Onderzoek ‘De cobot als collega’
Hoe kunnen de mens en een cobot goed samenwerken? Die vraag stond centraal in een recent onderzoek. In Sociaal Bestek delen zij de resultaten van de pilots met cobots in werkontwikkelbedrijven.
Lees meerEen collaboratieve robot noemen we ook wel een cobot. Deze fysieke robot kan samenwerken naast en met mensen op de werkvloer.
Een cobot kan veel voordelen bieden voor mensen met een (lichamelijke) beperking. Met de ondersteuning van een cobot kunnen zij hun werkzaamheden namelijk uitvoeren net als alle andere werknemers zonder beperking. Dit biedt perspectief op de arbeidsmarkt.
Met name bij repeterend werk is een cobot een waardevolle toepassing, zeker wanneer werk moet worden uitgevoerd met zware producten. De fysieke belasting voor een medewerker is namelijk al snel (te) groot. De collaboratieve robot verwerkt probleemloos herhaaldelijk producten met een gewicht tussen de 10 en 20 kg.
Ook wanneer een terugkerende handeling heel precies moet worden uitgevoerd, zijn cobots uitermate geschikt. De belasting van werknemers neemt af en zijn daardoor duurzaam inzetbaar. Indien nodig, kan de cobot zelfs een deel van de zwaardere werkzaamheden overnemen van een werknemer met een lichamelijke beperking.
Een cobot ondersteunt mensen op een veilige manier in hun werkproces. In tegenstelling tot de volledige automatische werkende (industriële) robots. Cobots bestaan meestal uit een robotarm met daaraan een gereedschap, een grijper, of een zuignap. Cobots zijn meestal uitgerust met een camera voor het herkennen van locaties en objecten met beeldanalyse Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen omdat zij direct naast mensen kunnen worden ingezet. Dit betekent bijvoorbeeld dat er een veiligheidsstop op zit. Ook is de cobot uitgerust met een groot aantal sensoren. Hierdoor stopt de robot tijdig met bewegen en kan een medewerker zelf met de hand de robotarm tegenhouden.
De cobots biedt kansen, maar er zijn natuurlijk ook valkuilen bij de inzet van cobots. Hierover meer in TINK open café webinar.
Op dinsdag 5 oktober van 15.00 – 16.30 uur gaat TINK open café over samenwerken met cobots; de kansen en de valkuilen. Gastsprekers Peter van Olm, directeur van Olmia Robotics en Ellen Wilschut onderzoeker Human Factors bij TNO.
Hoe kunnen de mens en een cobot goed samenwerken? Die vraag stond centraal in een recent onderzoek. In Sociaal Bestek delen zij de resultaten van de pilots met cobots in werkontwikkelbedrijven.
Lees meerHoe implementeer je cobots? Rob Houthooft inspireerde 90% van de deelnemers van TINK Cedris om de mogelijkheden van cobots te verkennen.
Lees meerEr zijn verschillende technologieen die kunnen worden ingezet om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, in de breedste zin van het woord, te helpen bij het vinden en behouden van passend en waardevol werk. In onze zomerreeks inclusieve technologie staan we elke week stil bij één technologie. Vandaag de cobot.
Lees meerDe Zuidhoek, een sociaal werkbedrijf gevestigd in Zierikzee, maakt gebruik van cobots om hun freesbank te bedienen. De meerwaarde van cobots voor De Zuidhoek is de verhoging van de productiviteit en het ontstaan van andere werkzaamheden voor medewerkers
Lees meer