het gebied van inclusieve technologie. In de pilots, die mogelijk zijn gemaakt door de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI), zijn 8 verschillende inclusieve technologieën getest in de praktijk. Ook KIT nam deel in een pilot: Virtual Reality loopbaanoriëntatie
We bespreken kort de technologieën en de resultaten van de verschillende pilots.

  • Cobot
  • Smart beamer
  • Virtual Reality
  • Voorleesbril
Resultaten pilots inclusieve technologie

Artificial intelligence voor mensen met spraakproblemen

Een app waarmee mensen die stotteren of een stemaandoening hebben zich beter verstaanbaar kunnen maken tijdens gesprekken. In deze pilot is gekozen voor de Whispp.
Deelnemers gebruikten deze app als live gesprek versterking. Na een maand bleek dat deze gebruikers Whispp niet gebruikten omdat de prestaties tegenvielen. Met name een (geringe) vertraging tussen input (fluister) en output (versterkt geluid), bleek een belangrijk bezwaar onder deze eindgebruikers. Tijdens de pilot is er gestart met het versturen van spraakberichten met de iOS en Android-applicatie in plaats van het verder gebruik van Whispp. Van het gebruik hiervan is geen data opgehaald. Binnenkort zal er opnieuw getest gaan worden met een live variant van de technologie.

Cobot in de maakindustrie

Cobot is ontwikkeld om de functionaliteit van een niet of beperkt functionerende vinger, hand, arm en/of schouder over te nemen. De cobot is ingezet in een assemblageproces voor het aandrukken van rubbers van energieketelkappen.

De cobot werd binnen het sociaal ontwikkelbedrijf enthousiast ontvangen, met een gemiddelde waardering van 8,4, en veel medewerkers zagen mogelijkheden om het werk makkelijker en lichter te maken, wat resulteerde in een positieve impact op de fysieke belasting. Deze resultaten maken aannemelijk dat de verwachte effecten met betrekking tot effectievere uitvoering van taken, snellere re-integratie en trots op het werk in de praktijk ook optreden.

De voorleesbril voor mensen met een leesbeperking

De voorleesbril is een technologie gebaseerd op kunstmatige intelligentie, bestaande uit een bril met een kleine camera en een luidspreker waardoor gescande tekst kan worden voorgelezen.

De technologie wordt vooral als nuttig ervaren bij het (voor)lezen van drukwerk, lange teksten, treinborden, het sorteren van dingen en het lezen van verpakkingen (zowel privé als op werk). Door de voorleespen kunnen gebruikers meer taken zelfstandig uitvoeren en meer uren werken. Daarnaast hebben zij meer energie, meer zelfvertrouwen en meer werkplezier.

Know yourself stresspreventie

Met een Fitbit (een activity tracker) wordt de hartslagvariabiliteit gemeten, een veelgebruikte indicator voor stress. Met behulp van deze technologie is er een methode ontwikkeld om stressgevoelige medewerkers (zoals mensen met autisme) beter te kunnen begeleiden bij het voorkomen van en het beter omgaan met stress.

Coaches van deelnemers geven aan dat werknemers meer zelfinzicht en zelfvertrouwen hebben gekregen, waardoor zij vaker regie over hun eigen leven nemen en sterker in hun schoenen staan. Zelf geven de deelnemers aan zij ervaren dat hun gezondheid vergroot is en dat ze zich minder zorgen maken over het behoud van hun baan.

Slimme projector voor het inpakken van tandartskoffers

Een slimme projector in de vorm van een smart beamer projecteert op het werkblad met lichtsignalen stap voor stap welke handelingen een medeweker moet doen voor het volledig inpakken van de tandartskoffer.

De inzet van de projector en tablet heeft ervoor gezorgd dat de medewerkers foutloos de koffers kunnen inpakken, wat de toegankelijkheid van dit type arbeid heeft vergroot. Ook hebben deelnemers meer zelfvertrouwen gekregen.

Spraakherkenning voor doven en slechthorenden

Een microfoonkit met app (voor live gesprekken) en autocaption (voor ondertiteling van online gesprekken). Deze technologie zet gesproken informatie om naar digitale tekst.

Ruim de helft van de deelnemers bij reguliere werkgevers gebruikt de technologie nog aan het eind van de pilot, en geeft de technologie gemiddeld een 8,2. Er zijn verschillende baten van de technologie gevonden, onder andere een hogere productiewaarde, beter contact met collega’s, meer werkplezier en vermeden zorgkosten. De toegevoegde waarde op werk bij deelnemers bij sociaal werkbedrijven is minder sterk, onder andere doordat zij veel met hun handen werken.

Virtual Reality voor loopbaanoriëntatie

Met VR wordt een gebruiker driedimensionaal ondergedompeld in een zo reëel mogelijke ervaring.

Er zijn totaal 16 beroepenfilms ingezet, gefilmd bij 9 werkgevers. Het gaat hier om kansrijke beroepen, waar regionaal aanbod voor is, zoals schoonmaakmedewerker.
Deelnemers geven in vragenlijsten aan dat zij meer inzicht hebben in de inhoud van een
beroep en daardoor verwachten zij een betere keuze te maken voor hun stage dan wel plaatsing bij een bedrijf. Daardoor beginnen zij beter voorbereid aan hun stage of baan en hebben meer vertrouwen dat zij het werk kunnen uitvoeren.
De verwachting is dat hierdoor minder deelnemers uitvallen gedurende de stageperiode of plaatsing bij een werkgever. Voor studenten betekent dit dat de kans dat zij hun studie afronden toeneemt: de stage is immers een verplicht onderdeel van de opleiding. Voor werkzoekenden betekent een geslaagde plaatsing bij een werkgever dat de kans op duurzame arbeidsparticipatie toeneemt.

Virtual Reality voor mentale weerbaarheid

In Virtual Reality verschillende werkstressoren (en manieren om daarop te reageren) zo realistisch mogelijk ervaren.
Er zijn 4 filmpjes gemaakt: één gericht op de omgang met agressie vanuit een jongere in de jeugdzorg. twee gericht op meer algemene stressfactoren (nee zeggen tegen een manager bij oplopende werkdruk, het geven van een presentatie) en één zorg specifieke (agressie vanuit ouders bij uithuisplaatsing). De daadwerkelijke implementatie van de technologie heeft vertraging opgelopen, waardoor gebruik van de technologie in een werksetting over een langere periode (nog) niet heeft plaatsgevonden. In de toekomst gaan de filmpjes getest worden, om te zien of deze voldoende realistisch zijn. Op basis van deze feedback kunnen de films worden bijgesteld. Deze kunnen in combinatie met begeleiding (bijvoorbeeld door een bedrijfsarts of tijdens een stressmanagement training) worden ingezet.

Meer weten over de verschillende pilots

Lees hier het volledige rapport van CTI over hoe technologie tijdens werk of bij re-integratie is ingezet om de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking te versterken. Er is met vooral kwalitatief onderzoek onderzocht wat de impact is van de technologie op (de kwaliteit van) arbeidsparticipatie, wat de kosten en (potentiële) baten zijn van de inzet van technologie, hoe het implementatieproces is verlopen en wat we daarvan kunnen leren.

 

gerelateerde artikelen

Onderzoek ‘De cobot als collega’

  • Cobot
  • Cobots

Hoe kunnen de mens en een cobot goed samenwerken? Die vraag stond centraal in een recent onderzoek. In Sociaal Bestek delen zij de resultaten van de pilots met cobots in werkontwikkelbedrijven.

Lees meer
Medewerker aan het werk samen met Cobot

Dokwurk als specialist Virtual Reality in de regio

  • Praktijkvoorbeeld
  • Psychosociale support technologie
  • Virtual Reality
  • VR

Dokwurk wil specialist Virtual Reality in de regio Friesland worden. Jan Knol en Tonny van den Berg vertellen over hoe VR ingezet wordt.

Lees meer

Beamerprojectie met digitale werkinstructies bij ASSA ABLOY

  • Cognitieve Support Technologie
  • Operator Support Systeem
  • OSS
  • reguliere werkgever
  • Smart beamer
  • TINT
  • TINT West-Brabant
  • Werkplekondersteunende technologie

ASSA ABLOY en TINT West-Brabant vertellen over de inzet van Arkite beamerprojectie bij het assembleren van sloten in een video.

Lees meer
Man werkt met aan een tafel met een beamerprojectie.

Werkkracht zet VRelax in om kandidaten te ondersteunen te ontspannen

  • Virtual Reality

Werkkracht zet VRelax in om kandidaten te ondersteunen te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun stressniveau op de werkvloer kunnen verlagen? Welke technologie is hiervoor inzetbaar? KIT ging in gesprek met werkcoach Sjoerd van Eck, projectleider Pieter Schortemeijer van Werkkracht, en Business Developer Frank Nuus van VRelax. Sinds een aantal maanden wordt de app van VRelax ingezet in het groeikrachtprogramma van Werkkracht.

Lees meer